01 maj 2010

Riktigt bra allsvensk fotboll

Jag har sett riktigt bra allsvensk fotboll ett par gånger den förra veckan. Jag har sett ett av självförtroende stärkt, enkelt spelande och rakryggat MFF och jag har sett ett löpvilligt, tekniskt och aggresivt GAIS. Fantastiskt roligt att se.

Faktum

Det finns bara en papperstidning jag alltid köper och läser och det är Faktum i Göteborg. Jag kommer promota varje nummer de ger ut på bloggen för att försöka få dig att bidraga genom att köpa tidningen och/eller bli medlem.

Nedan finner du vad de skriver om det senast utkomna numret.
Faktum #93
Vård, våld och Hells Angels
Den kom den 25e mars!
I nya numret av Faktum avslöjar vi hur behandlingshemmet Västkustfamiljen ända sedan starten tagit hjälp av Hells Angels. Bland annat har man vänt sig till MC-gänget i stället för polisen när kriminella pressat intagna på skulder. De intagna har också fått spela ishockey med presidenten för Hells Angels i Göteborg – samme man som 1998 dömdes till fängelse efter att ha slipat bort en medlems gängtatuering med vinkelslip. Vi granskar även Västkustfamiljens behandlingsmetoder och inslagen av pennalism och kollektiva bestraffningar.
 
Dessutom granskar vi en artikel i Metro, vi publicerar en anorektikers historia och vi blickar tillbaka på ett Göteborg där en sup kunde köpas i valfritt hus. Och som om inte det vore nog så har vi grävt fram ytterligare några frågor och svar från mannen på gatan. Som vanligt i tidningen: Uppfattat, Ett Anstötligt Liv, Hållplats och Lenarto. Enjoy.
 
Dessutom kan du och borde du gå med i Faktums FB grupp

Lilleputtarnas land... sägs det

Jag har läst att man 1923 kunde gå till Liseberg och besöka Lilleputtarnas Land. Där hade Liseberg byggt upp en by i miniatyr, med postkontor, affärer och liknande, där levande dvärgar "bodde". Dessutom fanns det 23 stycken dvärgar som jonglerade och kallades för Singers lilleputtar. Lilleputtstadens borgmästare var Diedrich Ulpts som det finns en del intressant att läsa om på nätet. Det gick folk och tittade på.

Vad mycket sämre det var för. Mycket sämre!!!

30 april 2010

Favorit i repris: Deras våta dröm igen...

För er som inte bor eller har bott i Little Village, även kallat Eventstaden, kommer detta inlägg att vara svårt att förstå. Det finns en skola i staden som utbildar män i spexiga saker och dessutom en del andra gammelpraktiska saker. Tyvärr är det även så att de pådyvlas en gammaldags och grabbig lat eller flera på köpet.
Denna typen av skolor drar till sig vuxna pojkar som under och efter utbildningen blir omogna män. Givetvis finns det undantag, jag träffar massor av kunder och personer som gått på denna typ av skolor och som är extremt begåvade, belevade och enormt kunniga. Så detta är absolut inget utfall mot en kompetenskategori, bara en liten fundering kring en sak. De verkar verkligen gilla det de gör på gatorna i Little Village ett par gånger om året och som jag vill att de slutar med.
En gång per år, den siste i en vårmånad, ockuperas innerstadens gator av en lång radda av lastbilar, utom staden boende invånare som besökare, fulla tonåringar och deras ännu yngre och ibland ännu fullare småsyskon. Det de skall titta på är en lastbilsparad med män i kvinnokläder på flaken. Skyltar med extremt Eventstadstypiska ordvitsar, lite Charlotte Pirelli, äckliga dofter, några så kallat skojiga åkdon som de unga och enormt käcka studentera varit så himla påhittiga med att ha kommit på och konstruerat.
Jag har önskan att de antingen skall flytta ut detta en bra bit utanför innerstaden samt att de ej skall få använda lastbilar. Allra helst skall de lägga ned det helt.

Ytterligare en önskan är att de skall sluta med sina skojfriska upptåg i samband med att det börjar nya elever varje höst. Jag har aldrig förstått varför de yngsta i ett fotbollslag skall putsa skor och bära vattenflaskor. Däremot har jag förstått varför vuxna pojkar blir just omogna män efter att ha sett deras så kallade nollning. Omodernt och korkat! Lägg av och väx upp!

Valborg

Varför firar vi Valborg googlade jag och kollade runt på lite olika ställen.

