14 januari 2012

BLK DNM

De flesta har kanske redan läst på om Johan Lindebergs nya satsning: Blk Dnm. Säkert vet du hela Johans bakgrund, jag tar den ändå det senaste som hänt i korthet: Johan lämnade J.Lindeberg, jobbade som designer av Justin Timberlakes märke William Rast. Nu satsar han nu på ett nytt eget koncept.


Johan har designstudion och butiken är i samma lokal på Manhattan. Blk Dmn lägger upp kollektionerna direkt online med möjlighet för kunderna att handla. De är redo för leverans till kunden direkt, innan vi som potentiella kunder har hunnit tröttna och tappat känslan av nyhetens behag.


Grunden för Blk Dnm är jeans, och varumärket har ett slags ”dressed up casual” som tema. Det består av moderna vardagskläder med basplagg som skjorta, t-shirt, kavaj, skinnjacka, kostymbyxor samt enkla kostymer.


Ryktet säger även att Johan kommer att starta en modetidning som ska göra kläderna sällskap, för att skapa ambassadörer, hitta följe och en kult kring märket.


Här hittar du bloggen
Blk Dnm's .com hittar du här
Och Blk Dnm's Twitter här 
På FB finns de här
Och YouTube hittar du här


13 januari 2012

Vackra svenskor?

Vad i helvete är ett svenskt utseende? Är man vacker då? Är det att vara blond och ha blåa ögon?


Jag lyssnade på en dialog på flygplatsen som fick mig att spy och riktigt känna stanken av förr. 


Det var två damer, som hämtade ur Solsidan, som diskuterade vackra svenska flickor och vad synd det var att de blev allt färre. Och riktmärket var blondheten och de blå ögonen. Själva var de i mellan fyrtio- och sextioårsåldern, hade fyllda läppar, nypumpade lökar och i största allmänhet nysträckta i det solarieoranga hullet. Vackra svenskor...! 

12 januari 2012

Vad är och betyder premium?

Alla dessa varumärken som pratar om att vi potentiella eller existerande kunder ska tycka att deras produkter är Premium. Det är bilar, abbonemang, kläder, hotell och andra. Till alla er som kallar er premium har jag en fråga. Vad är premium och vem avgör vad det är?


Motorjournalister och tillverkare kallar vissa bilar för "premiumbil" och jag undrar vad de tycker ingår i begreppet och hur de definierar det hela. Är det så att det finns bilmärken som är mer premium, mindre premium och inte alls premium? Har priset en del i er indelning? Vad spelar varumärket och historiken för roll? Hur vägs kvalitet, leverans, miljöklass in i begreppet? Spelar andra faktorer in? Som vilket land som tillverkat den? Är samma varumärken som är Premium här, premium där? Är alla tyska bilar premium? 


Ibland får jag för mig att Audi, BMW och Mercedes, Infinity och Lexus ingår bland premiumbilar. Vem avgör då det? Bland mina vänner som har något av dessa fem varumärken på sin bil så är det bara de vänner som har Lexus som pratar upplevelse, relation och omvårdnad gällande varumärket och deras kontakt med återförsäljaren. Att det sedan finns vänner som blir bjudna på event hos handlarna hos de andra har absolut inget premium över sig. Det är bara vad som borde vara standard från alla handlare och varumärken. Varmkorv, ballonger och modevisning går att få på IKEA, HM och andra varumärken. För mig är det folkligt, inte premium. Flera av mina vänner ser på Volvo Cars som ett premium märke, jag har andra vänner som ser på ICA som ett premium varumärke.   


För mig är det så att säljaren eller tillverkaren kan ha ambitionen att upplevas som premium men det är bara köparen och användaren som kan avgöra om så är fallet. Vad mina vänner blir imponerade av hos Lexus och deras handlare är egentligen även det bara sunt förnuft, men de jämför med vad de och andra får från andra varumärken och vad de upplever vid andra transaktioner av samma eller större storlek. 


Jag kan bara komma på ett enda varumärke som ger mig en premiumkänsla, åtminstone som jag formulerar och vill uppleva premium. Och det är en modebutik. Ingen annan är ens nära. 

11 januari 2012

Carl-Eric Björkegren


Han skulle ha fyllt 91 år detta året, Carl-Erik Björkegren. I juni sommaren 1994 så försvann den omskrivne och hårt skuldsatte finansmannen Carl-Eric Björkegren från sitt hus i Skåne. Han var och är totalt spårlöst försvunnen, även om han har "setts". Vad hände?

