13 september 2010

Art Spiegelman - Maus

Läste en bok i somras av Art Spiegelman, Den hette Maus- En överlevandes historia 
Art Spiegelman såg på tidningen MAD som den var hans förälder och inspirerades enormt mycket av den. Art lärde känna sina egna föräldrar i 30-års ålder i den fantastiska seriesviten Maus. En dag åker tecknaren ut för att hälsa på sin åldrande far vars dagar går åt till att räkna piller och gräla med sambon. Sonen vill en gång för alla reda ut varför hans far är så konstig och få honom att berätta om minnena från Auschwitz och koncentrationslägren och får höra från en källa hur judarna behandlades och hur väntan på avrättning upplevdes.
Formen för ändamålet blev denna fantastiska serieboken. Vi får följa med både i realtid och i dåtid när Spiegelman träffar sin far. Det är enkelt att förstå varför Maus belönades med Pulitzerpriset 1992, och som Brombergs förlag har gett ut på nytt i en samlad utgåva. Spiegelman ger föräldrarnas historia från de otäcka åren under 1940-talet. Nazisterna är avbildade som katter och judarna som möss.
Seriesviten över Förintelsen som en personlig berättelse om vad som hände. Där ligger och styrkan med seriesviten. Art's föräldrar Vladek och Anja var två av de få som överlevde Auschwitz. Vladek är en snål, konservativ och självupptagen man, som gör allt för att tjäna ett extra öre. Mamman är human och generös, och boken kretsar i första hand kring pappan då mamman tagit livet av sig ett tiotal år tidigare. Båda har sitt ursprung i rika familjer, vilket förmodligen räddade dem, då livhanken flera gånger hängde på respektive persons mutningsförmåga. 


Det bästa sättet att upptäcka Maus på är att läsa den. Läs den.


Och lägg 7.43 av ditt liv på detta klippet också.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag som bara är på internet för att skriva här... VAr går den att köpa?

Fresterskan igen