23 juli 2011

Bra att Japan vann

Känns bra i kroppen att Japan vann Fotbolls-VM. Känns som att det för stunden och på ytan kan göra mycket för folket och landet. 


Känns som att vi andra, som är på avstånd, ganska snabbt tyckte att andra saker var viktigare än deras kärnkraftskatastrof.


Och utan att kunna motivera varför, så kändes det enormt bra att det var just japanska kvinnor som får stå i centrum i Japan.


Jag satt faktiskt och tänkte på hur japaner känner sig efter guldet i allmänhet och hur många av dem som var särskilt glada över att det var just Det Stora Landet de besegrade.

22 juli 2011

Konsthallen i Hishult

Vi hade födelsedagsmiddag för Min Lilla en lördag mitt i juli. På tisdagen under veckan innan lördagen så fyllde hon jämnt, presenten blev en middag på Hishults Konsthall i skogarna utanför Laholm.
Detta är en plats som du absolut ska besöka nästa gång du har vägarna förbi Laholm eller finns i närheten. en fantastisk konsthall med konstverk och skulpturer på fälten framför och i den vackra sluttande trädgården bakom. Kjell-Åke som driver den är dessutom en mycket behaglig ägare, kännare och person. 

Detta var mitt första besök. Min Kompis och Min Lilla har pratat om det i massor av år. Som jag minns det så hittade de hit genom att Min Lilla var sugen på att köpa en tavla av en okänd konstnär, som hon hon sett på en utställning i Little Village för många år sedan. Min Kompis ville inte köpa den, han höll helt enkelt inte med om dess skönhet. Hur som haver så ledde den konstnären dem till att söka sig till Hishults Konsthall eftersom det fanns en utställning med samma konstnär där senare men i närtid efter de pratat om den första tavlan.

När vi nu var där för att fira Min Lilla så visade det sig att det var samma konstnär som hade utställning nu, den idag väl kände Björn Wessman.   
Hishilt konstgård hittar du online här. Åk dit, för böveln!


Ps. Jag har inte köpt tavlan på bilden men ett par stolar till Min Lilla blev det, jag återkommer med ett litet inlägg om stolarna.

21 juli 2011

The magic button — Make Everything OK

Jag tycker att denna lilla idé är söt och fin samt lite skojig. Det är roligt att trycka på saker online.

Halmstads bästa klädaffär

Sprang på Kristoffer och Sofia från SODA för ett tag sedan. Lika fantastiskt trevliga och snygga som alltid. Där är verkligen ett par som brinner för vad de gör med sin affär och med sin agentur.
Om du har vägarna förbi Halmstad i sommar så är ett shopping besök hos dem ett krav. Jag vet att det finns några andra butiker i Halmstad men ingen kan mäta sig med dem ur något perspektiv.

Själv har jag lite dåligt samvete att jag inte varit hos dem på länge men det ska jag ta igen snart. Du däremot, du ska bara dit och handla! Halmtads bästa modebutik bara väntar på dig! Den ligger på Köpmansgatan 14 och du kan slå dem en signal på 035-108886. De finns även på FB.

20 juli 2011

Elin Kling tar med fem saker

Svenska modeoraklet Elin Kling var på besök hos Nyhetsmorgon söndagen den 10 juli... Jag har ingen direkt uppfattning om henne, har aldrig träffat henne... Jo, ett intryck har jag. Att jag såg en cool bild på henne med en P1800 och att jag gillade det som stod om henne och bilen. Kan ha varit i Svenska Dagbladet någon helg för något år sedan. Och så kommer hon då nu med sina fem saker till Nyhetsmorgon och fokus är fem "must have" till garderoben för en tjej... Och detta var vad som gick att hitta på Twitter om detta orakels medhavda produkter. 

"Swedish fashion wonder Elin Kling about five girl wardrobe musts: black bag, black dress, grey t-shirt, black shoes and a black jacket..."


Platt fall? Nja, det var kanske inte helt sådär enormt jätteimponerande...:). Fast jag vet inte vad det brukar stå på hennes blogg, har aldrig kollat på den. 


Och du Elin, om jag missuppfattat ovan och du egentligen skulle ta med dig de basgrejor för en garderob som vem som helst med någon som helst kunskap om bas skulle kunnat ta med sig, så kommentera bara nedan så ska jag be om ursäkt här på bloggen och korrigera ovan. Jag känner dig ju inte och blev som sagt förvånad baserat på mitt tidigare ytliga och lite smått positiva intryck...


PS. Här är förresten reportaget från SvD

Ställ Najaden på cement

I Muzak City finns det en gammal vitmålad skorv som heter Najaden. Den har mycket lite koppling till Muzak City och kom dit 1946 som en gåva från en grosshandlare som hette Bernhard Aronsson. Sedan dess har den för vissa blivit en symbol för staden och precis som i Little Village med deras spårvagnar så finns det inneboende i Muzak City som inbillar sig att det påverkar mängden turism att ha den fula gamla skorven bevarad. 
Det finns en aktiv förening som heter Najadens Vänner som är aktiva för att den ska bevaras, renoveras med mera. Och sedan finns det människor som har svårare att se värdet av den.


