03 juli 2010

Reklamavbrott höjer upplevelsen

Det kan låta märkligt men en del ny forskning visar att avbrott av ett tv-program som till exempel ett reklamblock, leder till att människor får en bättre tv-upplevelse.

En forskargrupp vid University of California och New York University visar i ett nytt nummer av Journal of Consumer Research, att människor tycker bättre om programmet och värderar det högre när det bryts för reklam än när samma program ses utan. I en serie experiment har forskarna låtit grupper av människor titta på olika typer av vanliga tv-program medan andra grupper har fått se samma program men där programmet har avbrutits för reklam och trailrar för kommande tv-program i kanalen. Oavsett programinnehåll fann forskarna att när tv-programmet bryts så utvärderas det bättre.

De lite oväntade resultaten har dock, enligt forskarna, en rimlig förklaring: Från tidigare forskning om hur känslomässiga tillstånd utvecklar sig över tiden, vet vi att människor tenderar att vänja sig. Detta medför att positiva upplevelser blir något mindre njutbara över tiden. Detta gäller för flertalet upplevelser. Ett avbrott av en sådan tillvänjningsprocess skapar ett andrum som gör det möjligt för njutningen i upplevelsen att spontant återvända, om inte till sitt utgångsläge, så i alla fall till ett bättre läge än precis före avbrottet. Man vet också att ny information, som följer med till exempel ett reklamavbrott, kan minska en tillvänjningsprocess. Forskarna ser ingen anledning till att tv-tittande, eller ett avbrott av det, skulle utgöra undantag till andra aktiviteter i det här avseendet. Alltså kommer ett reklamblock bryta den stadiga minskningen av njutningen av tv-tittandet – och när så sker återgår eller förbättras njutningen av programmet till den nivå som den hade i början.
En andra viktig aspekt är att vi människor är väldigt dåliga på att förutsäga hur vår njutning utvecklas över tiden. Vi tror att vi tycker bättre om en aktivitet när den inte avbryts, och vi tycker illa om reklamavbrotten för att vi tror att vi inte ska kunna återfå behållningen av tv-programmet. Ett sådant avbrott gör det i stället möjligt att återhämta behållningen.

Väldigt få av oss noterar löpande tillfredsställelsen i en aktivitet. Vi utvärderar den utifrån de förväntningar vi har före aktiviteten genomförs, och de efterhandsrationaliseringar vi gör när aktiviteten är avslutad. Värt att notera är att det är avbrottet i sig som förbättrar behållningen av tv-programmet, inte nödvändigtvis att det är fyllt med reklamspotar eller trailrar.
Forskarna visar på två undantag från regeln: För ett mycket engagerande program, som inte medför samma tillvänjning av behållningen, blir inte resultatet riktigt detsamma. Då blir tv-programmet som avbryts av reklam-avbrottet varken mer eller mindre omtyckt jämfört med om det inte hade blivit avbrutet. För äldre människor är dock resultatet det omvända. Här visar en av delstudierna att för äldre tv-tittare (35+) är njutningen större om programmet inte avbryts utan visas i dess helhet.
Forskarna har inte heller jämfört om olika typer av reklam påverkar upplevelsen av programmet. Vi får säkert anledning att återkomma till uppföljande studier av hur reklamblocket, både avbrottet i sig och dess innehåll, påverkar upplevelsen av tv-stunden. Men redan nu skulle jag, utifrån den aktuella studien, gärna se exempel som kapitaliserar på att reklampausen kan förbättra tv-stunden. När får vi till exempel se en strategi från kanalens sida som innebär att reklampauserna i en viss, populär tv-serie alltid innehåller omvittnat bra och/eller helt nya reklamfilmer? Då skulle såväl engagemanget i reklampausen såväl som behållningen av programmet öka, konsumenter skulle förmodligen stanna kvar framför tv:n under reklampausen, och rentav kanske reklampausen skulle locka nya tittare till programmet.

Filur i Barcelona


Hittade denna lilla filuren och plåtade den på en utställning i Barcelona.

02 juli 2010

Sally Mann

För några veckor sedan satt jag och käkade en kväll med Rockstjärnan på Hotell Rival och vi började prata fotogrefering, foton och fotografer. Rockstjärnan framöl Sally Mann som egentligen var en fotograf för mig och inte så mycket mer. Jag mindes att hon slog igenom med fotograferingen av sina barn och inte så mycket mer.

Hon visade sig vara född 1 maj 1951 i Lexington och dör bor och lever hon uppenbarligen fortfarande. Precis som jag mindes så var det ett projekt som visade sig heta Immediate Family där hon fotograferade sina egna barn avklädda som gjorde henne berömd. Ett helt annat område för hennes fotografier har varit den amerikanska söderns landskap. Hon har även intresserat sig för döden i sina fotografier, där motiv som hennes döda hund och förmultnade lik förekommer.

Manns fotografier finns tydligen hos många stora konstsamlingar, varav några är Metropolitan Museum of Art och Museum of Modern Art i New York. Många av hennes fotografier har varit mycket kontroversiella.

År 2001 utsågs Sally Mann till årets amerikanska fotograf av tidningen TIME.

David Bowie - Cactus

Jag vet att några av er tycker att det är för mycket Bowie...
Skall skärpa mig, men just denna är för bra att låta bli...

01 juli 2010

LOK mötte Blohm

Igår var en historisk händelse. Daniel från LOK sprang på Pelle Blohm inne på butiken W19 i Göteborg. Han utbrast: "Det är ju du som har snott vår låt...". Ögonblicket dokumenterades och får anses som historiskt. Daniel sade att han och LOK tyckte att det var skit i början när Gårdakvarnen skanderade den vackra hyllningsversionen men att han och LOK över tid blivit stolta över att det var ett faktum att den levde kvar för evigt i den nya versionen. För er som ej vet vad som menas så hade LOK en hit som hette "LOK står när dom andra faller", den sagolika GAIS-klackens version blev givetvis "Blohm står när dom andra faller".


