26 mars 2011

Intressant, det som händer

Idag är en sådan där dag då jag för en gångs skull skriver något när det händer. När jag vaknade idag så gjorde jag det amerikansk tid och det första som möte mig var nyheterna om demonstrationer i London och New York. Det är säkert en mix med vad det gäller och det finns förmodligen en mycket logisk förklaring. Jag har alltid lust att analysera det som att det har att göra med att människor är sig själv närmast. Och att när det är dåligt med pengar i ett västland och det görs neddragningar så borde människor ha svårt att förstå varför de samtidigt spenderar massor av pengar på att "hjälpa" länder som hatar dem. Att demonstrationen i London får publicetet beror givetvis på att en del element såg till att skaffa sig utrymme för kaos och bråk, men det var inte vad jag går igång på. Den kategorin av personer finns där alltid oavsett det gäller ishockey, demonstrationer eller annat som passar deras dunkla och snåriga syften.  
Inte alls säker på att kopplingen utgifter för krig och personliga ekonomiska försämringar är en bra analys eller ens delar av hela sanningen. Men jag förstår verkligen inte varför Det Forna Imperiet och Det Stora Landet alltid ska skaffa sig skyldigheten att hjälpa en massa oljerika länder och sedan fastna där fullständigt. För du vet kanske att Irak, Afghanistan och Libyen har olja. Såg en amerikansk kongressman som sa att han inte förstod varför Det Stora Landet alltid kom till undsättning så snart ett arabland hade problem och sedan vände det mot amerikanerna. Han sa även att han inte förstod varför Det Stora Landet skulle lägga pengar på folk som hatade dem. Det är oftast gratis att bli hatad... Han hade säkert inte buken fri eftersom jag tror att han tillhörde Gammelamerikanerna, inte indianerna utan Buskfolket. Men en lite intressant analys var det, på sin micronivå.


Nåväl, jag tycker att allt det som händer är intressant och hoppas givetvis på förändring under fredliga former som baseras på förnuft och inte på död eller spekulativa pengabeslut. Så naiv är jag.


Läs lite mer om London här och här.

Är svenska fotbollsspelare överbetalda...

Det sägs emellanåt att svenska fotbollsspelare är överbetalda... Andra svarar med att de svenska hockeyspelarna är överbetalda... Så vem tjänar för lite eller för mycket? 

Är det egentligen ganska enkelt? Om ett bolag, ett lag, en sport, ett arrangemang tjänar pengar så har det råd att betala löner. Hur höga lönerna eller bonus är styrs bara av sista raden för året och hur mycket man behöver ha till året därpå. Och så ska kassaflödet hänga med, annars blir det ju något som heter likviditetsproblem. Vad jag vill komma till är att en spelare eller ett lag som går plus vid årets slut har balans i löner kontra resultat. Ett lag som har ett minus har för låga intäkter eller för höga löner. Och allt är väldigt rättvist. Publik kommer dag eller vecka efter vecka om det är värt det och tvärtom om så inte är fallet.


TV-pengar, publik, merchandise, anläggningar och sponsorer är viktiga pelare i idrotten. Och alla bitarna behöver vara stora och på plats för att kunna betala höga löner. I Sverige är debatten lite skojig och jämförelserna sker alltför ofta med länder som har bättre fotboll, mer historik och starkare publiktradition.


Jag tror att alla inblandade kan vara överens om att de allsvenska klubbarna gjorde patetiska resultat 2010 och att det egentligen ser mycket värre ut än vad det är. Vad jag vet så finns det bara en klubb som hävdar att den är rik och har råd och det är Ellos, jag vet inte om det stämmer, men om det stämmer så gratulerar jag dem och säger bra gjort. 


Det pratas nu även om att det söks nya sätt för Allsvenskan ska få in mer pengar genom att bland annat sälja namnet som Danmark och Norge gjort. Det är bra att det kommer in mer pengar men det är fortfarande så att ytmaningen med att få personer tillräckligt sugna att gå på och tillräckligt glada efter de sett en allsvensk match. Och då är det flera komponenter som är viktiga. I min värld har alltid den viktigaste anledningen varit bra tryck från en klack och från publiken. Det ger det där extra och minnesvärda som gör att unga fastnar för fotboll och att vi kommer fortsätta gå på fotboll. Fast även om många klubbar hade fullt på läktarna av nöjda kunder och klacksång så tror jag själv fortfarande att det är löner i överkant idag, det är ändå bara ett halvtidsjobb, eller? Dessutom tycker jag fortfarande att klubbarna ska ta större ansvar för det sociala och för utbildningen etiskt, moraliskt och kunskapsmässigt. 


PS. Bilden i detta inlägget gällde inte en löneförhandling i en allsvensk klubb. Jag har för mig att det var ett rån.

