13 februari 2010

Wikipedia via mobil

Wikipedia är precis som många andra av de varumärken jag kategoriserar som C2C fantastiska på att driva utvecklingen framåt. Jag kollar på Wikipedia flera gånger om dagen alla dagar i veckan och året runt.

De har precis som många av C2C-varumärkena sett till att utgå från att vi som kommer in på Wikipedia har olika devices och att de klarar av olika saker. Wikipedia har en utmärkt mobil variant som känner av när du kommer från mobil. Den svenska ligger på http://sv.m.wikipedia.org/

Grymt bra! Tack alla C2C för att ni driver utvecklingen framåt!

Reeperbahn - Peep Show

Peep Show med Reeperbahn från 1983. Programmet hette Casablanca och vi missade aldrig ett avsnitt. Satt alltid och hoppades att banden från Stranded Records skulle vara med i varenda program.

12 februari 2010

Världens mest sålda artister och grupper

Det finns ingen organisation som räknar försäljningssiffrorna över hela världen. Den här listan kan ses som en lista över de artister som gör anspråk på att vara bäst-säljande. Till försäljningssiffrorna räknas försäljning av både album och singlar samt från slutet av 1990-talet även legala nedladdningar med.

Artister som beräknas ha sålt 1 miljard skivor eller mer:
Elvis Presley och The Beatles.
Artister som beräknas ha sålt 500 miljoner skivor eller mer:
Bing Crosby, Peddo och Frank Sinatra.
Artister som beräknas ha sålt 250 miljoner skivor eller mer:
ABBA, Alla Pugatjova, Cher, Chubby Checker, Cliff Richard, Elton John, Julio Iglesias, Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, Madonna, Nana Mouskouri och Tino Rossi.
Artister som beräknas ha sålt 100 miljoner skivor eller mer:
AC/DC, Adamo, Aerosmith, A. R. Rahman, Backstreet Boys, Barbra Streisand, Barry White, The Beach Boys, The Bee Gees, Billy Joel, Bob Dylan, Bon Jovi, Boney M., Bruce Springsteen, The Carpenters, Celine Dion, Charles Aznavour, Chicago, Creedence Clearwater Revival, David Bowie, Deep Purple, Depeche Mode, Diana Ross, Dionne Warwick, Dire Straits, Dolly Parton, Donna Summer, Duane Eddy, The Eagles, Engelbert Humperdinck, Fats Domino, Fleetwood Mac, Frankie Laine, Garth Brooks, Gene Autry, Genesis, Gheorghe Zamfir, The Jackson 5, Iron Maiden, Janet Jackson, Johnny Hallyday, Johnny Mathis, Joni James, Kenny Rogers, KISS, Lionel Richie, Mariah Carey, Mireille Mathieu, Metallica, Modern Talking, Patti Page, Perry Como, Phil Collins, Prince, Ricky Nelson, Roberto Carlos, The Rolling Stones, The Royal Canadians, Status Quo, Stevie Wonder, Tina Turner, Tommy James, U2, Wei Wei, Whitesnake och The Who.
En annan gång skall jag se till att lägga mer av listan här. De som finns på nätet är lite olika grupperade men om du leker stolt svensk kan det var kul att veta att veta att Roxette uppges ha sålt fler än 75 miljoner och att Ace of Base uppges ha sålt fler än 50 miljoner.

Stefan Sauk - Ännu ett tillfälligt avbrott

I programmet Lorry hade Stefan Sauk dessa fantastiska små snuttar. På den tiden vred jag mig av ovanan vid direkthet. Nu är de helt fantastiska.

11 februari 2010

Varför hade de namn...?


Varför hade Adam och Eva namn? Först på jorden och få för sig att ha namn på varandra. Om någon av dem sade något så borde de rimligen ha förstått att det var den andre som sa något.

Hur kom de fram till att de skulle namnge sig och varandra? Satt de en kväll och klurade på hur de skulle göra eller vad de kunde göra för att öka tydligheten i dialogen.

Hade de en namntävling? Gissade de vad den andre ville heta? Ritade de upp ett alfabet i sanden, blundade och pekade på en bokstav som skulle vara den andres förstabokstav...

Jisses vad absurt!

Depeche Mode - Personal Jesus

Var på en helt fantastisk konsert med Depeche Mode för för ett tag sedan. Idag får du versioner av deras Personal Jesus. Först en liveversion och sedan den magiska versionen med Johnny Cash.  Om du orkar finns det även en version med Marilyn Manson längst ned av de tre.







Mer om Depeche Mode på http://www.depechemode.com/

10 februari 2010

Har du sagt allt du har att säga just nu?

Några händelser och upplevelser i livet brukar kallas vändpunkter. Några av dessa vändpunkter tror vi oss ha koll på och ha skaffat läreffekter eller erfarenheter av. Andra vändpunkter har påverkat oss vare sig vi vet det, vill det eller ej.

