21 augusti 2010

Namnsdagsserien


1986 satt jag klistrad vid tv:n en gång i veckan för att kolla på den helt briljanta och banbrytande Namnsdagsserien. En programserie med enormt roliga sketcher med bröderna Herngren (och på den tiden var Måns den roligare), Hannes Holm, Ulf Larsson, Cia Berg med flera. Med flera var bland andra Ulf Elfving, Tintin Anderzon, Jan Sparring, Hans Lindgren, Bo Widerberg, Gunnar Ernblad, Pelle Berglund, Ika Nord, Lars Demian, Peter Snow, Claire Wikholm, Bertil Norström, Allan Svensson, Carl-Gustaf Lindstedt,   

Att den hette Namnsdagsserien berodde på att varje program var döpt efter den dagens namnsdagsbarn. Programmen hette; Fanny, Julia, Torsten, Ernst-Torbjörn, Herbert, Gerda, Holger, Vilhelm och Artur.  Serien skulle sändas i tio avsnitt men blev på grund av Palmemordet inställt. Min fråga är när vi ska få se det avsnittet. Jag har inte hittat vettiga klipp från serien på nätet, någon som vet var jag kan hitta det eller vad det programmet skulle heta som aldrig visades?

Namnsdagsserien hade en kul vinjetten gjord av konstnären Johan Hagelbäck och den fantastiska signaturmelodin Televisionen sjöngs givetvis av en lycklig Orup.

20 augusti 2010

Ingen avkoppling utan rätt uppkoppling

För ett antal år sedan hade jag många kring mig som tyckte att det var stressande att vara uppkopplande jämt och de senare åren har det funnits än fler som har känt sig stressade om de inte är uppkopplade. 


Personligen har jag i sommar provat på hur det är att ha dålig uppkoppling. Intressant ur jobbperspektiv att förstå hur det ser ut och påverkar mig att ha dålig uppkoppling. Mest intressant att märka hur beroende jag är av att stilla min nyfikenhet på hur saker ligger till, dess historik, dess roll och så vidare. 


Jag är enormt beroende av att veta och vill veta direkt. Bra eller dålig känsla? Mest enerverande och retligt att tappa snabbhet.

Och ja, bilden är från Paradiset.

19 augusti 2010

Oh yeah! Department Five

Kom in en sen kväll på W19 och de hade ett nytt varumärke från Italien, Department Five. Nice! Först ett klipp med den senaste kollektionen och det kommer komma mer. Länk till siten hotar du under klippet.

Kolla in deras sida här
Och länk med adress och telefon till W19 här

18 augusti 2010

Alshammar levererar


Det analyseras, spekuleras, snackas, grejas om och av en massa svenska idrottare. Under den tid de presterar tillfälligt så bara fortsätter Therese Alshammar att leverera, utvecklas och prestera. Jag tycker att hon är cool och intressant.  Det känns bra och skönt att vi har Alshammar och Ibrahimovic som är levererande idrottare och i hennes fall så är det skönt att hon är bra på media och PR.

17 augusti 2010

Joanne Harris - En doft av apelsin

Jag köpte denna boken när jag hade hittat två pockets jag visste att jag skulle gilla och fick lust att hitta en tredje, det blev en bok som skulle vara skriven av en kvinna och som hade snyggt omslag.


En doft av Apelsin är en lugn liten historia om en familj under den tyska ockupationen i Frankrike. Den utspelar sig vid floden Loire där tre vilda barn växer upp med sin ensamma och extremt speciella mamma. Deras pappa har dödats avtyskarna i strid. Genom sin kontakt med tyska soldater utvecklas varma förtroenden barn och soldater emellan, något som kommer leda till fördärvelsen. Vid moderns frånfälle många år senare får Boise, den yngsta flickan, en receptbok i arv av sin mamma. Denna visar en helt annan människa än Boise växte upp med. Genom receptsamlingen och Boises berättelse lotsas läsaren in i en svekfylld berättelse av obesvarad kärlek, tillit, rädsla och fördömelse.....

