03 april 2010

Olle - Kul snutt ur Babel

Olle är ofta i olika skick och form i olika program. Detta är en fantastisk intervju med briljanta Olle. Han får bland annat två av sina egna texter som väggbonader.

Googla

I alla lägen och situationer.
När du hör talas om saker du ej hört talas om tidigare eller blir mer nyfiken på....
Det finns all anledning att ta reda på saker snabbt och lätt.
Tidigare skulle du försöka komma ihåg det tills du hade möjlighet att lyfta ut rätt del av våra fina samlingar av uppslagsverk. De och det var ett måste.

Nu sitter det bara i att skaffa sig och bruka vanan.

Googla!

02 april 2010

RA-RE för henne

Här kommer lite mer lockande godis för henne. Ett bra sätt att välkomna våren. Kolla in hela vårkollektionen för henne på http://www.ra-re.it/ samt på RA-RE's Photostream på Flickr http://www.flickr.com/photos/ra_re/

Fame - Bowie

Finns inte så mycket att skriva och... titta, lyssna och njut!

01 april 2010

Ordet Påsk

Varför vi firar påsk kommer jag ej skriva om här och nu. Googla det om det är av intresse.


Än en gång bara klurar jag kring ordet Påsk. Ordet påsk sägs komma från hebreiskan. Det sägs gå tillbaka till berättelsen om natten i Egypten då dödsängeln gick förbi de hus som hade blod över sina dörrar.


Gå förbi skall tydligen heta pasach på hebreiska, därav sägs den latinska formen heta pascha, som uttalas paska, och på svenska tror vi då att det skall ha blivit påsk. Det sägs av andra att ordet kommer ur hebreiskans ord pesach, som betyder påskalamm.


Även i Grekland och Ryssland sägs de använda ett liknande ord. I engelskan finns tydligen flera ord som härstammar från pasach, då exempelvis paschal och passover. På grekiska kan man tydligen även säga anástasis, vilket sägs betyda uppståndelse.

Det vanligaste ordet för påsk i andra länder är tydligen ett som man tror och hävdar härstammar från förkristen tid. Det finns bl.a. i engelskan som Easter och i tyskan som Ostern. Det sägs ha funnits en vårgudinna vid namn Ostra, som orden syftar tillbaka på.


Jag har ingen aning om vad det ger dig att läsa detta. Och som sagt, mycket tydligen, sägs etc.


Fasen vet varför vi 2010 i Sverige fortfarande firar påsk och är lediga. Säkert någon biblisk anledning enligt vissa och andra skriftliga hänvisningar eller direktiv enligt någon annan. Ledigt, mat och godis enligt för de flesta.


Skit samma varför. Jag skall klura lite till inför nästa år.
Samt för artighetens skull... GLAD PÅSK!

GAIS Manifest

Kul med klubbar som skaffar manifest och som står för dem.

Solsidan

Var länge sedan jag hört talas om ett humorprogram som så många tycker är roligt, gillar och ogärna missar. Dessutom har jag själv nästan aldrig gillat ett humorprogram så mycket som alla andra säger sig gilla. Det är trevligt.

Min reflektion på vad de jag frågar svarar är så här: Alla jag frågar säger att det är träffsäkert.

Själv tycker att det är roligt för att det är likt många personer jag känner och ej vill umgås med.

Är det vad de jag frågar menar när de svarar träffsäkert?

Eller vad betyder träffsäkert?

Härmed är frågan och grundfrågan ställd.

31 mars 2010

Klassiska svenska ordspråk - A

Detta finns en massa klassiska svenska ordspråk. Avsikten med ordspråk har kanske varit att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap, en värdering eller visdom som de flesta människor i världen kan ställa sig bakom, oberoende av kulturella skillnader och ibland används de för att ge en extra tyngd i en argumentation. Ordspråken kan sällan spåras till en viss person. Antalet vedertagna ordspråk är väsentligt mycket färre till antalet än talesätten som hela tiden ökar i takt med att språket utvecklas och ofta har en lokal förankring i en viss kultur. Gamla talesätt försvinner successivt eller omformas efter modernare språkbruk och ofta förvanskas genom missuppfattningar av ursprunglig betydelse, till skillnad från de flesta ordspråk där det ytterst sällan tillkommer nya och ändras i mycket liten grad med tiden. En specialform av ordspråk är ordstäv. Alla är vi barn i början.

