17 april 2010

Det röstas, dricks vin och köps lotter

Det är möjligt men ej sannolikt att jag har fattat fel.

Jag bor i ett land där det röstas med sms och telefonsamtal. Det dricks lådviner i mängder. Det är festival i att alla fattiga skall handla lotter och göra en fattig rik.

Vilken djävla kanal jag kopplar på. Vilken dags- eller kvällstidning jag än läser. Och snart nog de flesta jag pratar med och hör prata.

- "Oj, vad bråttom du har"!
- "Ja, jag skall fixa hämtmat det är Let's Dance-final ikväll...

Och så går jag runt och tycker att det är kul att jobba och umgås...

Wendelsbergs Folkhögskola

Jag var med ett par vänner i Mölnlycke utanför Göteborg och skulle äta lunch. En av vännerna rekommenderade att vi skulle äta på Wendelsbergs folkhögskola. Det visade sig var Sveriges äldsta rörelsedrivna folkhögskola. Den öppnades 1908. Att den vegetariska lunchen var fantastiskt god och att jag tycker att du skall prova den är irrelevant.


Wendelsberg uppfördes av Bruno Wendel i slutet på 1800-talet för att han och hans hustru skulle kunna ha en plats att dra sig tillbaka till på ålderns höst. Bruno Wendel, som levde 1824 till 1893, var en svensk industriman verksam i Mölnlycke utanför Göteborg. Han lät i slutet av 1800-talet bygga det träslott som sedan 1907 utgör huvudbyggnaden i Wendelsbergs folkhögskola. Wendel var på sin tid en av Sveriges absolut rikaste privatpersoner. Förmögenheten grundlade han genom Mölnlycke fabriker som bland annat tillverkade skinn och möbler. Huset byggdes i trä efter ritningar av arkitekten Adrian Petersson som jag kommer skriva ett inlägg om lite längre fram. När jag läste om Wendelsberg så insåg jag att Adrian Pettersson har ritat halva Göteborg. 1907 köptes Wendelsberg av NGTO och har därefter tillhört NTO och IOGT-NTO. Ombyggnader och kompletteringar har skett på 1930-talet, 1965 och 1985.
Wendelsberg är numera en så kallad rörelsefolkhögskola, ägd och startad av IOGT-NTO-rörelsen. Freds- och miljöarbete är viktigt för dem och de har lång erfarenhet av ledarutbildning för fritid och kultur. Wendelsberg är helt alkohol- och narkotikafritt. Deras vision är ett samhälle, en värld, där droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. I Januari varje år anordnas en nyårsrevy. Skådespelarna består av elever och lärare vid Wendelsbergs teaterlinje. Revyn är mycket uppskattad lokalt. Första revyn hölls 1989 och 2010 sattes den 21:a reyn "Storstadsdjungel" upp.

16 april 2010

Lättare om det är som det alltid varit

Ändra ingenting, det är bara jobbigt. Låt oss se till att åtminstone aldrig göra det annorlunda än precis så som vi gör det idag. Vi kan tänka oss att göra det som vi gjorde det tidigare eller för länge sedan, men ej hålla på att göra gradvis förändringar framåt.

Låt oss vara ifred så att det blir lite lugn och ro. Oavsett det gäller privatlivet eller jobbet.

Not!

learnsomethingeveryday.co.uk

Djäkligt kul sajt som är värd att kolla in http://learnsomethingeveryday.com/

En klokhet om dagen som du även kan få som t-shirt. här några fler exempel:Läs och köp!

15 april 2010

Fredrik Lindström - Evolutionen och jag kommer inte överens

Har aldrig satt mig in i Fredrik Lindströms värld. Men så en förmiddag i Muzak City sittandes bloggande så var han på Morgon-TV. Fredrik hade skrivt en ny bok som han satt och läste ur och han fick mig direkt. Visst har jag hört honom mumla på avstånd tidigare men nu insåg jag att jag skulle gilla honom. Raskt sprang jag iväg till en av de få "riktiga" ännu existerande bokhandlarna, det finns faktiskt en sådan i Muzak City och köpte Evolutionen och jag kommer inte överens.

Helt grym och enormt bra bok. Den kommer läsas gång efter annan framifrån, mitt i och bakifrån. Då och då. Ofta och sällan.