En doft av Apelsin är behaglig att läsa och hjärnan mår bra av den. De är absolut inte någon av de bästa böcker jag läst, men som skrivet bra för hjärnan. Den är värd att läsas. Historien i sig är förutsägbar och det är beskrivningarna inklusive dofter och lukter som är bäst. Matbeskrivningarna är målande och så verklighetstrogna att man hela tiden anar smak och lukt i berättelsens kärna. Det skrivna språket är den stora anledning att läsa denna bok, mjukt och enkelt målar Harris upp bakgrundsmiljöer på ett varmt och kärleksfullt sätt. I sig är bokens romantiska delar lite för puttenuttiga och romantiska för min del...

16 augusti 2010

En om dagen ett tag...

TACK för att du och dina gelikar läser bloggen!
Som jag berättat tidigare så har jag för vana att lägga upp två inlägg om dagen på bloggen. Från och med imorgon så kommer jag under en period lägga ett inlägg om dagen. Oavsett hur långt eller kort inlägget är eller vad det innehåller. Huvudanledningen är att flera av er trogna läsare tycker att ni så ofta får läsa ikapp och har sagt att det är lagom med ett inlägg om dagen.  

Har Sverige en nationalsång?

När blev ”Du gamla, du fria” vår nationalsång? Vad hade vi tidigare? Fick dessa frågor av ett syskonbarn och vi surfade runt syskonbarn och vi surfade runt.

Det verkar som att Sverige faktiskt inte har någon officiellt stadfäst nationalsång. Det förklarar varför det sjungs om Norden i den käcka låt som spelas idag vid statsbesök och idrott. Du kan hitta mer detaljerad information på Populärhistoria och på Wikipedia.
Egentligen struntar jag i vilken låt det är och är kanske mer orolig att det skulle komma en tävling på TV där invånarna i Avlånga Landet ska rösta fram en ny. Vet att det för många år sedan höjdes stämmor att det borde vara Öppna Landskap med Kopiatorn. Hua!

15 augusti 2010

V


I mitten av 80-talet satt många svenskar klistrade framför apparaterna och glodde på en tv-serie som hette V. V var en en amerikansk TV-serie från som spelades in som en miniserie i två delar. 1984-85 gjordes det en uppföljare i tre delar. Premiär som tv-serie i Sverige hade V i januari 1986. Jag hoppas att jag ej kollade på alla avsnitt eller gillade den.

V var inspirerad av nazismen och dess uppgång och fall och det sägs att det egentligen var meningen att den skulle handla om hur USA ockuperas av en annan nation och förvandlas till en fascistisk diktatur. Det blev utomjordingar istället för vanliga nazister eller fascister.

Storyn på V var att utomjordingar landar på jorden och ser ut som "vanliga" människor och. De är från början mycket trevliga och vänliga, men några personer lyckas ta reda på deras verkliga planer. De planerar att stjäla allt vatten från jordens oceaner eftersom deras egna planet hotas av torka. En motståndsrörelse grundas för att avslöja att utomjordingarna bakom sin konstgjorda människomask är otäcka ödlor som bland annat äter människor.

Jag tror att det senare har gjorts en version två av denna enormt urusla tv-serie. Jag förstår inte hur usel budgeten måsste ha varit och hur det var möjligt att mänskligheten i Avlånga Landet tyckte att detta var ok underhållning och kvalitet flera år efter det att Star Trek kom. Star Trek var åtminstone välgjord.

Så V var lite kul och fantastiskt dåligt. Här har du ett dramatiskt intro och beskrivande klipp från YT.

S:t Olofs kapell i TylösandS:t Olofs kapell i Tylösand är en bra plats på klotet och jag förknippar fina och vackra stunder med kapellet.

Det ligger högt och vackert i Tylösand och består förutom kapellet av en klockstapel, en kaplansgård, klockaregård och kyrkväktarstuga.  

S:t Olofs kapellanläggning drivs ideellt med frivilliga medel. 
Ni kan stödja verksamheten genom att betala en medlemsavgift, som är 150:-/år eller ge en gåva genom plusgiro 29 10 81-8 eller bankgiro 604-23 94.Åk dit och ta en titt. Lika idylliskt som på bilderna fast vackrare.