25 mars 2011

Hur blir en stad rik?

Jag är i den åldern att jag minns att det fanns specialistbutiker i Avlånga landet på varenda butiksgata. Visst finns det ett fåtal kvar i Avlånga landet, jag vill dock att det ska bli fler igen. Så hur blir en stad rik? Det skojsiga med det hela är att det är vi som bestämmer hur många av specialistbutikerna och de privata restaurangerna som överlever. Oavsett det gäller bokaffärer, florister, mode, musikinstrument, barer, caféer eller vad du än kan komma på, så är det vi som bestämmer. Personligen så anser jag att det är en stor del av upplevelsen med att gå mitt i en stad att det finns såväl kedjor som privata butiker med stort som smått och billigt som dyrt. Däremot är det för ögat och upplevelsens skull en förutsättning att det finns privata människor som driver personliga rörelser. En förutsättning för att det ska kännas unikt och spännande med en stad.
Tänk dig själv när du reser till vissa städer och det finns ungefär samma butiker som hemma i Avlånga Landet. Då blir du inte lika sugen att spendera pengar. Oavsett vilket pris du handlar för så har du inget emot att ha på dig något unikt. Och om de som ger dig service är genuint intresserade av att lära känna dig för att kunna få dig att komma tillbaka så är det än bättre.
Så en enorm chans för Den Stora Staden, Little Village, TDC, Ringarens Stad eller andra städer i Avlånga Landet är att turister och gäster som kommer på besök tycker sig hitta saker som är annorlunda eller ovanliga. Och det hittar de på några av kedjorna beroende på var de kommer från, men de ska alltid hitta det i de privata butikerna. 


Hur många privatägda butiker känner du till i din stad som är riktigt intresserade av dig och hur du har det och vad du tycker och befinner dig? Hur ofta handlar du av kedjorna respektive från privat ägda? Hur unikt och rikt vill du att butikslivet ska vara i din egen stad? Du bestämmer! Till att börja med måste de små privatägda leva på oss som bor i städerna. Handla av dem så berikar du allt från turism till ekonomi i din stad.

24 mars 2011

Är det märkligt eller solklart

Ända sedan jag såg att några av de kända scenerna från "befrielsen" av Bagdad från Saddam H så har jag varit mer skeptisk till vad jag pumpas i om goda och onda från västs media. Ni vet de där scenerna som kablades ut med att folket rev statyer av Saddam och slog med skor på hans huvud. Det spontana scenerna som senare visade sig vara betalda medborgare och omtagningar av de olika scenerna, kameratorn, avspärrningar, sminkfolk och catering. Som vilken reklamfilm som helst.
Jag har vänner, bekanta och andra som tycker att det är kalasbra att Det Stora Landet går in i Libyen, själv är jag mer tveksam till intentionerna. Varför hjälper de inte till och sätter stopp för all skit i Somalia, har inte Somalia någon olja eller skiter de i vad som händer där? Varför ändrade Usama Um Barack åsikt så snabbt om Egypten och deras dårstyre på två dagar? Han gick från att han skulle sitta kvar till att han skulle väck på ett dygn eller två. 


Det pågår så mycket bakom dessa beslut som tyvärr gör att jag kan gå så långt att jag förstår att jag inte skulle vilja ha Colonel som ledare om jag bodde i Libyen, dårfamiljen i Tunisien som beslutsfattare eller tokfan till gubbe som ledare för Egypten. Att någon drar i trådar vi aldrig ser förstår jag... att oljan är av vikt förstår jag... Men att välja sida och säga vad och vem som är bra eller dålig... Där drar jag mig ur...


Erkänner att det är grymt skojigt att höra de amerikanska kanalerna ifrågasätta engagemanget i Libyen så hårt, det är friskt!

23 mars 2011

Coton Doux

Nu ska du få reda på ett par riktigt heta saker. Du vet sådana där saker som kommer snurra på people.com i flera dagar efter att det blivit släppt här. Jisses vad världens skvallerpress kommer jaga mer info nu...


Rockstjärnan har ett favoritmärke på skjortor, Coton Doux... Det passar utmärkt vid vissa spelningar och tillfällen att bära en unik och annorlunda skjorta från Coton Doux, säger han!


Så senast jag var i Paris fick jag kuta in med nummer på skjortor och fixa fram dem i Marmais. Det blev S14-Revolution och S11-Dices i storlek 43/17. Så nu kan ni Rockstjärnans storlek på hans unika skjortor.


Detta kan också göra att deras omsättning kommer öka i Paris och annorstädes.
För min del blev det en pyjamas som jag spatserar runt i innan och efter sömn. Jag har hela mitt liv sovit i mässingen eller i snygga kalsingar och kommer så fortsätta att göra. Pyjamas är till för innan och efter sängen. Dessutom blev det ett gäng boxershorts att visa Stylisten och Fixaren, och de var grymt snygga. Men jag kommer aldrig att använda dem som kalsingar annat än i sängen.