Malcolm McLaren Quote

"Rock and roll doesn't necessarily mean a band. It doesn't mean a singer, and it doesn't mean a lyric, really. It's that question of trying to be immortal."


Malcolm McLaren, född 22 januari 1946 och död 8 april 2010

David Bowie - Thursdays Child

Kanske...

30 juni 2010

Dagens Mr RaRe

Jag har en känsla av att...
väder ej går att påverka

Paradiset

När detta skrivs så har jag varit i Paradiset och på dess strand i alla möjliga temperaturer och väder under ett år.
Jag har stått och tittat när vattnet varit uppe och skvätt en bra bit upp mot klitterna.

Jag har legat i parasollets och kvällssolens skugga och läst böcker.

Legat läsandes i bruset av alla människor och solat.

Har påpälsad traskat genom snö och is.

Och det är alltid så fantastiskt vackert och rogivande.

Det finns så mycket sedan tidigare som hänt mig där.

Det finns så mycket av den jag var då.

Där på stranden finns påstådda minnen och tider jag aldrig skulle vilja uppleva igen.

I åldrar jag egentligen inte minns något från. I alla åldrar har jag varit här. Här i mitt Paradis.

Där finns stora delar av ett litet, halvungt och ungt liv.

Mitt Paradis!

Max Headroom hos David Letterman

En ung David Letterman tar emot den evigt unge Max via länk.

29 juni 2010

Den där vackra sorgen eller saknaden

Ibland kommer den på mig.


Den där som känns lite vackert skön och samtidigt gör lite mycket och samtidigt på ett bra sätt - ont.


Den där som bara väller fram och får mig att stanna upp.


Denna sorg och saknad som gör mig stum i bröstkorgen, tårögd och tyst. Bara en liten vacker och kort stund.


Och på samma gång struntar jag i om den är bra eller dålig eftersom jag vet vad den betyder.


Jag saknar dig!

Dagens Mr RaRe

Jag har en känsla av att...
många känner sig väldigt ovälkomna...

David Bowie - Heroes

Enjoy!

27 juni 2010

Dagens Mr RaRe

Jag har en känsla av att...

jag inte vet källan på många saker andra har trott sig lära mig

Skönt med garv och glädje.

Åkte tåg för ett tag sedan. Den som jobbade i vagnen serverade frukost och erbjöd mig bröd.

Jag trodde mig ta två skivor bröd och upptäckte att jag tog tre skivor: -"Oj, det blev tre. Jag hade för avsikt att ta två".

Tjejen som jobbade sade: -"Ingen fara, då blir du kåt, glad och tacksam...". Varpå hon brast ut i ett av de skönaste skrattanfall jag någonsin sett. Helt suveränt.

Medan hon med tårar längs kinderna försökte stoppa sitt skratt fick hon harklande ur sig att hon försökt säga: -"Mätt, glad och nöjd... Du vet den svenska filmen... Jag menade... ".

Skönt med garv och glädje.

Public Image Ltd.

Efter Sex Pistols började rasa samman tyckte jag att det inte var lika kul som det brukade med musik. När så John Lydon startade Public Image Ltd, eller PiL, så kom hoppet raskt tillbaka. De bildades 1978 och hann under 14 år släppa åtta album.

"I am not here for your amusement. You're here for mine"

John Lydon startade PiL tillsammans med bland annat Keith Levene (som spelat med tidiga Clash) och den spännande filuren Jah Wobble. Bandet splittrades 1992 och återförenades 2009.
För mig var PiL kanske det sista bandet innan GNR och kanske någon mer som skapat mysticism runt sitt band, gjort snygga omslag och agerat reblliskt på ett trovärdigt sätt. Det finns massor att berätta om PiL och jag tycker att du skall ägna en stund åt att läsa massor om PiL på den engelska Wikipedia, som är enormt bra uppdaterad.

Detta var den sång som gav hopp efter Rottens avhopp från Pistols, den skrevs under Pistolstiden.

This is not a love song

Flowers of Romance

"My reputation is a media creation"Alla deras plattors omslag
First Issue (1978)
Metal Box (1979)
Flowers of Romance (1981)
This Is What You Want... This Is What You Get (1984)
Album (1986)
Happy? (1987)
9 (1989)
That What Is Not (1992)

Låten Rise

"It's nice to be a part of history but people should get it right. I may not be perfect, but I'm bloody close"

Förra året var det bara Lydon från originaluppsättningen med. Det innebar att varken basisten Jah Wobble eller Keith Levine finns med på tåget. Däremot så är två medlemmar från de senare upplagorna av bandet, gitarristen Lu Edmonds och trummisen Bruce Smith med plus nya rekryten och multiinstrumentalisten Scott Firth.

Jag bjuder även på texten från PiL's Religion

Stained glass windows keep the cold outside
While the hypocrites hide inside
With the lies of statues in their minds
Where the Christian religion made them blind

Where they hide
And prey to the God of a bitch spelled backwards is dog
Not for one race, one creed, one world
But for money
Effective
Absurd

Do you pray to the Holy Ghost when you suck your host
Do you read whos dead in the Irish Post
Do you give away the cash you cant afford
On bended knees and pray to lord

Fat pig priest
Sanctimonious smiles
He takes the money
You take the lies

This is religion and Jesus Christ
This is religion cheaply priced
This is bibles full of libel
This is sin in eternal hymn

This is what theyve done
This is your religion

The apostles were eleven
Now theres a sod in Heaven

This is religion
Theres a liar on the altar
The sermon never falter

This is religion
Your religion