29 augusti 2009

Paradiset

Så fort jag kliver in i trädgården sprider sig alltid lugnet i hela kroppen. Axlarna sjunker alltid ned. Ämnena blir alltid få. Det är inte bara min favoritplats, det är Paradiset.

Just denna gången i Paradiset var det prick ett år efter Den Stora kom tillbaka. Den Stora kom tillbaka efter en ofrivillig frånvaro och snart nog det enda han ville var att få komma en sista gång till Paradiset, få den där måltiden han drömt om och sedan få vila. Det var nog så att Den Stora hade bestämt sig, det var dags att få komma hem. Som med så mycket annat så blev det precis så som den Den Stora ville.

Det har runnit många tårar ur mina trötta ögon detta året. Goda och friska sådana, samtidigt som en bra och sorgsen känsla latent har funnits och emellanåt gör sig tydlig och hörd. Men sorgen är vacker och stark.

Den Storas lånade säng finns inte kvar. Vila sker i en annan bädd nu, som förmodligen är mycket bekvämare. De flesta sakerna, tingen och prylarna finns kvar. Min Lilla är mer synlig än någonsin och står ung och rak.

Mitt i Paradiset vilar ett enormt lugn och en trygghet som i sig är det viktigaste Den Stora lämnat oss med. Min Lilla hyllade minnet av Den Stora genom att titta på samma klockradio som för ett år sedan när siffrorna visade 5.21.

Tack kompis! Vet att du saknar oss lite också.

28 augusti 2009

Fixaren

Ibland springer vi på människor som vi spontant bara är enormt förtjusta i. Sådana där personer som har något riktigt gott och genuint riktigt i sig. Fixaren är en sådan.

Du vet den där typen av person som känns som att han lever för andra och tycker att andra är det viktigaste som finns.
Att han heter Fixaren beror på att han är en person som är bra på att fixa saker och som har en förmåga att se och lösa saker.

Jag har inte umgåtts med Fixaren länge, men är helt säker på att vi kommer umgås livet ut.

Nästa steg för Fixaren är att inse sin styrka, låta den komma fram i alla möjliga sammanhang och klädslar och vara lite ego ibland.

Kill-Kram på Dig!

Slumpen

För många år sedan sade Herr Raker en massa bra saker som jag gillade. Klassika uttalanden från Herr Raker är:

- "...problemet med fastighetskrisen var att en massa människor som varit bra på att sälja bilar, fick låna pengar och trodde att det berodde på deras intelligens att börsen gick upp...de säljer bilar nu"

- "Det är alltid dumt att tro att slumpen ej var inblandad och att allt är styrt av en själv...slumpen är alltid med..."

- "Om du får en fråga där det förväntas ett strategisk svar så ge ett strategiskt svar...men lägg till att det beror på... och dessutom styr du ej slumpens förlopp"

Herr Raker var illa omtyckt för att han var så krass, målade sina alternativa svar i ett svart och ett vitt svar, innan han bestämde sig. Han skrämde för att han var säker på vart han skulle och vad han tyckte... Men alltid lade till att slumpen fick vara med och avgöra.

Tack Herr Raker!

27 augusti 2009

A song for Europe

Ännu en återupptäckt skatt. A song for Europe med Roxy Music. Låten finns med på den fantastiska plattan Stranded som jag har återtagit till mitt hjärta. Låten A song for Europe var dessutom den första jag blev hjärtvättad med hemma hos Feffe. Jag har skrivit om Feffe tidigare, det var mina föräldrars kompisars äldre son. Han var alltid så fantastiskt schysst mot mig. Och dessutom lade han grunden för allt mitt musikintresse.

Plattan Stranded gavs ut i november 1973 och var magiska Roxy Musics tredje platta. 1972 släppte de skivan med gruppens namn och 1973 kom även For your pleasure ut.

Brian Enos lyste på Stranded med sin frånvaro. Alla låtarna är pompösa och storslagna rocklåtar. Den, som jag då tyckte, bedårande kvinnan på omslaget var en av Ferrys flickvänner, Marolyn Cole, som precis som Jimmy Connors nuvarande fru blev "Playmate of the Year".

Titeln på plattan blev dessutom namnet på något annat som påverkat min musiksmak, det svenska skivbolaget som startades av Klas Lunding. Stranded Records.

Låtarna på Stranded:
Street Life
Just Like You
Amazona
Psalm
Serenade
A Song for Europe
Mother of Pearl
Sunset

Sedan blev det sju skivor till. Magi!

Oavsett om du hört den eller ej. Lyssna!

26 augusti 2009

Filosofen sätter prägel

Ekonomen och jag sprang in i Filosofen för ett tag sedan och nöjet är alltid lika stort. Han delar med sig av allt. Erfarenheter, insikter, upplevelser, tyckanden och åsikter. Det är så förbaskat nice att träffa honom varje gång. Varje gång avhandlas allt från skatter, De Stora, kulturer, fotboll, religion och ja... you name it!

Detta är verkligen en av de absolut mest umgängesvänliga människor jag känner!

PS. Om Filosofen fick välja eett dygn med vem han ville så skulle han överraskande nog välja Platon eller Sokrates:)

25 augusti 2009

Säg vad du tänker

Med de du umgås med och med de som är viktiga för dig så är det suveränt om ni varit så öppna mot varandra så att ni alltid skiljer på sak och person. Se från början till att det finns riktigt förtroende och intresse som bas och att det går att säga i princip vad som helst till varandra.

Det är en enormt skön känsla att bygga det mesta på. Det handlar om att veta vad den andra tycker och att själv säga vad du tycker. Det handlar om att våga öppna agendan för de som är viktiga. Vi har alla en agenda just nu, och alltid mer eller mindre medvetet. Det är skönt att prova på att vara öppen med den. En bra början är att visa så mycket person och agenda så att det går att tala och samtala i sak.

Och ovan kan innehålla överraskning och oväntade saker. Lycka till!

Höstens RaRe

Och lite damgrejer är ju alltid rätt. Eller vad säger Prinsessan? Vad säger Den Vackra om denna? Vad tycker Stylisten? Vad tycker Fresterskan?

24 augusti 2009

Hittat en gammal favorit

För ett tag sedan var jag inne i Paul Smiths butiker i Covent Garden. När jag kom tillbaka till kontoret kom jag på mig själv med att jag nynnade på en låt. Jag insåg att de spelat den på Paul Smith. Låten jag nynnade på var Walking in the rain med Flash and The Pan. Har nu låtit den gamla plattan med Flash and The Pan snurra flitigt på Spotify. Kolla och lyssna in dem och låten.

Ibland känner jag att all modern musik redan är inspelad.

Höstens plagg från RaRe

Det är ett fantastiskt klädmärke. Har inhandlat mycket av höstens grejer och det finns grymma grejer. Jag tänker att jag skall lägga upp en eller ett par bilder om dagen, men lovar inget. Nåväl, här är en början även om du har kanske redan varit på www.ra-re.it eller sett det på deras FB-sida..., men ändå...

23 augusti 2009

Speciell dag idag

Idag är det en speciell dag. Från och med i år är den 23 augusti en internationell minnesdag för kommunismens och nationalsocialismens offer. Det är den dagen då Stalin och Hitler delade upp Europa mellan sig genom Molotov-Ribbentrop-pakten. Några dagar efter att den pakten slöts invaderas Polen och femtio år av folkmord och förföljelse inleddes.

Människan gör mycket dumt. Den här dagen är ytterligare en påminnelse om den uppenbarligen hos vissa inneboende ondskan. Människors värde får och skall ej ifrågasättas.