En sak som några av dessa vändpunkter givit mig är att kolla av med mig själv om jag har sagt det jag har att säga just nu till de som är viktiga.

Jag menar att jag tycker att vi här och nu skall säga vad vi känner och tycker. Det kan vara skönt att ha gjort det och följa det om någon rycks bort från oss plötsligt.

Sex Pistols - God Save the Queen

Det fanns en tid då de ville bevara drottningen - och hon är ju igång fortfarande...

09 februari 2010

Finns det en ålder som är att föredra att få barn vid?

En av mina nära pratade för ett tag sedan om att det fanns en anledning varför alla skall skaffa barn tidigt. Även ett par andra av de nära och kära pratar om detta med jämna mellanrum.
Eftersom jag inte själv har några barn så har jag svårt att uttala mig ens om hur det är för mig själv och definitivt inte om hur det är för alla. Och därmed är det omöjligt att veta om det finns en ålder som är att föredra att få barn vid.

Jag tror att jag förstår vad de som fått barn tidigt menar och jag tror att jag förstår vad de som skaffar barn senare menar. Jag har ju även hört de som skaffat tidigt som skulle velat vänta för att de ej var klara och andra som skulle velat skaffa tidigare för att de känner att de ej orkar med.
Jag har själv alltid haft enorm respekt för att skaffa barn. En positiv respekt. Jag har än så länge aldrig sett mig som tillräckligt vuxen för att skaffa och framförallt har jag aldrig haft en relation med någon som jag vågat skaffa barn med.

Svaret på ovan fråga förblir obesvarad just nu... Grunden är förmodligen att det beror på...

Cynisk

Låten Cynisk med Lustans Lakejer blev aldrig någon raket på topplistorna och jag antar att det är ganska få som går och nynnar på den på daglig basis. Det gör jag. Den satte sig för att det fanns ett budskap i den som föll mig i smaken.

Cynisk summerar hur i alla fall jag tycker att många människor tänker och hur paradoxalt beteendet ofta är. Kan vara en utmaning att ärligt beskriva vår existens utan att ses som cynisk.


Cynisk (Text: Johan Kinde)

Alla söker andlighet
men låter mest banala
Alla vill stå först i kön
men ingen vill betala

Ingen vill vara girig
men tar mer än de kan bära
Ingen hatar främlingar
men ingen vill bo nära

Så om du samlat pengar
köp dig fri från verkligheten
och tro du är förmer

Så tala högt offentligt
ställ dig på de svagas sida
och svik när ingen ser

Jag vet, jag låter cynisk
Jag vet, jag låter kall
Jag önskar någon kunde svara
på vart vi alla strävar
vart är vi på väg nånstans?

Jag vet, jag låter kylig
Jag vet, jag låter cynisk
men det är sant

Alla vill ha solbränd hy
men ingen vill få cancer
Ingen vill få AIDS och dö
men alla tar vi chanser

Ingen vill ha vita pengar
alla vill ha svarta
Alla vill ha välfärd
men vi slipper helst att skatta

Vi vill så gärna vara unika
hålla på vår sak och
stå för det vi gör
men när flocken samlats
och vi alla börjar yla
är det inte din röst som jag hör

Jag vet, jag låter cynisk
Jag vet, jag låter kall
Jag önskar någon kunde svara
på vart vi alla strävar
vart är vi på väg nånstans?

Jag vet, jag låter kylig
Jag vet, jag låter cynisk
men det är sant...

Här får du den uppspelad från You Tube

08 februari 2010

Viktor Frankl - "Livet måste ha en mening"

Viktor Emil Frankl föddes 1905 och dog 1997. Hans födelsestad blev även staden han somnade in i, Wien. Samma stad som satan själv föddes i.

I grunden var Viktor Frankl neurologist och psykiatrier och dessutom var han överlevare från nazisternas förintelseläger. Viktor Frankl var även grundaren av logoterapi, som är en form av existentiell analys. Hans bäst säljande bok var "Man's Search for Meaning". Andra gången den publiceras så hette den "From Death-Camp to Existentialism, och orginalet från 1946 hette "Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager".

Boken "Livet måste ha en mening" är bland det absolut bästa jag någonsin läst. Den är som böcker skall vara, den har påverkat hela mig. Och inte bara för stunden. Den är mycket lättläst och det bara flyter på när jag läser den. Viktor Frankl's fruktansvärda erfarenheter gör honom mer än trovärdig och ger hopp till läsaren att det alltid går att finna ljus hur mörkt det än må vara. Boken är bland det bästa som skrivits om förintelsen, men den är lika givande ur teologist och psykologiskt perspektiv. Jag har läst om denna bok gång på gång och alltid hittat nya funderingar och tankar utifrån och gällande mig själv.
Viktor Frankl hade i stort sett slutfört sitt manus som beskrev hans idéer om logosterapin när han blev deporterad till koncentrationsläger. Hösten år 1942 fördes Viktor Frankl tillsammans med sin fru och sina föräldrar till koncentrationslägret Theresienstadt och sedan vidare till Auschwitz-Birkenau. När kriget äntligen tog slut var Frankl den enda överlevande i sin familj. Frankl ansåg att han hade överlevt för att han lyckats hitta en mening i lidandet. Frankls personliga mening var att rekonstruera sitt eget manuskrift rörande logosterapin som nazisterna hade tagit ifrån honom vid ankomsten till Auschwitz. Detta blev ett mål som gav honom psykologiska verktyg att härda ut i det helvete som lägret innebar.

