11 april 2009

Viktigt att komma ihåg om Sverige

Det finns saker som får större intresse än andra saker i Sverige. Bingolotto, Let's Dance, Stars on ice, Göta Kanal, Jönssonligan, chips, lån, Lill-Babs, Loket, Kronér, Kicki, Så skall det låta, Robinson, Idol, Hockey, Carola, husvagnar, Grönan, Liseberg, Charlotte Pirelli, Midsommar, 1:a maj och vårt kära kungahus.

10 april 2009

Gå aldrig ut i skogen en gång per månad

För ett par veckor sedan satt det en massmördare i intervjustolen hos TV4. Det var han som laddade om tio gånger och hade chansen att tänka efter mellan varje skott. Han mördade sju stycken och försökte mörda ytterligare tre. Han satt nu och försökte, utan att beröra varför han gjorde det, be om nåd, förlåtelse och förkortat straff. I denna intervju förstod jag att han tyckte att hans straff ej gjorde honom bättre för att det inte gjorde att hans frihetsberövning lättades. Han hade bara permission en helg per månad...det är ju för fasen mer ledighet än vilken småbarnsförälder som helst. Dåren sade att han brukade vara i skogen då...
Som jag förstod programmet så är det så att svenska fångar som är livstidsdömda egentligen är dömda till ett tidsbestämt straff...Då är det så att jag ej förstår hur vi skall skydda oskyldiga människor som kan råka ut för en sådan här persons okontrollerbara fyllor eller narkotikabegär och resultaten av dem. Kan då heller ej förstå hur det kan heta livstidsstraff. Vad är rätt straff? Finns det inbyggda spärrar? Kan dåren garantera att han aldrig kommer dricka alkohol, använda narkotika igen eller bli arg igen?
Antar att jag skall hoppa över att ifrågasätta hur han kunde vara yrkesmilitär och få ha tillgång till vapen...Vad fick de förståsigpåarna för straff för att ha godkänt honom?
Här har du intervjun: http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=743002&treeId=902001&renderingdepartment=2.757

09 april 2009

Tjohooo!

Vi går runt här på denna jord. Vi lever våra liv. Några mer eller midre ambitiöst. Några mer eller mindre sällskapssjuka. Alla mer eller mindre medvetna om hur läget är.
Jag tycker livet är fantastiskt. Jag tror på att vi och livet är det senaste vi gjort och att det vi gjort senast med eller mot någon är så som de minns oss just nu. Jag tycker att livet är fantastiskt. Varken mer eller mindre. Tack alla ni som ser till att det känns och är så. Lov ya!

Le Rouge

På Brunnsgränd i Stockholms Gamla Stan har Melker Andersson parkerat en av sina restauranger Le Rouge. Le Rouge är den senast öppnade restaurangen i hans krogimperium. Restaurangen ligger i tre plan är av någon form av klassiskt franskt snitt, eller åtminstone ett ambitiöst försök i den riktningen.
I dessa lokalerna låg tidigare Källaren Diana och Pontus in the Green House. Nu domineras lokalerna av röd sammet, vilket skapar en porrigt ombonad känsla och som skall få en att tänka på filmen Moulin Rouge. All personal är dessutom utklädd enligt samma tänk eller om det är en idé. Melker är känd för din goga mat och sina kul koncept. Vi satt ett gäng där för en vecka sedan. Skall dock villigt erkänna att jag inte har en aning om hur maten smakde eller om det var bra. Det var ganska dålig service, alladeles för hög volym på pianoklinkaren och den ständigt irrande sångskrikerskan. Omöjligt att vare sig konversera eller komma ihåg smakerna. Sällskapet gjorde att det blev en trevlig kväl ändå. Ovan kan tyckas kritiskt, men vi var förhopningsvis där en katastrofkväll. Har varit på alla Melkers andra ställen och alltid varit nöjd. Har heller aldrig varit med om någonsin att samtliga vid ett bord tar ut varmrätten och ber om ny mat. Var i och för sig ingen idé, det heller, För den som kom in var lika dålig. Var skönt att betala och smyga ut i de mysiga gränderna.
Visst ja, innan vi hade tänkt att äta gott, var vi runt hörnet på Västerlånggatan där de har de en del som fungerar som kafé dagtid och nog kan vara ett ställe där jag kan tänka mig att hänga. Men jag kommer vägra gå på restaurangen. Riktigt uselt! Skärpning Melker.

