10 juli 2010

4711

Kanske minns du den från föräldrars, mor- eller farfäldrars hylla. Den fanns hos alla ett tag, 4711.

4711 Äkta Eau de Cologne är ett av de äldsta varumärkena från Köln och välkänt över hela världen. Sedan mer än 200 år tillbaka sägs den hålla sitt löfte: Användningen av den unika kompositionen verkar välgörande för kropp, själ och ande. Ännu i dag uppskattas det hemliga receptet för 4711 Äkta Eau de Cologne i hela världen och gör ”aqua mirabilis” till en klassiker utan dess like.

Flaskan – Vem har inte redan sett den? Pratar om den berömda molanusflaskan med sin typiska design.

Fram till början av 1800-talet fylldes 4711 Echt Kölnisch Wasser i så kallade rosoliflaskor. Dessa flaskor kunde endas lagras liggande och hade begränsade transportmöjligheter. 1820 uppfann destillatören Peter Heinrich Molanus den flaska som sedan uppkallats efter honom. Den speciella sexkantiga flaskmodellen underlättar förvaring, användning och transport och möjliggör dessutom användningen av de stora etiketter som används än idag. Huset Muelhens fortsatte med denna uppfinning 1822 men placerade mellan flaskhals och lock ett bågformat kragstycke, en s.k. "struma". Den möjliggör att ett starkt alkoholhaltigt innehåll kan expanderas vid värme. Fram till idag säljs 4711 Echt Kölnisch Wasser i denna "molanusflaska".

Men inte bara flaskan, utan även den berömda ornamentiketiketten i bremerblått och guld är ett riktigt blickfång. Den sitter runt flaskan och skyddar på så sätt mot ljus. Etiketten har en yta som är större en genomsnittet, vilket ger ett stort intryck på hyllan. Medaljerna på etiketten är endast ett litet urval av de talrika utmärkelserna som förvärvats från utställningar runt om i världen.

Designen avrundas med det röda sigillet på den dyrbara gyllene korken.
Historiken plockad från Wikipedia
1803 köpte Wilhelm Mülhens licenser och företagsrättigheter av en medlem av en familj Farina i Italien. Denna Farinafamilj hade dock inga förbindelser med den familj Farina i Italien som drev parfymtillverkning. Fram till 1835 sålde Mülhens licenser och rättigheter till mer än 20 personer men förbjöds sedan att göra detta och alla de sålda rättigheterna ogiltigförklarades. Mülhens son köpte senare rättigheterna att använda namnet Farina av en annan familj Farina i Italien, återigen en familj utan kopplingar till parfymtillverkaren.
1881 ålades Mülhens att aldrig mera använda företagsnamnet Farina. Han valde då sin fastighetsnumrering som firma- och varumärkesnamn, 4711. Fram till 1990 var firmanamnet Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockengasse No. 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mülhens in Köln am Rhein, företaget bytte då namn till Muelhens GmbH & Co. KG. 1994 köptes familjeföretaget av Wella och verksamheten skedde efter 1997 under namnet Cosmopolitan Cosmetics GmbH, även om Mülhens GmbH & Co. KG fortfarande används i vissa sammanhang. 2003 köptes Wella AG av det amerikanska tvättmedels- och kosmetikföretaget Procter & Gamble.

Du hittar 4711's site här

Christian Schoeler för Louis VuittonJag hittade dessa bilderna på nätet. Den tyska designern Christian Schoeler har designat dessa åt Louis Vuitton.

Vad tycker du?

09 juli 2010

Vitra Väggklockor

Vitra Design Museum har relanserat en serie av George Nelson's klockor som designades mellan 1948-1960. För att se mer produkter från Vitra, klicka här

Hard Graft

Jag snubblade över Hard Graft på en blogg och kolla på deras site. Som det blir ibland när jag surfara så sparade jag den ej som favorit och glömde bort vad märket hette eller var jag hade hittat det. Nu hittade jag det igen.
Väskorna kan användas på olika vis. De har snöat in på Mac och använder alltid deras produkter som referenser.

Hard Graft. Kom ihåg det. Och spara som favorit.

08 juli 2010

Bikerklocka


Hittade en väggklocka som visar tiden med hjälp av en cykel kedja.. Ni hittar den på Unica Home

Sex Pistols - Anarchy in the UK

Lika bra idag som då!

Ett modernt lag

För flera år sedan var det Frankrike som skapade hopp. Dels genom sättet att spela fotboll på, men framförallt genom att ställa upp med ett modernt lag. Ett lag som kändes som en spegling av landet och deras historia.

Nu njuter jag än mer av att det finns ett lag som kallas för Regnbågslaget men som borde heta Det Modernaste laget. Suveränt att det är landet med den mer än skamfilade förflutna som visar att även korkade bakgrunder kan fila till sig. Huruvida de spelar bra eller dålig fotboll skiter jag i.

07 juli 2010

Old Spice

För mig är detta doften av Min Kompis. För mig är detta doften av svunna tider när massor av äldre män använde denna doft som jag själv idag använder en snabbdusch. Kan erkänna att det stank Old Spice om många mer än medelålders män när jag växte upp.

För en del andra är det en klassisk herrdoft och för ytterligare några andra något spännande.

Old Spice, lanserades i USA 1938 och kom till Sverige 1957.
Generellt kommer rakvatten från en annan tid. En tid av slöare rakhyvlar och mindre förståelse för hur huden fungerar. I en etikettsbok från 1958 skrivs det “En riktig karl parfymerar sig aldrig, på sin höjd kan han dofta en aning hårvatten”.

Nu kanske Old Spice är på gång igen efter den sköna reklamen som kom tidigare i år. Jag kommer ställa någon flaska på hyllan av sentimentala skäl.

Sex Pistols - God Save the Queen

Detta är djupt rotat i många av oss...

06 juli 2010

Hotell Rival är suveränt


Det är ganska få hotell som skiljer sig från de andra. Hotell Rival är ej annorlunda på min huvudpunkt men skiljer sig på ett positivt sätt från de flesta. Min huvdpunkt är eluttag bredvid sängen. Hotell Rival vid Mariatorget på Södermalm i den före detta biografen Rival. Det är ett botiquehotell och har 99 rum med annorlunda och överaskande inredning. Det är hög standard på inredningen med exklusiva sängkläder. I receptionen kan du faktiskt välja från en kuddmeny, du bestämmer hur hård kudde du vill ha. Det finns t.o.m. kuddar med möjlighet att lyssna på iPoden när du sover.
Biografen Rival öppnades 1937. När Benny Andersson bestämde sig för att bygga till och om så var en av de viktigaste punkterna att återskapa helheten där husets verksamheter tangerar varandra naturligt. Att kunna röra sig mellan barer, bistro, foajéer och salong var av största vikt. Vinden inreddes och gav plats för Rivals sviter, en tillbyggnad mot innergården gav 15 nya hotellrum. Rummen i tillbyggnaden har fransk balkong eller sittbalkong, allt för att släppa in mer ljus.

Lägg märke till mattan på alla våningsplan när du bor där och försök att lista ut varför nummerskyltarna till rummet sitter så lågt. Vill även betona att jaag ej känner tjejerna på bilden. Här ska du bo nästa gång du är privat på resa i Stockholm. Hotell Rival är suveränt!

Marcel Breuer


Marcel Lajos Breuer var en ungersk arkitekt och möbelformgivare. Han var utbildad och verksam vid Bauhausskolan, Weimar. Breuer är framför allt ihågkommen för den s.k. Breuerstolen samt UNESCO-huset i Paris.

05 juli 2010

Sätt dem på flyget

Jag har skrivit en del tidigare om vår monarki och kungafamiljen.


För min del så är det givet att vi skall ha ett kungahus förutsatt att de skall bli mätbara och att de fokuserar på näringslivet och exportländer vi finns eller vill in i.


Efter att ha hört en del från middagen efter bröllopet så känns det dock ej som det den riktningen de är på spåret. Låg på soffan i Paradiset och lyssnade på rapporterna under dagen och det nämndes kungligheter, artister, politiker, regeringsmedlemmar, oppositionspolitiker och knappt en enda nåringslivsrepresentant.


En annan fundering kring det hela är om de kanske skulle tänka till lite på hur de skall ha det fram i tiden. Jag tror att samtliga invånare och de flesta människorna internationellt hade blivit imponerade om de ej ville ha presenter. Jag tycker att de skulle uppmanat alla månniskor att sätta in pengar till ändamål.


Om de sätter sig med föräldrarna på flyget dit företagen så kommer de att kunna behålla sitt Konungarike och om det gör det fler dagar än de är i riket så har de min respekt och mitt stöd.

Poseidon

Längst upp på Little Village's turistrestauranggata Avenyn står han naken med en liten blyg blick tittande nedåt... Poseidon på Götaplatsen.  När Carl Milles Poseidon kom på plats i karet 1931 tyckte folket att det var lite genant att han var naken.... Poseidon är som du vet havsgud i den grekiska mytologin och i detta fallet är han gjuten hos Herman Bergmans Konstgjuteri.

04 juli 2010

Fördomar

Jag hittade följande förklaring på vad en fördom är. En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den eller det som är föremål för fördomen anses tillhöra.


Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. En negativ fördom gentemot en person leder ofta till en positiv fördom om en annan. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom en övergeneralisering av densamma.


Jag tror att alla har fördomar, vare sig vi vill eller vet det eller inte. Vi har en benägenhet att skapa fördomar, eftersom våra hjärnor hela tiden jobbar med att sortera och kategorisera omvärlden, mappat mot våra egna preferenser respektive vår erfarenhet.


Det kan räcka med att vi får höra talas om en främmande grupp, som vi aldrig sett och som vi inte vet något om. Snabbt tror vi kanske ändå att de säkert "är" på ett visst sätt. Läste på nätet att det gjordes studier på 1950-talet i USA där psykologer lät människor tycka saker om tyskar, japaner, judar och en helt påhittad grupp, "pluktuanerna". Forskarna frågade om "pluktuanerna" är trevliga, om de äter bra mat och så vidare. Och försökspersonerna svarade nej, de är inte trevliga, de äter konstig mat och luktar illa. De här personerna kände förstås inte till "pluktuanerna". Just därför trodde de att de säkert var dåliga.


Som sagt, alla har fördomar, och vissa är mer fördomsfulla än andra. Det mesta av förklaringarna finns i våra personligheter, med en egenskap som tydligen kallas för generaliserad fördomsfullhet. De personer som har höga värden på den egenskapen i test, tycker antagligen illa både om de påhittade pluktuanerna och många andra. Ofta har de personerna fördomar om många olika grupper som homosexuella, invandrare och kvinnor.


Benägenheten att skapa sig fördomar hänger ihop med de grundläggande personlighetsdragen. Inom personlighetspsykologin brukar det talaa om fem sådana, "the big five", där vi skiljer oss åt redan från födseln. Dragen finns i stor utsträckning kvar hela livet. Det handlar om hur öppna vi är för nya erfarenheter, om hur pass utåtriktade vi är, om vänlighet, målmedvetenhet - och om känslomässig stabilitet.


Men det är självklart inte bara våra individuella personlighetsdrag som spelar in. Dessa drag påverkas även av grupptillhörighet, våra minnen och varseblivning. Våra hjärnor strävar efter att skapa sammanhang, viss logik och mening i alla sinnesintryck, och det gör den genom att använda stereotyper. Vi kan inte hantera allt som bombarderar våra sinnen, så hjärnan sorterar och sållar bort information för att snabbt kunna göra omgivningen begriplig.


En socialpsykologisk förklaring till fördomsfullhet handlar om att vi skapar negativa fördomar om andra grupper för att höja vår egen självkänsla. För mig är individer individer och ej gruppföreträdare. En deltagare i en fotbollsklack är ej per definition en huligan. Och jag tränar på att skilja på den klack jag gillar och en del av de andra klackarna.


Jag är medveten om att jag oftast har fördomar om skinnskallar och nynazister likväl som om Leninister och människor hängivna till ett parti generellt. Jag tror även att benägenheten att tillskriva etniska minoriteter negativa egenskaper är universell. Utgruppen/minoriteten tillskrivs ofta egenskaper som lat, kriminell, dum och opålitlig i alla länder som jag varit i. Bakgrunden till detta har säkert med evolutionen att göra. Vi har helt enkelt haft ett behov av att värna om den egna gruppen, detta för att helt enkelt inte gå under.


Fördomar är heller inte bara vara av det negativa slaget. Ibland tillskrivs en grupp extremt goda egenskaper i stil med "alla i Thailand är så vänliga". Stereotypen blir ofta ett slags ideala människor som står för godhet och medmänsklighet. För den person som "drabbas" av en sådan fördom kan det vara trevligt. Likväl kan det vara fel - och därmed en fördom. Gruppen eller tillhörigheten bedöms.


Domstolsväsendet, polisen och juridiken - alla är de fyllda av personer och individer och har därmed fördomar. En helsvensk domstol har exempelvis lättare att förstå en svensk brottsling än en brottsling med utländsk bakgrund. Medvetet eller omedvetet ser man sig själv i "svensken" - han tillhör den egna gruppen. Fler personer inom rättsväsendet med utländsk bakgrund skulle öka förståelsen för "den andre".


Etniska fördomar måste inte handla om uttalad rasism eller främlingsfientlighet, hävdar Torun Lindholm. Moderna tiders fördomar verkar snarare i det fördolda. De färgar och förvränger våra upplevelser så att personer utesluts eller diskrimineras.
Insikten om att vi har fördomar är viktig. Den värsta fördomen - eller villfarelsen - av alla är att tro att du själv inte har några fördomar. Tror du det är du illa ute, eftersom man du då inte inser att du styrs av dem. Att förstå att du har fördomar är första steget till att påverka dem.

David Bowie - Five Years

En TV-inspelning från 1972