Vi verkar i alla tider och alla kulturer haft ett behov att organisera och strukturera en tillvaron med hjälp av avbrott och delar. Ett sätt är att vi delar upp tiden i greppbara enheter såsom år, veckor, dagar, timmar, minuter och sekunder. Men även åren kan har vi delat in och det på ett antal olika sätt. Ett vanligt är att dela in året i ett vinter- och ett sommarhalvår. I norra Europa har det vanligaste varit att vinterhalvåret varat från november till april och sommarhalvåret från maj till oktober.I brytningstiden mellan sommar och vinter verkar det alltid funnits föreställningar om att onda och magiska krafter varit i rörelse – vilket också gäller andra brytningstider såsom t.ex. sommarsolståndet och skärtorsdagen. Till sommarhalvårets slut, 31 oktober, har det i den anglosaxiska världen knutits firandet av Halloween – som har sitt ursprung i den keltiska festen Samhain. Då trodde man att döda människor vandrade och man tände ljus för att de skulle hitta tillbaks till sina gravar. På motsvarande sätt har 30 april i keltisk tradition firats som vinterns sista dag – Beltane. Ordet tros komma från Baal (Gud) och ett keltiskt ord för eld.
I Tyskland har 30 april firats som Walpurgisnacht – den natt då häxorna for till Blocksberg (motsvarande vår skärtorsdag då häxorna far till Blåkulla).

Även i Sverige har valborgsmässoafton firats som vinterns sista dag (varpå man sjunger ”Vintern rasat ut..”) och således en dag då man firar ut det gamla och in det nya halvåret.

Sedan åtminstone medeltiden har valborgsdagen (alltså första maj) varit första dagen på det administrativa året. Så här skriver Bringéus:

Hantverkarna följde köpmännens mönster och sköt under 1400-talet upp årets stora sammankomst från fastlagen till valborgsdagen. Sedan tiggeri förbjudits under fastlagen, försköts även djänkarnas (skolgossarnas) fetsfirande till majdagen.

På så vis blir valborgsmässoafton en typ av nyårsafton (egentligen inte mindre logisk än 31 december). Firandet av valborgsmässoafton är alltså ett firande av sommarhalvårets början och traditionerna som knutits till firandet är av blandad härkomst. Att tända eldar på valborgsmässoafton är en sed som kan ha sitt ursprung hos tyska köpmän som importerade sedan till Sverige under 1700- och 1800-talet. Swahn skriver dock:

Men troligt är dock att den här vackra seden ändå har ett äldre, inhemskt förflutet. Somliga folklorister har hävdat att det ytterst skulle röra sig om keltiskt, närmast irländskt ursprung, I det fordom keltiska Västeuropa var 1 maj sommarhalvårets första och firades inte minst med bål.

Även Eskeröd är inne på samma linje då han menar att valborgseldarna har andra, rent praktiska, orsaker. Skiftet april/maj var det vanligt att djuren släpptes ut på bete och då användes eldarna för att skrämma bort rovdjur. Vidare röjde man slåttermarkerna på våren och var då tvungna att elda upp allt ris varvid stora bål blev nödvändiga.
Det omvittnas också ofta att man till valborgsmässoelden tog allt det torra riset från vinterns lövfoder. Då djuren släpptes ut och det inte blev mer ris, var det en praktisk åtgärd att elda upp det. /../ Med tanke på de magiska spekulationer, som ofta knyts till ingångsdagar för nya perioder av året, ligger det nära till hans att särskild skyddsmagi inför djuren betesgång kommit att tillämpas här.

Oavsett om det är tyska köpmän eller svenska bönder som ligger bakom valborgseldarna torde det vara klarlagt att firandet av sista april som vinterns sista dag finns i en rad olika kulturer och epoker. I Sverige kallar vi dagen för valborgsmässoafton (vilket egentligen är lite märkligt eftersom Valborg kom in i almanackan först 1901).

Källor: Årets festseder av Nils-Arvid Bringéus, Svenska traditioner av Jan-Öyvind Swahn, Årets fester av Albert Eskeröd samt Highdays and Holidays av Margaret Joy.

Freddie's CK kampanj

Flera hundra miljoner människor har sett underklädesbilderna på Ljungberg och supermodellen Natalia Vodianova. Modevärlden drabbades en period av Freddie-feber. Freddie var först någonsin med att modeföretaget Calvin Klein gjorde fyra reklamkampanjer med samma stjärna.
Dessa bilderna togs i New York av den världskända fotograften Steven Klein - som är bland annat Madonnas favoritfotograf. De har suttit på reklamskyltar på New York Times Square och Los Angeles Sunset Boulevard. Ljungbergs yttre har imponerat och han har varit och är ett eftertraktat byte i modevärlden.
Och här ett litet klipp med Freddie

29 april 2010

Gammal hederlig reklam

Blås i hennes ansikte...
och hon kommer att följa dig överallt...

...ingen neråtsångAv en slump började den snurra i huvudet för några veckor sedan. ...ingen neråtsång med Thåström. Jag har gått runt och sjungit på den flera veckor. Jag har kört den på fullt blås i lägenheten och i lurarna. Och så hittade jag detta klippet från statliga tv:n på You Tube. Enjoy!Här får du även den helt okomplicerade texten:
En del faller hårt.
En del faller alltid,
alltid ner i hål.

En del hittar inget.
En del de hittar allt.
En del hittar bara,
sån't som inte räknas alls.

Jag vet du lever mitt i bland.
Fast mitt i ingenstans.
Mitt i allt det där,
du försöker ge ett namn.