I lägret insåg Frankl att också i värsta tänkbara miljö, finns möjligheten för människan att upphöja sig över det fruktansvärda. Likaså förstod han att existensiell ångest i högsta grad kunde få en människa att släppa taget om sig själv och förlora hoppet. I lägret kallades dessa människotrasor utan hopp för muselmaner. De såg ingen orsak att leva vidare och dessa personer var så att säga "levande döda" och snart gav också deras kroppar upp. I Auswitch-Birkenau insåg han betydelsen av sina teorier då han noterade vilka som överlevde och vilka som tynade bort och dog under tortyr och fångenskap. De som överlevde var de som hade - eller fann - en mening.

Frankl överlevde och slutförde sitt manus och startade därmed en ny terapiform - logosterapin. En terapeutisk metod som inte bara betraktar människans psyke som en maskin, utan accepterar och räknar in en andlighet som ligger utanför männsikan. Något som är större - och kan ge meningsfullhet. Logosterapin är eller sägs vara en väg mellan Freud och Jungs teorier och hävdar till skillnad mot nämda två att människan alltid har möjlighet att ta ansvar för sitt liv och sin mening - oavsett situation. Freud och Jung betonar i detta avseende samhällets påverkan på människan och hennes sociala uppväxtmiljö. Frankl hävdar att dessa aspekter självklart spelar roll, men att de inte är statiska. Hans människosyn är på så sätt mycket optimisktisk. Logosterapin härstammar från det grekiska ordet för mening och denna terapiform har blivit flitigt utnyttjad efter kriget. Jag uppfattar Frankl som en i allra högsta grad unik människa! Han verkar ha sett möjligheten att reflektera kring sitt olycksaliga öde och hjälpa andra människor i deras lidande.

"Livet måste ha en mening" är en mild, diskret och lugn bok - som samtidigt är upplysande, upprörande, omskakande och inspirerande. Frankl förmedlar kunskap med minimalt fokus på sitt eget lidande. Han övertygades att sätta ut sitt eget namn som författare till boken, då han inte ville stjäla fokus från dess egentliga syfte. Hans egna tanke var att ge ut den under sitt fångnummer. Fokus ligger på att få läsaren att förstå och känna vikten av att hitta en mening och att en mening alltid finns för alla - men att den kan vara svår att finna.
En riktigt bra bok är en bok som stannar kvar, förändrar en och inspirerar en.

Läs mer om Viktor Frankl på Wikipedia 

Halo med Beyoncé

Fick ett text från Rockstjärnan för ett tag sedan där han skrev följande: "Jag hatar denna genren... men den låten och det pianoarret... vilken jävla röst! Hon bara leker sig fram genom den ultrakomplicerade melodin! Helt fantastiskt... 2009 års bästa låt och sångerska!"

Jag har sedan textmeddelandet kom lyssnat på låten massor av gånger i olika versioner, läst om henne och lyssnat på låten igen. Efter Life of Mars så håller jag med om att detta kan vara årets låt 2009. Tvåa alltså...
Här finner du massor av fakta om Beyoncé http://en.wikipedia.org/wiki/Beyonc%C3%A9

Och här lite mer om låten Halo http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_(Beyonc%C3%A9_Knowles_song)

En textad version hämtad från You Tube

07 februari 2010

Om Olle igen

Nu var det ett tag sedan den visades på TV, "En film om Olle Ljungström". Oj, vad jag gillade den - men shit vad den berörde.



Än en gång, vad onödigt det är med detta slösande på och slarvande med liv.

Hittade ett klipp på SVT Play.


Om du inte såg den så gör det!

Och här bjuds det även på intervjun Lasse Bengtsson gjorde i Morgon-TV förra året. Bra och kul intervju.



Vad skönt det är med artister och människor som skiljer sig från mängden och andra. Men stanna kvar hos oss...!

En av två internationella städer

Det finns bara två internationella städer i världen. Den ena av dessa två internationella städerna är London och den andra är New York.

Med internationella städer så är de två städer som gör att det känns som att det finns människor från alla länder och kulturer och att de är fler än de infödda.

Just idag så saknar jag New York enormt mycket. Jag saknar värmen, ljuden, rörelserna, färgerna, dofterna, intrycken, maten... Jag saknar New York helt enkelt. Kanske skulle fråga Direktören om vi skall ta en sväng någon helg...