Carl-Eric Björkegrens kändisskap var stort i Sverige på åttiotalet. Han ansågs vara en av Sveriges rikaste människor, han var gift i flera omgångar, han hade ett rykte som kvinnotjusare och ägde unik konst som han förvarade i det jättelika Wenner-Grenska palatset i Stockholm.

Den andra delen av sanningarna var att "storheten" och ytan var byggd på lån och luft. När den förrförra finanskraschen kom runt knuten så blev Björkegrens fall stort och långt. Skuldnotan hamnade då på ungefär 1,3 miljarder kronor.
Teorierna kring vad som kan ha hänt Björkegren är många. Många av teorierna bygger på det som alltid kommer fram. Att han hade pengar ­undanstoppade utomlands, bytt identitet, bytt utseende, gömt sig hos sina många barn på bygderna etc. etc. 
Vad som egentligen hände har givetvis jag ingen aning om, men jag tycker alltid att försvinnanden fascinerar. Och den eller de enda som kan veta är Björkegren själv eller de som eventuellt var inblandade i försvinnandet.
Det är sägs ibland att många av hans affärsbekanta rörde sig i lagens utmarker. Och då blir slutsatsen att de gärna ville ha tillbaka sina pengar och kan ha hälsat på för att sätta press på finansmannen eller för att han skulle öppna sina utländska bankkonton för dem.
Så långt de teorierna, men det finns saker som går att bygga teorier kring som är ovanligare. Det försvann flera personer än Björkegren själv. Hur kunde flera personer försvinna? Ett drygt halvår innan Carl-­Eric Björkegren försvann, så försvann hans dåvarande butler Philippe och lite senare försvann butlerns efterträdare Pierre Beckman.
Efter Björkegrens försvinnande fanns det spår av tumult i hans villa i Viken och det sägs ha funnits bevis på att ­någon ska ha mixtrat med telefonerna. Och i samband med försvinnandet försvann även hans pass, hans necessär och hans resegarderob.
Visst är det lite kittlande och spännande. Jag kommer aldrig kunna reda ut det. Den enda chansen till sanning är att någon kliver fram och har bevis på vad som hände. Och jag var inte med eller inblandad. 

10 januari 2012

50% av världens mat slängs!?

Så sa en vän till en vän under en trevlig middag för ett tag sedan. Jag kollade upp det hela eftersom jag tyckte att det var en uppseendeväckande siffra och kom fram till nedan. Det visade sig att Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det visar en studie som FN:s livsmedelsorganisation FAO låtit göra. 


Det svenska Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB har som på uppdrag av FAO (Food and Agricultural Organisation) undersökt matsvinnet i världen.
I undersökningen skiljer man på livsmedelsförluster och matsvinn, där förstnämnda uppkommer vid produktion, skörd, lagerhantering och under förädling och främst är ett problem i utvecklingsländerna. Förlusterna beror på bristande infrastruktur, låg teknologinivå och otillräckliga investeringar i livsmedelsproduktionen.
Matsvinnet är främst ett problem i industrialiserade länder och beror oftast på att både handlare och konsumenter slänger fullt ätbara livsmedel i soporna.
Här är lite intressanta siffror från undersökningen:
Varje år slängs eller försvinner en tredjddel av världens matproduktion, d.v.s runt 1,3 miljarder ton.
Mängden livsmedel som försvinner eller slängs motsvarar mer än hälften av världens årliga spannmålsskörd på 2,3 miljarder ton 2009/10.
Industrialiserade länder och utvecklingsländer slänger ungefär lika mycket mat, 670 respektive 630 miljoner ton.
Varje år slängs nästan lika mycket mat i de rika länderna, 222 miljoner ton, som i netto produceras i Afrika söder om Sahara, 230 miljoner ton.
Frukt, grönsaker, rötter och rotknölar är de livsmedel som slängs mest.
Konsumenter i Europa och Nordamerika slänger varje år mellan 95 och 115 kg per person medan konsumenter i Afrika söder om Sahara och södra och sydöstra Asien bara slänger mellan 6 och 11 kg.

Du ska faktiskt gå med i Klout

Du ska faktiskt gå med i Klout! Jag tror inte att du behöver så mycket instruktioner. Bara att köra!