Här får du några på A:
Alla goda ting är tre.
Alla känner apan, men apan känner ingen.
Alla sårar, den sista dödar.
Alla sätt är bra utom de dåliga. (eg. alla sätt är bra utom de tråkiga, ursprungligen från Voltaire)
Alla vägar bär till Rom.
Allt är inte guld som glimmar.
Anfall är bästa försvar.
Arga katter får rivet skinn.
Att försvara ett fel är att fela igen.
Av barn och dårar får man höra sanningen.
Av skadan blir man vis.
Avundsjukan vilar aldrig.

Vilka av dessa kan du tänka dig att använda för att föra livet framåt?

Solsidan - Fredrik hånar Mickan

Tyvärr är priset du får betala 15 sekunders reklam, men det är det värt.

Reflektion: Varför är det så många som säger att programmet är träffsäkert?

30 mars 2010

En typisk svensk?

Detta inlägg kan innehålla åsikter som möjligtvis kan vara stötande för vissa personer. Om du tror att du kan ta illa upp, vänligen läs ett annat inlägg eller lämna sajten.


Vad är en typisk svensk?
Den typiske svensken är nog ganska storväxt, blond och blåögd och har yllemössa med text på vintern. Han är blyg, tillbakadragen, seriös, företagsam och skrattar inte gärna åt sig själv, utan tar sig själv på största allvar. Han är även starkt vanebunden; varje morgon går han upp 05:30 för att ge sig själv tid att läsa den tryckta morgontidningen. Om detta stämmer så innebär det att svenskar läser långsamt, eftersom arbetsdagen i snitt inte börjar förrän 08:00.


Vid sidan av sig själv är svenskens största intressen pengar, jobbet, hemmet, ishockey och familjen. Och precis i den ordningen i fråga om prioritet. Han älskar dessutom djur - framförallt hundar - och ägnar timmar åt att cykla runt i skogen, släpandes på hunden.

En svensk har kvar sina egna vitgula tänder. Han är vanligen punktlig, ärlig, pålitlig, renlig och laglydig. Ett typexempel på det senare syns vid övergångsställen. Oavsett väder står svensken kvar och väntar på att ljuset skall slå om. Han blir hellre genomblöt än att han går över en tom gata mot röd gubbe. Ytterligare exempel är att svensken alltid använder bilbälte, sällan kör berusad, alltid betalar tv-licensen, vanligen lämnar in deklarationen i tid, ofelbart har två plastpåsar när han rastar hunden och aldrig badar efter klockan 22:00.


Typiskt för svensken är även att han är mycket försiktig och sällan gör något impulsivt och spontant.  Möjligen undantaget att nysa. För svensken är alla val en fråga om liv eller död. Ta till exempel när han skall göra något så enkelt som att köpa ost. Där andra européer tar vad som verkar passa kan en svensk provsmaka minst tio olika ostar innan han beslutar sig för att köpa ett halvt hekto Brie. Det är denna försiktighet som hindrar honom från att huvudstupa kasta sig in i ett äktenskap. Istället väljer han ut en kvinna med vilken han lever i ett par år, skaffar barn och först då - om hon fortfarande verkar bra och prdentlig - friar han. Efter frieriet ser han till att vänta ytterligare ett par år innan det är dags att legalisera relationen.
Apropå äktenskap har svenska män inte mycket gemensamt med övriga europeiska män. Allt som en hemmafru kan göra, kan han göra bättre - från matlagning och diskning till att sy i knappar och stoppa strumpor. Det är faktiskt så att allt i hemmet delas jämnt. Även amningen kommer över tid att fördelas 50/50.


Svensken tycker också om att vara välinformerad och ser allmänbildning som en dygd. Han ägnar timmar åt att hitta så mycket information som möjligt om saker som kärnkraft, U-länders ekonomi, luftföroreningar, Sydafrika, Let's Dance-deltagare, kungabröllop och tusenfotingens sexuella preferenser. Han uppvisar även intresse för sin grannes namn och yrke, huruvida vissa ölsorter borde förbjudas och dylika trivialiteter.
De flesta svenskar är fanatiska när det gäller att hålla sig i trim. De spenderar regelbundet veckosluten springandes genom närmsta skog, hetspromenerandes eller på en cykel fastbultad i källargolvet. Med tanke på hälsan har svensken slutat med nikotin, socker, kaffe på kvällarna och umgänge med främlingar. Han går även alltid till sängs före 22:00.


