24 april 2009

Sund konjunktur

Vad är det som händer undrar många. Det är tråkiga saker som händer och sker. Det diskuteras huruvida svenska medelålders män behöver si och så många miljoner för att sköta det de redan har höga löner för eller inte. En del hävdar att de annars skulle försvinna utomlands. Ja, historiken talar knappast för att det skulle bli en strid ström av svengelsktalande medelålders män, som aldrig lärt sig att hålla upp en dörr, som skulle rekryteras utomlands till globala varumärken. Det talas om banker, skandaler, försäkringsbolag, ännu mer bonus och uppsägningar. Det är riktigt tråkigt allt som händer. Det är helt enkelt låg konjunktur, även om vissa kallar den lågkonjunktur.
Jag gör här ett litet försök att kalla den en sund konjunktur. Kanske är det så att det är lite sunt att det är svårare att låna pengar, köpa bolag och fastigheter utan säkerhet och att det kan vara så att människor inser att det mesta som kallas volymiserade värden egentligen alltid är fiktiva värden. Eventuellt är det oerhört sunt eller kanske är det till och med vara normalt att det är oerhört svårt att låna pengar utan säkerhet. De som är sugna på att låna ut pengar under andra så kallade konjunkturer och former äger ju ändå det mesta, bankerna. De som i grunden ser till att bankerna låga soliditet överhuvudtaget överlever är de som bankerna i sin tur lånar pengarna av, bankkunderna. Kanske skall vi alla nu ta och passa på och ställa lite krav på våra banker? Har de eentligen fått oss att skriva på ett papper som ger dem rätt att göra vad de vill, när de vill, med dina pengar. Har du kollat up det? Vilket papper har du signerat som ger dem rätten att göra vad de vill?
Kanske kan allt detta som kallas lågkonjunktur föra en del gott med sig. Och jag tänker då ej på uppsägningar, konkurser och personliga tragedier som något gott. Jag tänker på att det aldrig går att handla för med än du har pengar till, och att det borde vara normaltillståndet och det sunda. Lovar att återkomma i detta ämne.

Inga kommentarer: