12 juni 2010

Dagens Bowie - Chamelion Icon

Vad är en björntjänst?

Jag har i alla år hört personer som använder sig av uttrycket björntjänst. Baloo sjunger ju om "...en björntjänst gör ju ingen glad..." ur Var nöjd med allt vad livet ger.


Andra jag känner uttrycker ig som att det vore en enorm och positiv tjänst. Det är inte frågan om en bamsetjänst, en stor tjänst, utan något helt tvärtom. De flesta hoppas jag fortfarande förstår björntjänst i dess utsprungliga betydelse - en tjänst i all välmening som får negativa konsekvenser.

La Fontaines har skrivit en liten berättelse som låter ungefär så här:

En man hade en tam björn. En gång när mannen låg och sov kom en fluga och satte sig på hans näsa. Den hjälpsamma björnen slog ihjäl flugan, med den bieffekten att även mannen dog.

Denna lilla berättelse är ursprunget för ordet björntjänst, med vilket alltså menas en välmenad tjänst som får ett oönskat resultat. En björnkram är något stort och varmt.

11 juni 2010

Dagens Bowie - Chamelion Icon

Hotell Nhow i Milano

Om du skall till Milano så se till att få en natt på Nhow och en på Straf. Bodde på Nhow för ett tag sedan och det är ett kul och coolt hotell som ändrar innredning ofta och som har ett tema på varje våning. Vi bokade genom booking.com eftersom detta var en helt privat resa. Stylisten och Fixaren hade dessutom rekommenderat detta vilket borgade för att det var mer än bra. Och det var det.

Du kan köpa möbler på varje våning och få dem skickade hem.

Hotellet ligger på Via Tartona och här hittar du deras nhow-hotels.com

10 juni 2010

Dagens Bowie - Chamelion Icon

Che Guevara

Genom åren har en massa människor och vänner runt mig pratat om Che Guevara. Det finns de som tycker att han på något sätt är en hjälte och det finns de som verkar tycka att det var en halvfigur. Jag har sett honom på tröjor, flaggor, kepsar, tavlor, muggar, väskor och annat. Men varför?

Jag har ibland försökt sätta mig in lite i storyn om hans liv och gjort försök att bli fascinerad. Erkänner villigt att jag ej får något intresse och heller ej någon rätsida på vad det var för en jeppe. De som hyllar Che Guevara, gillar de även Fidel Castro? Att var en slag frihetskämpe förstår jag, men han ersatte bara en diktator med en annan vad jag förstår. Är det något att frihetskämpa för?
Jag får nu göra ett par försök till att bli imponerad, jag har inte fått till det med intresset riktigt. Få nog läsa lite mer, så att ingen som ser upp till honom blir arg och irriterad på mig... Det vore ju förfärligt om jag kommer fram till att detta är ytterligare en person som inte berör och egentligen bara är en myt.

09 juni 2010

Stimulantia

Vad är din stimulantia?

Vad går du igång på?

Är det när någon ser dig?

Är det av att titta på in- och utröstningsprogram?

Av att göra andra lyckliga?

Vad går du igång på?

Så länge det inte är droger, brottsligt eller tillsatser, så gör det oftare!!!

Dagens Bowie - Chamelion Icon

08 juni 2010

Att göra aktiva val

Vi gör så enormt många aktiva val under en dag vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Förmodligen börjar det långt innan vi tror oss vakna.

Sedan bara fortsätter det hela dagarna.

Det pratas om att slumpen är viktig.

Vi påverkar slumpen dygnet runt var och en med hjälp av aktiva val.

I min värld så beslutar vi och bestämmer över alla aktiva val vi gör.

Och vi gör dem hela tiden

Dagens Bowie - Chamelion Icon

07 juni 2010

Jantelagen

När mina föräldrar och jag själv växte upp så rådde Jantelagen i allra högsta grad. Jag har dock aldrig riktigt vetat om det är en fabel eller något med någon slags religiös grund.

