11 januari 2012

Carl-Eric Björkegren


Han skulle ha fyllt 91 år detta året, Carl-Erik Björkegren. I juni sommaren 1994 så försvann den omskrivne och hårt skuldsatte finansmannen Carl-Eric Björkegren från sitt hus i Skåne. Han var och är totalt spårlöst försvunnen, även om han har "setts". Vad hände?

Carl-Eric Björkegrens kändisskap var stort i Sverige på åttiotalet. Han ansågs vara en av Sveriges rikaste människor, han var gift i flera omgångar, han hade ett rykte som kvinnotjusare och ägde unik konst som han förvarade i det jättelika Wenner-Grenska palatset i Stockholm.

Den andra delen av sanningarna var att "storheten" och ytan var byggd på lån och luft. När den förrförra finanskraschen kom runt knuten så blev Björkegrens fall stort och långt. Skuldnotan hamnade då på ungefär 1,3 miljarder kronor.
Teorierna kring vad som kan ha hänt Björkegren är många. Många av teorierna bygger på det som alltid kommer fram. Att han hade pengar ­undanstoppade utomlands, bytt identitet, bytt utseende, gömt sig hos sina många barn på bygderna etc. etc. 
Vad som egentligen hände har givetvis jag ingen aning om, men jag tycker alltid att försvinnanden fascinerar. Och den eller de enda som kan veta är Björkegren själv eller de som eventuellt var inblandade i försvinnandet.
Det är sägs ibland att många av hans affärsbekanta rörde sig i lagens utmarker. Och då blir slutsatsen att de gärna ville ha tillbaka sina pengar och kan ha hälsat på för att sätta press på finansmannen eller för att han skulle öppna sina utländska bankkonton för dem.
Så långt de teorierna, men det finns saker som går att bygga teorier kring som är ovanligare. Det försvann flera personer än Björkegren själv. Hur kunde flera personer försvinna? Ett drygt halvår innan Carl-­Eric Björkegren försvann, så försvann hans dåvarande butler Philippe och lite senare försvann butlerns efterträdare Pierre Beckman.
Efter Björkegrens försvinnande fanns det spår av tumult i hans villa i Viken och det sägs ha funnits bevis på att ­någon ska ha mixtrat med telefonerna. Och i samband med försvinnandet försvann även hans pass, hans necessär och hans resegarderob.
Visst är det lite kittlande och spännande. Jag kommer aldrig kunna reda ut det. Den enda chansen till sanning är att någon kliver fram och har bevis på vad som hände. Och jag var inte med eller inblandad. 
Skicka en kommentar