23 juni 2009

Känns som repriser

Med jämna mellanrum startar någon form av folkets revolt. Plötsligt infinner sig ett oväntat mod i en del länder.

Vi har sett det många gånger genom åren, ganska nyss och vi ser det i Iran just nu. Bakåt i tiden har vi sett det i rader av länder. Ibland börjar det med så kallade studenrevolter och ofta börjar det kopplat till val.

Nästan alltid har landet där det händer något av intresse för DeStora.

Jag satt och tittade på reportage från Iran och bilderna känns igen. Kameravinklar och stil på reportage känns igen. Typerna av länder känns igen.

Kanske är det så bittert att vi kan konstatera att det alltid finns många gemensamma nämnare mellan dessa situationer. Nästan som om modet och planerna alltid hade kommit från samma externa part. Som om det fanns en manual som beskrev hur styret i ett land skall påverkas. Framförallt för att få alla oss utan insyn att tycka lika.

De människor jag känner som har släktingar i Iran har många år i rad sagt att deras släktingar i Iran bävar för när DeStora skall ta steget över gränsen. Och de har sagt när och inte om.

22 juni 2009

Leka Doktor!

Lika bra att du som har stor respekt för kompetensen hos läkare generellt eller som kanske arbetar under den titeln med lön från stat, landsting, kommun eller liknande slutar läsa nu.

Jag skriver detta för att detta är mina generella åsikter om denna yrkesgrupp. Jag har träffat undantag så var inte orolig, det finns bra också.

Dags för gymnasiet och att välja linje/inriktning. Valet är naturligt.

Dags för universitet. Valet är självklart.

Dags för sommarjobb eller praktik. Valet borde vara naturligt.

Det borde även vara naturliga och tvingande krav vid val innan gymnasievalet och inför valet av universitet. Och definitivt inför praktiken, som bör ske innan och under utbildningen inför denna enormt viktiga utbildning och detta yrke som är så fyllt av ansvar. Medicinskt och mänskligt.

Det finns kvaliteter som är enormt viktiga vid antagning och ansökan till dessa och det är:
- ett äkta intresse för andra människor
- praktik med människor (och då helst inom vården)
- samt givetvis kriterier liknande de som finns idag. Säkert ej samma, utan en hel del modernisering krävs.

Dessutom skulle det finnas med i studieplaner att läsa om människor, grupper, pedagogik, sociologi och coaching.

Varför det då? Jag anser att den absolut största mänskliga tillgången i detta yrke precis som i alla andra serviceyrken där kunden är människor, är ett enormt intresse av och nyfikenhet på hur varje människa fungerar.

Vad är det då MrRaRe tycker?

MrRaRe tycker att alla som skall arbeta som läkare skall:
- kunna minst ett av de vanligaste språken i Sverige förutom svenska eller engelska flytande.
- ha haft minst ett annat serviceyrke, gärna taxichaufför.
- ha arbetat som ambulansförare, sköterska eller undersköterska under minst ett år.
- ha erfarenhet av att ha arbetat med människor utanför vården.
- ha minst 20 års praktik innan de får bli forskare.
- ha utbildning i personal och HR innan de får bli utsedda till chefer.
- Arbeta endast hos sin arbetsgivare (d.v.s. hos staten, landstinget, kommunen eller liknande). Jag känner inte till några vänner som arbetar i branscher där det är OK att bedriva konkurrerande verksamhet när du är tillsvidareanställd)

21 juni 2009

Bota eller undvika bakfylla

Finns mycket att lära sig i veckotidningar, kvällstidningar, böcker, via interjuer och på TV. Vi kan lära oss massor om hur vi uppnår yttre ideal och andra väsentligheter.

På Midsommardagen såg jag en artikel i en kvällstidning som highlightade ämnet "Så botar du din bakfylla...". Denna var säkerligen riktad till alla för dagen bakfulla och för att få dem att köpa lösnummer och dessutom på en dag då kanske tyvärr många är bakfulla.

Vad sägs om samma artikel dagen innan Midsommarafton och att då berätta att det går att undvika helt genom att låta bli att dricka alkohol?