Har tittat runt lite och det visar sig att Jantelagen är en uppdiktad lag formulerad av norrmannen Aksel Sandemose i en bok som heter En flykting korsar sitt spår från 1933. Aksel Sandemose växte upp i den danska staden Nykøbing Mors, en stad han i boken kallade Jante, och därav namnet Jantelagen.

Jantelagen formulerar den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas ofta till kultur på många landsbygder och platser i Skandinavien, men motsvarande fenomen finns på många platser i världen.

Jantelagen på svenska (från Wikipedia)

Du skall inte tro att du är något.

Du skall inte tro att du är lika god som vi.

Du skall inte tro att du är klokare än vi.

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

Du skall inte tro att du vet mer än vi.

Du skall inte tro att du är förmer än vi.

Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte skratta åt oss.

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

Du skall inte tro att du kan lära oss något.

I boken tillfogas ett elfte bud, som brukar kallas Jantelagens strafflag. Den är formulerad som en fråga:
Tror du inte att vi vet något om dig?

Användningen av strafflagen beskrivs genom ett citat:
”Den enda fras som utgör Jantes strafflag, var således mycket innehållsrik. Den omfattade allt, och så måste den också vara skriven, för absolut ingenting var tillåtet. Den var också utformad som en anklagelse, med alla slags ospecificerad brott i utsikt. Dessutom var den, allt efter tonfallet, lämplig för utpressning och förledelse till brott, och den kunde också vara det bästa försvarsmedlet." (Ur kapitlet ”Du tror kanske inte att jag vet någonting om dig”)

Jag har som sagt alltid haft svårt att förstå var denna otäcka stil kommit från och framförallt blvit lite skrämd av att människor anväder ovan lagar som uttryck rakt av. Nu undrar någon kanske hur denna bok kunde få sådant genomslag? Boken var bara  en spegling av hur historien och kyrkorna präglat människor och däför finns mycket av detta tyvärr kvar än idag. Själv skulle jag vilja vända på allt och skriva och använda den riktiga Jag-lagen.
 
Jag-lagen på svenska (från MrRaRe)
Du skall veta att du är något.

Du skall veta att du är minst lika god som vi.

Du skall veta att du är minst lika klok som vi.

Du skall veta att du är minst lika bra som vi.

Du skall veta att du vet förmdligen vet mer än oss.

Du skall veta att du förmodligen är förmer än vi.

Du skall veta att du mer än duger till mycket.

Du skall gärna skratta med oss.

Du skall känna att många bryr sig om dig.

Du skall veta att du kan lära oss mycket.

I boken tillfogas ett elfte bud, som kallas Jag-lagens belöningslag. Den är formulerad som en fråga:

Tror du att vi vet något om dig?

Användningen av strafflagen beskrivs genom ett citat:

”Den enda fras som utgör Jag-lagens strafflag, är mycket innehållsrik. Den omfattar allt, och så måste den också vara skriven, för absolut allting är tillåtet. Den är utformad som en uppmaning, med all slags ospecificerad nyfikenhet i utsikt. Dessutom ärr den, allt efter tonfallet, lämplig för belöning och förledelse till öppenhet, och den är det bästa sättet att visa nyfikenhet." (Ur kapitlet ”Jag vill veta mer om dig och göra oss till vi”)

Dagens Bowie - Chamelion Icon

06 juni 2010

Köpa olåst iPhone?

Om du är ute efter en olåst iPhone och en trevlig köpupplevelse... Då skall du gå in på Flexcom

Jag vet inte så mycket om dem, men en sak är solklar... De är enormt och ovanligt serviceminded och alltid personliga. Varje gång jag kontaktar dem så känns det som jag är deras enda kund. Arvid Hjoberg svarar med personliga email och kommer alltid med tydliga och trevligt formulerade besked.

Jag kan som sagt ganska lite om bolaget, men bara baserat på att vara kund... HEJA FLEXCOM!!!

Dagens Bowie - Chamelion Icon