23 januari 2009

Usama um Barrack

Vet att det har skrivits en massa om denna företeelse. Företeelsen är den ägda och nya gullgossen i världen. Var länge sedan så mycket tid och kraft har lagts på en individ. Jag minns ej när jag hörde talas om honom första gången men jag har haft en otäck känsla sedan första gången.

Detta är en person som är ägd av någon. Det kan vara av en organisation, en privatperson eller en bransch. Hör och häpna men alla presidenter i US ägs av en huvudägare. Denna gången vet vi ej helt säkert vem ägaren är, men vilken bransch det är lär vi få reda på snart. Det är även en individ som har en familj som vi absolut inte vet något om. I det landet innebär det att individen har mycket folk kring sig som har byggt storyn.

För vi vet ju egentligen inget om honom.

Inspirerad av en av de viktigaste individernas felsägning har jag döpt om honom till Usama Um Barrack och han är president i Inflyttades Förenade Stater, US.

Driven av den otäcka känslan och lust av att få reda på vem han är som individ så har jag nu läst två böcker om honom och googlat på allt möjligt. Det står inget om honom som individ eller hans värderingar.

Kortsiktigt blir det intressant at se när hans PR-bubbla spricker och långsiktigt kommer landet han leder delas upp i fler delar. Det kommer bli minst 6 länder av landet som hävdar att Armstrong har satt sina fötter på månen. För alla som besökt och sett månlandaren på riktigt så är det en omöjlighet.

Bra PR slår allt...förutom sanningen då!

Alla dessa varumärken som skall leka globala

Har du någonsin hört att varumärket NIKE springer runt och säger att de är globala? Jag antar att du svarar nej och gissar på att det beror på att de är det. Jag är grymt trött på alla bolag som skall prata om hur globala de är. Generellt är jag ganska trött på såväl bolag som individer som pratar om sig själva. De jag gillar bäst som varumärken och människor är de som ser till att veta vilka de är och hur de vill uppfattas. De skall även vara genuint och äkta intresserade av hur andra är, var andra kommer från, etc. Långsiktiga relationer har äkthet och riktigt intresse som förutsättningar och bas enligt mig.

19 januari 2009

Skönt att göra som alla andra...

...not!
Äntligen har jag tittat på Idrottsgalan för första gången i hela mitt liv. Jag har aldrig haft lust eller tid, minns ej.
Känns det då befriande att för första gången tittat på detta fantastiska program som jag har hört talas om så länge men sett flera klipp från? Jag menar, det är borde kanske egentligen vara helt otroligt att jag missat det. Alla ser ju detta.
Denna gången kom jag hem tidigt från jobbet och låg på rygg och jobbade lite, hade helt missat att det skulle vara. Den selektiva perceptionen gör oss människor många tjänster. Mitt jobbande var ackompanjerat av skojiga och spänningsuppbyggande intervjuer med dessa duktiga idrottsmän, leadare och för mig helt okända inför galan på en kanal. även ledare och för mig okända. Jag beslöt att slå över till kanalen som visade galan när den startade, dags för premiär på detta populläare program alltså.

In kom Skinnbiten som programledare och efter ett tag de jätteskojiga Björn och Robert. Det fanns med en del inslag och musik spelades med band som var namnlösa, nej förresten jag kände igen Tommy Kokain. Han sjöng den där sången som han brukar sjunga.
Allvarligt talat. Tycker människor att detta är något att ägna tid åt, jag hoppas att alla dessa fantastiska idrottskvinnor och män med ledare reagerar, tar illa upp och ej kommer nästa gång. Några av de som sitter där har så oerhört mycket att berätta och ge. Jag gillade Robert Karlssons i förväg genomtänkta tal och att Nanne Bergstrand även han var förberedd och sade annorlunda och kloka saker, men han är en tänkande och filosofisk person. Jag tycker att det detta borde vara en gala där framgång skall hyllas med stolthet och inte inlindat i töntiga försök till glättiga skämt. Vad fasen skall det skojas så hurtigt om detta för? För vem?
Kanske bara jag som behöver se denna typ av underhållning mixat med en del av dansprogrammen och annat? Jag skulle vilja förstå varför vi ej vrålhyllar och är stolta över våra idrottare, deras ledare och prestationer.
Jag fick dock se klippet från 2000 med Björn Borg och det var underbart att få se Lennart Bergelin. Önskar bara att Skinnbiten hade haft vett att säga något om dem eller det. Tills sist undrar jag hur det är möjligt att något på den manliga sidan kan vara större än att vara en av världens bästa i världens största sport. Går ej att jämföra med. Lägg ned denna skiten och hylla alla istället. Nu har jag sett det och sagt vad jag tycker.

18 januari 2009

Rom är speciellt

Har haft några av mitt livs bästa stunder och upplevelser i staden. För några dagar sedan berättade en vän att hon läste en bok som handlade om att olika städer stod för ett ord. Ordet hon sade för Rom stämmer så väl för mig. Hela staden gör att jag mår bra och bara måste vara där med den för den perioden viktigaste personen. Jag har lyckats vara det vid mina besök. Sedan kan det ju vara så att vem man tycker är viktigast varierar över tid, men att Rom är den perfekta staden att åka till är solklart. Jag har alltid sett till att ägna massor av tid vaken i staden för att bara insupa intryck. Det enda jag aldrig har tyckt ger något är alla ruiner, som många andra ägnar tid åt. Maten, espresson, människorna, ljuden, dofterna, shoppingen, maten etc. är tillräckligt Åk till Rom och ta med dig den för ögonblicket viktigaste personen. Och njut av ordet staden står för och all kryddan kring den.

Det är inte bara utsidan som räknas...

I tider av ytlighet där allt det vackra och allt yttre hyllas och där fåfängan har fyrverkeri dygnet runt är det viktigt att komma ihåg att även insidan räknas. Få är de som är vackra inifrån och ut.
För några dagar sedan åt jag lunch med en vän och som sade att hon tyckte att jag var en av de få som hade en fin insida. Jag tog det givetvis som en komplimang och tackade för att hon lagt märke till hur snyggt foder jag hade på min kavaj. Det var den där svarta kavajen RaRe kom med i höstas som har så gudomligt snyggt foder…

Vill du vara trovärdig?

Det finns två enkla sätt att ha täckning för att uttala sig om hur företag och delar av arbetslivet fungerar.
Antingen skall du ha kört taxi eller ha varit egen företagare. Då är det nämligen så att du behöver jobba och leverera så mycket som du behöver för att kunna plocka ut det du vill ha. Tag dig tid att prata med alla taxiförare och alla egna företagare du känner eller prova på själv. För mig är det självklart att det är omöjligt att vara finansminister om du ej drivit eget, precis som det är omöjligt att vara invandrarminister om du ej levt utomlands och umgås med många internationella människor. Så om du vill vara trovärdig i en viss typ av jobbrelaterade frågor så vill jag allt veta vad du har att komma med först.