Jag vet du odlar vingar.
För din hud har blitt för trång.
Jag vet att du försöker,
flyga bort nånstans med dom.

En del kutar runt,
i stora svarta nav.
Och hur de kommit minns,
minns de inget av.

En del lever sitt liv,
högt upp på en piedestal.
En del lever sitt,
bara för att rasa av.

Jag vet att du ser bilder,
i ditt huvud som gör ont.
Jag vet att du ser bilder,
men skit i allting sån't.

Jag vet du klättrar väggar,
som du inte trodde fanns.
Just när du trodde allting,
hade fallit ner på plats.

Men det här är inget sån't.
nej, det här är inget sån't.
Det här är ingen neråtsång,
som du ska bry dig om. (x2)

En del plockar vingar,
från änglar som de mött.
En del plockar sina,
från insekter som dött.

En del lär sig ljuga,
en del de blir soldat.
Men vem av dem är du,
vem av dem är du idag?

Du som aldrig skulle bli,
som de andra va'.
Du som aldrig skulle,
ha några gudars svar.

Ikväll spelar allt,
allt sån't ingen roll.
Ikväll, ikväll, ikväll,
är det inget sån't på gång.

För det här är inget sån't.
Nej, det här är inget sån't.
Det här är ingen neråtsång,
som du ska bry dig om. (x2)

28 april 2010

Risk för regn den 19 juni

Risk för regn... Blev bestört när jag läste dessa rader i Dagens Industri...På denna dagen av alla dagar detta året. Det får inte vara sant.

De senaste tjugo åren har det tydligen kommit regn detta datum tolv gånger. Detta enligt Lisa Frost på SMHI och Dagens Industri. Usch, så orättvist... Kanske måste vi göra som Sovjetunionen gjorde på sina militanta Pride-fastivaler i Moskva. Bomba bort molnen... Bara i år...

Bara höll upp den

Tror att det var Fixaren som höll upp denna framför mig i vintras. Minns inte varför jag plåtade den. Kanske minns du. Btw, det är några av förra höstens och vinterns dambilder från RA-RE.
Om inte annat blir det lite reklam.

Niels Jensen -Mobbingbarn

Niels Jensen slog igenom 1979 med låten Mobbingbarn, och blev känd för den större publiken i och med en roll i filmen G.


Niels debuterade med singeln "Vintervind" där b-sidan hette "Punkarjävel", en svensk cover på låten "Rebel rebel" av David Bowie.

2002 släpptes samlingsalbumet Kompost 2002. Sommaren 2005 släpptes albumet All min kärlek.

Idag arbetar Niels Jensen dels som skådespelare, men också som konstnär. Han har haft flera uppmärksammade utställningar, bland annat i Köpenhamn och Shanghai. Han har även gjort musikvideor till bland andra Uno Svenningsson och Bo Kaspers orkester.
För mig blev han känd genom Mobbingbarn

Han har även haft den goda smaken att gör covers på The One and Only


RA-RE andra gamla bilder

26 april 2010

Pimp yourself


Det går att göra mycket mer med accessoarer och med detaljer. Du kan förändra din klädsel och därmed ditt utseende helt med små detaljer eller saker du ej haft på dig tidigare.

Se till att massor av färgvarianter på strumporna.

Börja använda scarfar.

Använd ringar, halsband, olika klockor och näsdukar av alla sorter.

Variera bälten.

Ta en scarf innanför eller utanför bältet.

Var noga med att du skall ha en väska som ingår i klädseln.

Köp skor som sticker ut i form eller färg.

Avundsjuk på nervositet...

Under några veckor har jag lyssnat på massor av presentationer av unga personer som går en utbildning. De har fått ha dragningar av ett uppdrag som de fick två veckor på sig att lösa. Jag blev så glad av att sitta och titta och lyssna på dem. Med några få undantag så vara alla väldigt nervösa. Det gladde mig.

Jag lyssnar alltid på en massa personer som har olika typer av presentationer, gör intervjuer, workshopar med mera. Jag står själv ofta på scen eller framför kameror, håller tal och anföranden på olika mottagningar med mera.

Jag var lite avundsjuk på de unga personerna som jag lyssnade på. De var nervösa. Jag blir nästan aldrig nervös inför olika dragningar och presentationer längre och jag saknar det. Får ibland för mig att jag kanske missar nervositeten för att jag gjort alla dessa saker så många gånger. Har sagt ibland att jag kanske ej bryr mig längre och faktiskt varit rädd för att det är så fallet är. Jag har nu kommit fram till att jag verkligen gillar att leda saker och att prata inför andra. Insåg för ett tag sedan att jag börjar förbereda dragningar, intervjuer, presentationer och annat långt i förväg. Direkt när det är ett faktum att jag skall prata inför andra så startar maskinen och jobbar med upplägget. Och det spelar ingen roll om det är om en minut eller om flera månader.

Det är inte lika tråkigt att jag inte blir nervös längre. Jag har fattat vad det är. Jag har gjort det mycket och är bara djävligt bra förberedd.