11 september 2010

Vapnö

Sveriges äldsta fideikomiss, det är vad som alltid sagts om Vapnö till mig... Dessutom har det ända sedan jag var liten berättats historier om slottet, ägorna och familjerna. Vapnö jordbruk har egen mjölkproduktion samt restaurang och konferensarrangemang. Jordbruket är idag Avlånga Landets största mjölkproducent. Alla produkterna säljs under varumärket Wapnö. Wapnö profilerar sina produkter genom att korna går fria och att man som konsument kan följa hela kedjan från ko till förpackning. Varje vår anordnas en populär betessläppning, där korna släpps ut på bete, vilket är en händelse som brukar locka skapa stort intresse och många åskådare. På ägorna ligger bland annat även Vapnö slott som uppfördes i mitten av 1700-talet. Vapnö slott har anor sedan 1312 då det tillhörde släkten Ribbing. Efter fler kyrkoägda turer köptes godset 1741 och 1751 av Georg Bogislaus Staël von Holstein och 1754 gjorde han Wapnö till fideikommiss och det avvecklades först 1964.  Slottet förklarades som byggnadsminne 1983. Nuvarande ägare är Erica Staël von Holstein och på ägorna finns ytterligare en familj som jag tror heter von Rosen.

Att jag skriver om Vapnö beror på att det finns massor av kul historia runt Vapnö och ägorna är även idag enorma. Vapnö har även påverkat historiken ute i Paradiset genom att de ägde även den marken långt tillbaka.


Här hittar du deras egen webbplats.

10 september 2010

Jag saknar MAD

Oj vad jag kan sakna min gamla tidningsfavorit MAD. Bara känn på bara namnet, MAD! För dig som inte minns eller som bara vill kolla upp historien kring MAD, kolla Wiki. Dessutom kan du kolla på alla svenska omslag som gjorts på Micropop


Jag var helt fascinerad av dessa spännande tidningar när jag växte upp. De var dyrare och därmed lite exklusivare att såväl läsa som äga. Tyckte nog att de nummer som hade tema med filmvarianter var helt fantastiskt skruvade. Och oftast så var det så att MAD's version av filmerna var bättre än själva filmerna, oavsett vilken jag såg först.


Här hittar du madmag.com. Jag, Jag saknar MAD!

09 september 2010

Sluta låtsas, d-a rabblare!

Personerna på bilden har absolut inte med inlägget att göra, 
de verkar mycket sympatiska tycker jag
Jag spang på en gammal flickvän i lördags.

”Hej Gabriela… oj, vad länge sedan… när sågs vi senaste egentligen…???”

”Heeeej! Sorry för hur jag ser ut, hann inte till frissan i morse. Hade tid hos Ulle men vi hade kalas igår och jag fick välja mellan min pt och frissan och då fick det bli frissan. Körde ihop sig helt. Du vet hur det är. Det har ju varit så mycket nu. Vi har varit tre veckor i Dubai och innan dess var vi hos Klas familj. Och Bosse och Ingegerd har ju ingen smak alls och Bosse har ju lite problem med spriten. Han satt ju som VD för färgföretaget tidigare. Men de har verkligen ingen smak och jag klarar inte att vara där. Skyllde på att jag behövde finnas till hands för jobbet och satt och med Facebook i två veckor hos dem. Så du kan tänka dig att det var skönt att sticka till Dubai. Jag menar folk har sagt att det har varit fint väder här hemma men Dubai var helt enormt. Linda och Linus hade bara såååå kul, de hade kul hos Bosse och Ingegerd också, ja du vet ungar… Jaja, gud vad mycket folk det är på stan idag. Har DE löning eller? (pip-pip). Så skönt ljud i den nya bilen när jag öppnar luckan, ser du, luckan åker upp, schysst. Gillar du den gula färgen eller. Klas väääägrar köra den, han tycker att det ser ut som en postbil. Jag tycker att det är gulligt. Å, jag måste berätta… Kicki, Lotta, Karin, Anna, Cissi, Anki och jag ska på tjejsegling till Danmark nu till helgen. Direkt efter golfkursen jag går nu så sticker vi. Kanonpro på golfen, snygg också… (himlandes med ögonen).Kör Kickis Mats nya Lexus till Smögen, vi har hyrt en besättning och sedan raka spåret till Skagen. Ska bli sååå skönt. Nej, nu måste jag rusa. Du vet hur det är. (Bing-bing). Nu är det Bosse som ringer. Hej ääälskling! Kommer nu... Har varit sååå himla mycket…”

Kvar stod jag med mina shoppingpåsar och tittade efter Gabriella och tänkte på att vi inte setts på 20 år.

De stora städerna är fyllda med människor som tror att de har pengar, är intressanta och som tycker att det är viktigt att det ska låta på ett visst sätt när de tror att de är från den fina förorten. Rabblarna kallar jag dem. Vilka var de hon pratade om och vem fan är Mats? Det enda som är skönt med rabblare är att de faktiskt inte har enda uppriktig undran eller fråga hur det är med den de träffar, och de döljer det inte. Sluta låtsas d-a rabblare!

08 september 2010

Mercedes säljer mer med iPad?

Mercedes-Benz ska använda iPad för att sälja mer bilar i sina hallar! Hyundai ger sina till kunderna om de köper en bil, Mercedes sätter dessa istället i händerna på säljkåren. Vad är bäst...? 
Läste i Autoblog att iPad ska göra flera saker i bilhallarna. Den ska primärt användas för att komma närmre affär genom att säljarna ska använda den för att visa demos, korta klipp och för att göra kreditkoll. De ska även användas när leasade bilar lämnas in. 

Låter det bra. Jag skulle vilja att de demade hur bilen kan se ut med extrautrustning och i andra färger. Med andra fälgar och annan interiör. De sakerna har de redan tillgång till. Jag tycker att de ska kunna lämna eller skicka över alla saker de pratat om och tittat på ifall kunden vill gå hem till sin respektive och använda det som underlag för diskussioner eller beslut. Kanske visa begagnade alternativ. Det är självklart att även kunden kan stå själv och labba i en bilhall med ovan saker. Fast det kanske är så idag att alla bilhallar är fullt utrustade ur kundens perspektiv. 
Fast mest fascinerande av allt tycker jag det blir när jag tänker på vem som ska använda en iPad i en bilhall av säljarna. Senast jag besökte en bilhall så var problemet de som nu är tänkta som handhavare av en iPad. Kändes som de inte var speciellt intresserade av att bli bekanta eller intresserade av de som kom in. Kanske är det helt annorlunda hos Mercedes? Kanske har de många alerta och kunniga säljare som är äkta intresserade av relation och som ej har bonus för att sälja av vissa modeller? 

Då kan detta bli kul för deras potentiella kunder. Rent av modernt. 

07 september 2010

Stutterheim Raincoats

Frilansande copyn Alexander Stutterheim har startat Stutterheim Raincoats. Grymt snygga regnrockar som går att beställa på stutterheim.se.


En bra story är alltid en bra story och en förutsättning för att jag ska gilla ett varumärke. Såväl storyn som produkterna attraherar. Ska beställa ett par för att ta reda på hur de är. 


Stutterheim verkar göra regnjackorna för hand i Borås och grundaren Alexander säger sig ha hittat förebilden för modellen på sin morfars vind.
Tack för tipset till bryggan Koll! 

Leonard Cohen - Dance me to the end of love

Alltid skönt med musiker och låtar som får Yoko Bono att tystna.

06 september 2010

Orolig för stresspromenader

Varje dag, oavsett vilken stad jag är i, så ser jag att människor promenerar för sin hälsas skull. Det gör mig glad. Fanns kanske inget dummare än den stora joggingtrenden, den pågick för många år sedan och alla som aldrig motionerat tidigare gav sig ut otränade och sprang.


Fast varje dag så ser jag även lite snabbar och ej så lockande promenader som bygger på ett slags stress som verkar osund och hetsig. Det är oftast unga tjejer som tar hetsiga stresspromenader med viftande armar och stål i blicken. Känns som tyska armen med LSD. 


En del har kommit riktigt långt i sin osunda ambitionsjakt och går med alldeles för tunna kroppar med ökande frekvens och antal gånger i veckan.


Stanna dem och hjälp dem att se vad du ser.

05 september 2010

Ett råd

Jag fick ett bra råd en gång... Jag vet att jag skrivit och sagt det otaliga gånger. Det beror på att det hjälp mig. Rådet löd: "Om du har mål och de är prioriterade så följ dem. Om du inte har mål så skaffa dig det. Lägg sedan all kraft du har på det du kan påverka." Hur har du det med mål och vart riktar du din kraft!

Guns n' Roses November Rain

De var något nytt när de kom. Hur bra var det egentligen?