Och nu kommer dessutom Rockstjärnan börja jaga mig för att finna ett svar på varför de ligger i mitt gästrum i Little Village och inte är skickade till honom än...


Kolla Coton Doux nästa gång du är i Paris eller kika här. De ligger på Rue Sainte Croix de la Bretonnerie, Marais/Paris


Du hittar dem på FB här.
Och på Twitter här.

22 mars 2011

Maria Marsipiani

Det förekommer en tant som försöker pratar särpräglat och som verkar urblåst i Svenska medier. Jag såg henne för första gången på en av mig tidigare ifrågasatt prisutdelning i Sverige. Jag hade hört talas om henne eftersom hon hade varit med på en TV-såpa som alla pratade om. Jag hade fått en bild av att det var en trettioårig golddiggerbabe eller åtminstone att hon såg Hollywodplastig ut.

Nu har jag sett henne på reklamfilm och i någon intervju. Döm om min förvåning när det som dyker upp är ett ganska tomt åkerspöke.

Jag förstår inte hur usla liv vi måste ha om detta är något att uppmärksamma. Det är precis som med den andra läskiga tanten med sin anorektiska vampyrlook, den gymmande Drak- Ulla. Såg att hon hade ett program där de visade fett i enorma glasskålar och kör fettet ur folk genom att göra övningar med alldeles för mycket belastning och tyngd under för kort tid.

Jag blir uppgiven när jag hör och ser att människor jag högaktar och respekterar tycker att det är ett bra val att kolla på detta. Vart ska detta Tacoätande, text-röstande, TV-gloende folk åstadkomma framåt med sådana förebilder och prioriteringar??? Och vem ska se till att vi blir annat än ett exotiskt turistland för asiater med kineser i spetsen? 

21 mars 2011

Brenner Grill


Brenner Grill är en grym restaurang mitt i München på Maximilianstrasse. Nästa gång du är i München ska du verkligen se till att gå dit. 


Maximilianstrasse är den stora och dyra shoppinggatan för den som gillar att kolla på eller handla allt från Versace till Dolce Gabana. Brenner fungerar däremot för alla tillfällen och plånböcker.


Om du har varit på Wolseley i London, så påminner atmosfären fast det är än högre kvalitet på stilen, maten och variationen på besökare.

Jag var första gången på Brenner för en nio eller tio år sedan och de har lyckats med det som t.ex. Café Opera, Brasserie Lipp och andra i Avlånga Landet inte har lyckats med, att få variation på besökarna över tid.   

Brenner har stora vita valv med kollonner, enorma fönster, schysst belysning, variation på möblemanget med de stora och tjocka matborden, och en personal som bara dansar omkring av ren serviceglädje. Och så har de den arga golvchefen från Sicilien som har funnits här sedan sju år. Allt är som ett stort, härligt och ärligt skådespel.

Det heter Brenner Grill och grillen står mitt i Brenner, du kan se råvarorna lyftas fram till de underhållande kockarna och trots placeringen stinker det inte mat eller grillat. Ett helt kluster av öppna eldar, kokande kärl, pastakärl och gasflammor är ett nöje att kika på.

Och precis som på Caleo så blir du glatt överraskad när notan kommer in. Det heter very reasonable prices på engelska.  Därför är Caleo och Brenner Grill alltid fullt.

Gå dit! Säg till när du ska, så hänger jag på. Kolla in dem här.


Jag går dit senast i sommar nästa gång, och ser fram emot återbesöket!

20 mars 2011

Dave Stewart Live i Nashville - "Beast Called Fame"

Jaja, jag vet att R.S. tycker att det är för mycket Dave Stewart-mania just nu, men denna är ju säkert instoppad på bloggen flera månader i förväg. Och absolut inte efter R.S. kommentar tidigare i veckan.


Så, Dave Stewart live från The Belcourt Theatre den nionde december förra året. Platsen var givetvis Nashville.


Alan McGee

Ibland är det spännande med lite personer som är någorlunda crazy. För ett tag sedan var Alan McGee i Sverige. Detta gjorde att jag blev påmind om en person som jag inte tänkt på på länge. Alan McGee var den som skapade skivbolaget Creation. Du minns kanske att Creation bland andra  huserade Oasis, The Loft, Jesus & Mary Chain, House of Love, My Bloody Valentine och Primal Scream.

Numera är han tydligen inte alls engagerad i musiken och lever på den brittiska landsbygden i Wales. Helt enkelt en familjefar utan och långt ifrån alla pengar och alla droger som snurrade runt och på skivbolaget och Alan under deras Creations storhetstid. 


Här en artikel ur GP från hans besök i Göteborg nyligen.