Jag fick detta tipset av en briljant kollega, ställ den på cement så den inte kommer i kontakt med vattnet, så kommer det kosta mindre med underhåll och finnas färre problem. För som så mycket annat så är det ekonomin som är det stora problemet. Och krasst sett så ska saker som kostar ha intäkter från något annat. När det hela går minst jämnt ut har man råd. Tillbaks till Najadens Vänner. Det är beundransvärt att vilja lägga tid på saker, men finns det inte mer angelägna saker att lägga tid på? Och argumentet att det skulle vara så att turister kommer till Muzak City p.g.a. skorven så förstår jag inte varför en av målsättningarna är att att genom visningar och andra aktiviteter göra fartyget känt för en bredare allmänhet.


Nej, ställ Najaden på cement eller se till att skaffa helt privata medel för att bevara den. Och framförallt, lägg något snyggare med koppling till Muzak City vid det snygga slottet!

19 juli 2011

Topographie Des Terrors

Mitt i Berlin ligger Topographie Des Terrors.

Mellan 1933 och 1945 hade den otäcka nazistiska terrorapparaten sina högkvarter cirka 1,5 kilometer söder om Brandenburger Tor. Detta område ligger vid gatan som fortfarande heter Wilhelmstrasse. Här befann sig de avskyvärda Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS och Reichssicherheitshauptamt. Delar av nedan kursiva text är från en pressrelease från Tyska Turistbyrån AB. Jag har tagit mig friheten att förkorta och förenkla den.
På ett före detta hotell i Prinz-Albrecht-Strasse 9, hade SS-chefen Heinrich Himmler sitt högkvarter och i grannbyggnaden Prinz-Albrecht-Strasse 8 (idag Niederkirchnerstrasse 8) höll Gestapo till. I resterna av den sistnämnda adressen befann sig sedan 1987 utställningen Topographie des Terrors, som informerar om den nationalsocialististiska terrorapparaten. Med mer än 500 000 besökare per år är Topographie des Terrors ett av de mest besökta museerna i Berlin. Man försöker med utställningen att bevara spåren av den historiska platsen vilka till stor del består av källarväggar och fundamentrester. Själva byggnaden förstördes i andra världskriget. Utmed husets källarväggar kan man på 15 stationer informera sig om platsens och områdets historia. 

Sedan november 2007 har det byggts ett dokumentationscentrum i anslutning till utomhusutställningen. I denna byggnad, som kommer att invigdes den 6 maj 2010 kan man med hjälp av fotografier, dokument, kartor och ett bibliotek informera sig om nazisternas kontroll- och terrorverksamhet. Byggnaden innehåller ävenkonferensrum, kontor och ett café.

Jag gick under en morgontimme i gassande sol och tittade på området och utställningen Topographie des Terrors i början av juni. Jag erkänner villigt att jag mådde pyton och blev förbannad på mig själv och resten av mänskligheten när jag gick igenom utställningen. Vilke ofattbar ondska. Jag är i ett läge I livet där jag bestämt mig för att vara öppen och granskande till vad jag får för information om hur saker gått till och där jag vill att jag själv är bra mot andra människor och ärligt intresserad av de jag möter. Det är allt annat än vad denna utställning säger mig om mänskligheten. Det finns flera saker som kan förklara hur det kunde få ske. Det fanns ett hat och en ondska mot judar, det var tragiska tider och att massor av människor I massor av länder höll med om nazisternas tilltag. Precis som människor gjort under kommunismens, diktaturers och religiösa flaggor. För mig är det oförlåtligt och för djävligt. Tyvärr eller förmodligen kan det hända I Europa igen, eftersom vi låter det hända på andra platser här och nu.

Nyttigt och bra att gå igenom denna och få näst intill samma otäcka känsla och rysningar som jag fick av att besöka Auschwitz för många år sedan. Jag kommer göra allt för att extremism inte tar överhanden bland de som jag kan påverka. 

18 juli 2011

Ska fixa flaggstången

Det är nu 35 år sedan flaggstången kom på plats genom Min Kompis vänners försorg. Sedan dess har den varit tryckimpregnerad som senare blev vit. Efter det har själva stången bytts till metall medan hela foten fortsatt att vara den gamla tryckimpregnerade i trä som numera är vit. Den har flaggat, mörknat och stora delar har ramlat bort de senaste åren.


Varje vinter bestämmer jag att jag ska fixa den eller byta ut den till sommaren. Och varje sommar så tycker jag att det är lite synd för det finns annat som stadgar. 


Kan det vara lite nostalgi och lite kärlek som gör att jag låter det hela bero? När jag nu tittar på den så har stången faktiskt börjat luta och foten ser näst intill anskrämlig ut. Spår av rost från beslagen har gett rinnmärken på det vita. Jag behöver i alla fall se till att den målas, ska ta det under nästa vecka... 


PS. För dig som undrar vad en flaggstång är se denna länk

17 juli 2011

Tesco i tunnelbanan - Ordnar krubbet

Du har säkert sett denna flera gånger, att jag visar den trots att den är lite gammal beror på att den gör mig glad. Det är så vansinnigt kittlande och gör mig så enormt glad när några av de nya sakerna gör att tidsödande saker som jag sett som meningslösa försvinner. Och bland annat detta händer nu och framåt...