Boken inleds med ett citat från Hjalmar Söderberg:

Jag vill så mycket
som jag helst skulle vilja
att jag inte vill"

Handen på hjärtat: Den moderna människan har väl andra och högre mål än naturens simpla överlevnad och fortplantning? Vi vill ju använda vårt enda, korta liv till förnuftiga och meningsfulla saker. Samtidigt som vi i ärlighetens namn mest är sugna på att vara otrogna och äta Ben & Jerry-glass. För evolutionen och vi är faktiskt inte överens det märks nästan överallt i vår beslutsångest. Tänka på framtiden eller njuta för stunden? Pensionsspara eller impuls-shoppa? Relationsutveckling eller nätporr? På sätt och vis verkar våra gener vara på kollisionskurs med den moderna, individualistiska livsstilen! Ni vet, den som går ut på att varje människa ska välja hur den ska leva sitt liv och fylla det med innehåll. Och ärligt talat, vem av oss klarar egentligen en sådan sak? Dessa rader är baksidan på boken.

Evolutionen och jag kommer inte överens är Fredrik Lindströms andra samling av kortprosa och dikter. Eller om det är en tankebok? Eller en studie i skärningspunkten mellan vardagslivet och Darwins naturhistoriska principer?...

Köp den för fan!

Gamla schyssta annonser från RA-RE

För några år sedan gjorde RA-RE en annonsserie där det var svårt att få ihop vem som var vilken familj och som skapade en del uppmärksamhet. Jag storgillade denna kampanj.


14 april 2010

Köpa och läsa böcker

Köper faktiskt fortfarande en del böcker. Dels är det världens bästa relationssajt på nätet Amazon som föreslår och får mig att köpa och sedan lockar flygplatsernas bokaffärer och traditionella bokaffärer mycket med sina miljöer.

Annars är det bara de få semesterdagarna som gör att jag sväljer böcker.

Läser du mer eller mindre böcker än för några år sedan?
Köper du mer eller mindre böcker än för några år sedan?

F&P äger RA-RE och Nolita

Det italienska företaget Flash and Partners äger RA-RE och Nolita. Bara att tacka dem för ett bättre jordeliv.

Om du är nyfiken på dem så hittar du dem på denna länken Flash And Partners

Den är inte så kul och visar ej deras kläder.

Du kan gå direkt till deras varumärken via dessa länkarna

NOLITA

RA-RE

NOLITA POCKET

RA-RE THE KID

13 april 2010

Bowie ökar värdet av SJ's varumärke

Ibland kan det vara enkelt. Jag tycker att SJ fungerar helt OK. Varje gång jag reser med dem så fungerar de bra. Efter att ha haft den goda smaken att använda David Bowies Heroes i denna reklamsnutt så ligger de ännu bättre till.

Kan dock vara så att de som jobbar på byråerna kunde ha lite mer fantasi i låtvalen även om jag har respekt för att de gärna använder Heroes och Fashion. I detta fallet hade kanske Station to station funkat?

Footloose - Om du vill vara rätt klädd

Emellanåt delar jag med mig av vad som gäller om du vill vara rätt. Har skrivit om Footloose vid flera tillfällen på bloggen. Jag är så fantastiskt nöjd med mina strumpor. Använder dem bara maximalt en dag. De befinner sig i boots, gympadojjor, sneakers, kängor, cowboyboots,... Jag använder dem jämt.


De är kanske lite dyrare än strumpor du vanligen köper och det beror på att de båda är snyggare och har enormt mycket bättre kvalitet än vad du och dina fötter och ben är vana vid.


Du kan handla dem på Emilia i Malmö, på W19 i Göteborg och SODA i Halmstad. Du kan även handla dem på Footloose på nätet
Detta är storyn bakom varumärket:


Miss Footloose och jag.
Hej. Jag heter Fred. För länge, länge sedan studerade jag ett år på London College of Fashion. Det blev mitt livs första stora äventyr. Det var också då jag träffade den originella person som är anledningen till att vi sitter här nu, du och jag.


Före hemresan skulle jag tillbringa en helg tillsammans med några klasskompisar i ett hus i Exmouth, en liten stad på den engelska sydkusten. Jag såg fram emot segling, vinkvällar på verandan och hejdlöst hyllande av varandras genialiska avslutningskollektioner.