Fantasi vs kunskap

Gamle farbror Albert var en kul kille tror jag. Han levde 1879-1955. Farbror Albert sade en massa kul grejer under sina år. Här kommer en av de saker han sägs ha sagt.

"Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskap är begränsad till allt vi vet och kan förstå, medan fantasi omger hela världen, och allt som någonsin kommer vetas eler förstås".

Synd att han inte hade tillgång till en blogg.

08 april 2009

Ordet påsk

Varför vi firar påsk kommer jag ej skriva om här och nu. Googla det du! Jag klurar bara kring ordet Påsk. Ordet påsk sägs komma från hebreiskan. Det sägs gå tillbaka till berättelsen om den natten i Egypten då dödsängeln gick förbi de hus som hade blod över sina dörrar.
Gå förbi skall tydligen heta pasach på hebreiska, därav sägs den latinska formen heta pascha, som uttalas paska, och på svenska tror vi då att det skall ha blivit påsk. Det finns även några som säger att ordet kommer ur hebreiskans ord pesach, som betyder påskalamm.
Även i Grekland och Ryssland sägs de använda ett liknande ord. I engelskan finns tydligen flera ord som härstammar från pasach, då exempelvis paschal och passover. På grekiska kan man tydligen även säga anástasis, vilket sägs betyda uppståndelse.
Det vanligaste ordet för påsk i andra länder är tydligen ett som man tror och hävdar härstammar från förkristen tid. Det finns bl.a. i engelskan som Easter och i tyskan som Ostern. Det sägs ha funnits en vårgudinna vid namn Ostra, som orden syftar tillbaka på. Har ingen aning om vad det ger att läsa detta. Och som sagt, mycket tydligen, sägs etc. Fasen vet varför vi 2009 fortfarande firar påsk och är lediga. Säkert någon biblisk anledning enligt vissa och andra skriftliga hänvisningar eller direktiv enligt någon annan.

Kan vi få slippa den Självgode Populisten nu?

För ett tag sedan när jag kollade på TV hörde jag att den Självgode hade haft kontakt med Islands president och sagt vad han tyckte om ditt och datt. Jag är så grymt trött på att han fortfarande envisas med att dyka upp i olika sammanhang. Så länge han var vårt självgoda statsöverhuvud var en sak, tycker jag.
Då kände jag att det ju inte gick att förstå vem det var som ville ha honom där, men likväl så satt han där, fast då med en viss rätt. Uppenbarligen förutsatte jag att han var framröstad. När han nu tog sitt förnuft till fånga och slutade så hoppades jag att jag skulle slippa honom. Hörde när han slutade att han skulle jobba för något PR-bolag eller vad det nu var, och tänkte att där kan han ej bli långlivad.

Jag har dock ett mycket starkt önskemål om att slippa se honom.

Boxning är bäst på träning och film

MrRaRe har varit på boxningsgalor i flera länder. Jag har varit på träningar och matcher på en massa kända och okända institut och märkliga platser. Har kollat på allt från ungdomar til vuxna, herrar och damer samt från flugvikt till supertungvikt. Sammanfatningen är att det är taffligt live och ok på TV. Det bästa med boxningen är att träna det själv och speciellt allt utom sparringen och ibland känns det som om boxning kanske allra bäst på film.