Svensken har en egen känsla för jämlikhet. Alla måste vara och göra precis som alla andra. För att underlätta för denna jämlikhet har de flesta svenskar samma efternamn, om än med viss variation - Svensson, Nilsson eller Persson. Svenskar är också jämlika lönemässigt, tack vare solidariska skattesatser som gör att svenskar tjänar olika mycket före skatt, men inte efter. De har dessutom samma smak vad gäller möbler och kläder, de tänker likadant, de kör Volvo och semestrar i Thailand. Allt detta oavsett de har råd eller ej. Lån är faktiskt en rättighet för en svensk.
En riktig svensk vägrar dessutom erkänna att han har några fördomar överhuvudtaget. I svenska ögon finns det inga skillnader mellan svenskar och utlänningar, och trots att han saknar vänner av jugoslavisk, grekisk, turkisk, finsk, polsk och ungersk härkomst, är han övertygad om att det är väldigt liten skillnad mellan dem och svenskar - förutom deras namn, vanor, att de odlar grönsaker i vardagsrummet, att de alltid har knivar, rånar banker och pensionärer, snor jobb från äkta svenskar, förökar sig som kaniner, slår sina fruar och pratar svenska som någon med munnen full av gröt.


Slutligen älskar svensken solen och stillheten på landet, hatar köer, får en kick av att vara först på bussen, ogillar vintern, njuter av sex, ser samma filmer och program som alla andra, tål inte zigenare, tror på vad Socialstyrelsen säger, tror inte på Gud, dyrkar Ingemar Stenmark, tycker svenska fotbolslandslaget är bättre utan Zlatan, är patriotisk (har kalsonger med svenska flaggan på), går till systemet två gånger i veckan, firar jul hos sina föräldrar, läser engelska och blir, tveklöst, förolämpad av en artikel som den här.

Det kom ett mail från R.S....

För några dagar sedan kom det ett mail från Rockstjärnan.

"Riktigt trött på trötta Plura och hans offentliga avbön, skiter i att han köper...vad jag vill ha är säljaren och en öm behandling med rostiga spikar och smutsiga tandpetare tills han golar på varenda del i ledet från avenyn till Bolivia. Plura klarar sig, fansen och kyrkoherden ger en tröstande klapp på axel, vi andra himlar med ögonen och säljaren...han säljer nu en lina till nån med verklighetsflykt i blick, vem vet kanske inspirerad av en riktig karlakarl som vet hur man njuter av livets goda?" R.S.

29 mars 2010

Jag har fel

Ibland fattar jag ingenting. Jag tycker verkligen annorlunda mot vad många andra verkar tycka. Fast ibland är sagt med den tillhandahållna garderande försiktighet vi har getts chansen att skaffa oss i institutionerna. Jag skall vara så tydlig jag kan.

Vad är det som lockar med alla dessa program som handlar om att rösta kvar eller bort personer?

Vad handlar det om med alla dessa lotterier där alla fattiga skall lägga ihop pengar för att en skall bli rik om?

Vad är det vi har så bråttom till efter jobb och dagis?

Varför klär sig så många i neutrala färger?

Varför bor många av de mest intressanta invånarna sammanpackade i vissa områden i städerna?

Schysst klipp med en twist

Orka titta på detta klipp. Ge det en chans för det är som sagt en intressant twist på det...



fick detta tips av en kollega och det var väl värt de 2.26 som det tog att titta på den.

28 mars 2010

Sverigefestivalen

Efter att ha legat i sängen en vecka och efter att ha tagit den första promenaden efter feber och annat kändes det lagom att vara som alla andra.

För mig säger det allt när andra länder och förståsigpåare tycker som jag och svenska folket tycker att det är bättre med en lallande blond Lolita.

Reflektion. Det var enkelt att vissla pianolåten dagen efter och det var omöjligt att vissla Lolitas fina sång. Faktiskt så mindes jag inte ens vad den hette.

Springa in i människor

Vad kul det är att springa in i människor som egentligen är människor du tror dig känna men som du egentligen aldrig har träffat. Du kanske har sett dem på TV, på film eller kanske bara någon annanstans på nätet. De kanske är så kallade kändisar.

När professionella idrottspersoner är skadade så är det minst av allt sin skada ved de vill prata om.

När du träffar etablerade artister så är det minst av allt deras prestationer på scen de vill prata om.

När du träffar duktiga individer från näringslivet så är det sällan sina jobb de vill prata om.

När du träffar kända eller igenkända personer som vill prata om det de gör så knalla vänligt vidare.