Mina vänner hade lämnat London redan på torsdag kväll, när jag jobbade mitt sista pass på baren, som drygat ut mina CSN-pengar de senaste tio månaderna. Nästa morgon tog jag mig så långt utanför stan som tunnelbanan tillät. Sedan började jag lifta.


Turen var med mig den dagen, för strax stannade en nercabbad Aston Martin DB5 vid vägkanten. Föraren var till min förvåning en muntert leende, äldre dam. Hon bar rader av pärlor runt halsen och långa handskar mitt i högsommarvärmen. Några morotsfärgade lockar stack ut under en sidenturban, som på något magiskt sätt satt kvar trots vinddraget, när vi susade fram genom den sydengelska landsbygden.


Miss Victoria Footloose var på väg från sitt hem i London till familjegodset i Cornwall. Under bilresan fick jag höra fängslande anekdoter från hennes liv som rebellisk adelsdam under mellankrigstiden, som sömmerska och designer hos legendariska modeskapare, och som passionerad samlare, tillika stickare, av strumpor.


Innan vi skildes åt gav hon mig ett par svarta strumpor med ljust blågröna ränder. – De här stickade jag under Wimbledon-finalen igår. Med ett par snygga strumpor är du alltid välklädd! Jag mötte aldrig den charmerande miss Footloose igen. Men för två år sedan stod ett bud utanför min dörr, med en gammal läderkoffert och ett brev:
”Käre Fred, jag hoppas att du mår bra och att du haft glädje av strumporna. Eftersom jag nu börjar bli gammal och skruttig, skickar jag dig hela min strumpsamling. Mina släktingar har aldrig riktigt förstått värdet av den. Nej, de skulle förmodligen bränna upp den när jag är borta. Men du verkade vara en så förtjusande och kreativ ung man! Du kanske kan ge nytt liv åt min skatt?


Bästa hälsningar,


Miss Victoria Footloose


P.S. Jag skickar med några anteckningar om varje par. Du vet, för mig är de ju inte bara strumpor, utan kapitel i min livshistoria.”
Foto: Johan Palmborg
Copy: Anna Blomdahl

11 april 2010

Joy Division 1976-1980

Joy Division, bildades i Manchester 1976. Bandet bestod av Ian Curtis, Bernard Sumner, Peter Hook och Stephen Morris. De tre sistnämnda kom att bilda New Order 1980 efter Ian Curtis död. Joy Division var fantastiskt bra och annorlunda mot alla andra band som var populära denna tiden. Många av mina och Författarens kompisar tyckte att det var alldeles för industriellt, hårt och tungt sound och de blev nästan rädda för Ian Curtis mörka och dystra sång.
Det blev tyvärr endast två album för Joy Division. Unknown Pleasures 1979 och Closer 1980. Unknown Pleasures gjorde Joy Division känd internationellt men innan Closer gavs ut och Joy Division skulle turnera i USA hängde sig tyvärr Ian Curtis. Sumner, Hook och Morris bildade som sagt New Order.

Plattor jag köpte på den tiden det begav sig:
An Ideal For Living
Unknown Pleasures
Atmosphere
Love Will Tear Us Apart
Closer
Still
Och alla dessa har kommit senare:
Substance
Permanent
Heart and Soul 
Preston February 1980
The Complete BBC Recordings
Les Bains Douches 18 December 1979
Before and After - The BBC Sessions 
Re-Fractured Box Set
Senare har filmen Control: The Ian Curtis Film kommit. Jag har ej sett den och kan ej säga hur den är.
Det finns en massa fansajter och halvofficiella sajter, du kan kika igenom om det är något av intresse:
http://www.myspace.com/joydivision
http://www.neworderonline.com/
http://www.joydiv.org/
http://www.incubation.ch/
http://www.enkiri.com/joy/joy_division.html

50 Cent - In Da Club

2002 upptäckte Eminem 50 Cent. Han flög med 50 Cent till Los Angeles och presenterade honom för producenten Dr. Dre. Sedan spelades In da club och sex låtar till in på fem dagar med Dr. Dre. 50 Cents kommersiella debutalbum blev Get Rich or Die Tryin'.
In da Club blev en av de mest populära låtarna 2003 och nådde förstaplatsen i USA och kommit topp 5 på lästan alla listorna i Europa. På Grammy Awards 2004 nominerades sången som Best Male Rap Solo Performance och Best Rap Song.

Enjoy!