07 april 2009

De visste ej vad hopp var

När du åker taxi till flygplatser och annat skall du alltid se till att prata med föraren. Spelar ingen roll i vilket land eller i vilken stad du är. Prata! Det finns en unik chans att vila dig, slappna av och visa intresse för en person. Förmodligen även en unik chans att lära dig något du ej vet eller visste. Det kan vara om staden du besöker, fotboll, politik, historia eller landet föraren och personen kan mest om. Bara för dig att välja. För ett tag sedan åkte jag med en förare i London som var från Afgahnistan. Jag hade aldrig tidigare pratat med en person som var från Afghanistan och blev jublande glad. Han berättade att han några dagar tidigare hade kommit tillbaka till London efter en månads semester i sitt hemland. Han var i femtioårsåldern och hade ej varit i Afgahnistan på trettiofem år. Han berättade en massa intressanta saker men det mest intressanta kom när jag frågade vad den enskilt största betraktelsen var. Han drog en lång berättelse om att människor i Afgahnistan hade kännt sig konstiga en längre tid och att de ej visste vad det var. En del trodde att de mådde dåligt, var sjuka eller att det de kände bara var obekant. Det som de kände visade sig vara hopp, hopp av alla grejer i världen. Hopp var en känsla som de aldrig känt under några generationer och därför visste de ej vad vare sig vad känslan av hopp eller hopp innebar. Allt hade framkallats av att de sett människor måla en vägg, laga något eller helt enkelt fixa sådant som vi tar för givet att det skall finnas och vara helt. Hopp finnes!

06 april 2009

RaRe för honom

MrRaRe lägger upp ett litet tips på kläder och annat då och då. För dam och för herr. Här är ett för honom!

Premiären avklarad för komplexstaden

Av en händelse så god som någon hamnade jag igår på en seriepremiär i Allsvenskan mellan Prosit och Mitt lag. Dessutom var det premiärmatch för Göteborg nya fotbollsstadion.

Jag börjar med matchen. Självklart vann förhandsfavoriten enkelt. Mitt lag kommer vinna många matcher i år.

Så var det detta med den nya stadion. Vad jag kunde märka så fanns det två saker att bli verkligt imponerad av: Hur ljudet från publiken låter och att du som åskådare ser matchen väldigt bra.

Däremot finns det flera saker som ej är klara och ännu fler saker där det märks att komplexstaden har fuskat. Jag tror att stadion kommer att bli ganska fult och lugslitet ganska snart. Jag kan ej byggen men det mesta är cement som jag tror kommer bli väldigt smutsig och ful ganska snart. Om du blir hungrig eler törstig så finns det mycket få restauranger och kiosker och när jag klockade snittider så verkar kunderna ha stått 12-15 minuter i snitt för att få handla. Ljudet från högtalarna var anpassat för annat än underhållning och väldigt lite fanns som gjorde
att du som åskådare känner dig omhändertagen och välkommen. Varför fanns det inga säljare av allt möjligt på läktarna och varför går det ej att köpa souvenirer inne på stadion?

Staden som alltid skaffar de största anläggningarna drivna av sitt komplex för och till Stockholm, kommer ej att ha bland de tio finaste och mest kundvänliga anläggningarna på en sådär femtio år, för så länge lär det ta innan nästa chans att bygga nytt kommer. Eller har jag fattat fel och att det är så att det precis som i Borås finns en plan för utbyggnad?

05 april 2009

Grannen drog

Han har verkligen inte hittat känslan här i Göteborg och Sverige. Vi har haft en bra relation med varandra, jag och min granne. Han har jobbat mycket och trivts sådär. För ett tag sedan sålde han bostadsrätten och bestämde sig för att ta ett jobb i Algarve. Idag flyttade han. Känns tomt. Jag har ju dessutom lärt mig en massa av att umgås med honom. Jag tycker mycket om honom och det var en skön känsla att ha honom som granne.
Han gör dock rätt, det kommer bli fantastiskt bra och han har ett alldeles för stort socialt behov för att fortsätta och bo i Sverige. Vi kommer hålla kontakten och nästa gång jag skall til Portugal kommer jag hälsa på honom. Från och med nu kommer min före detta granne att heta Den Modige på denna bloggen.