27 mars 2010

Earth Hour

Lördagen den 27 mars 2010 klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme – visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. Delta i Earth Hour – var en del av lösningen.

WWF's svenska sida

Bangkokmannen


Prinsessan, Psykologen Mys och jag satt och åt söndagsbrunch och jag lade märke till mannen i boots i baren. Lite kraftig och såg trött men kontaksökande ut där han sittandes på sin barstol sippade på sin stora starka öl.

Hans blick flackande runt i den stora och trevliga hotellbaren och när jag tittade upp så sken han upp i ett stressat och forcerat leende. Han kände mig och jag kände igen honom och höll god min. Sanningen är att jag verkligen kände igen honom men ej mindes vem det var. När jag reste mig för att hälsa så berättade han att han hade kommit från Bangkok dagen innan och att det var fantastiskt. Han hade varit där i tre månader och han skulle ta sig fan fan åka tillbaka snart. Jag svarade något i stil med att det var viktigt att ta hand om sig... Snabbt fick jag i retur att Sverige var tråkigt och att det inte händer något här. Bangkok däremot… Han fortsatte med att berätta att det snart var dags att åka tillbaka, kanske flytta dit, djävligt mycket kul folk i Bangkok, träffat tjej, bra tjej, känner många, skilde sig ju i höstas, visste jag det, bestämde sig att livet inte bara är jobb och familj, man skall ju ha kul också…

Jag orkade inte komma på eller fråga vem det var jag pratade med och avslutade med ett ta hand om dig.

Veckan efter var Prinsessan och jag på samma brunch igen. Och Bangkokmannen satt i samma tillstånd på samma barstol igen. Och om du klistrar in ovan rabbling så var det samma monolog igen. Denna gången lade han dessutom in att vi kunde ta en öl någon dag.

Jag vet att det inte var Ulf Lundell jag träffade men det var tjugo år sedan jag uppskattade Ulf Lundells musik, texter och rabblande i böcker… Även om jag varit i Bangkok sedan dess.

Reeperbahn Remaster

Reeperbahns släpper sin kompletta katalog remastrad och utökad med bonusspår och dvd. en hel värld inser att julafton kommer tidigt i år! Reeperbahn är ett av de mest annorlunda enskilda bidragen från den musikrörelse i Sverige som tog sitt avstamp i punken.Textmässigt och i det "störiga" soundet skiljde sig Reeperbahn från alla andra.

Nu kan vi nya generationer upptäcka dem genom att först Olle fått mer uppmärksamhet och den uppmärksamheten nu följ upp av den reunion som sker i sommar. Lämpligt nog har gruppens aster nu samlats enligt konstens alla regler. CD-serien Remaster, som innehåller fem stycken CD, innehåller gruppens fyra album samt massor av bonusspår. Bl.a. överraskande nog Hundarna brinner och Spegelbild från filmen G.
Hetast bland bonusmaterialet är DVD:n Tevedevede som presenterar allt det bandet gjorde i SvT, totalt 13 låtar.

Christer Mellström på Universal har sammanställt samlingarna i samarbete med Dan Sundqvist och Pelle Sundqvist. Pelle har stått för den lysande formgivningen. Prismässigt ligger enkelskivorna i handeln på ca 119 kronor medan den dubbla Samlade singlar/Tevedevede kostar ca 159 kronor.
Så här är låtarna födelade på albumen:
Reeperbahn Remaster 1 – "Reeperbahn"
1. Havet Ligger Blankt
2. Sång Till Helene
3. Ensam Är Stark
4. Television
5. Ikväll
6. Paint It Black
7. Cherchez La Femme!
8. Hon Hade Hört
9. En Hel Natt
10. I Love You
11. Tysta Starka Män
12. Pictures From Japan
BONUS TRACKS
13. the no.1 disco hit (disco made me crazy)
BONUS TRACKS – Park Demos
14. The National Front
15. I’m So Foolish
16. Life Is Cold
17. Se Men Inte Röra
18. Hon Hade Hört
19. Pictures From Japan

Reeperbahn Remaster 2 – "Venuspassagen"
1. Venuspassagen
2. Främlingen
3. Min instinkt
4. Hjälte
5. Rattlesnake
6. Förnedringen
7. Jag är en man
8. Country
9. Kalla kriget
10. Amfibie
BONUS TRACKS
11. Du säger så konstiga saker
(Koppom Session)
12. The Stockholm Hustle 
(Prince Valiant a.k.a. Reeperbahn All-Stars)
13. Sommerlath blues* 
(Prince Valiant a.k.a. Reeperbahn All-Stars)
14. Venus In Possession (Venuspassagen engelsk version)
15. Depravation (Förnedringen engelsk version)

Reeperbahn Remaster 3 – "Samlade Singlar"
1. Dansar
2. Inget
3. Månen
4. Början
5. Utanför Muren
6. Till: Mitt liv
7. Be-bop
8. Lycklig
9. Havet Ligger Blankt
10. Apparaten Som Visste För Mycket
11. I Ditt Register
12. Blommor
13. Ljuset
14. Blod & Sand
BONUS TRACKS (Live Tonkraft)
15. Nedåt-Uppåt
16. Underground
17. Sorglösa Timmar & Sömnlösa Nätter
BONUS DVD:n "TEVEDEVEDE" (Live från SVT)
1. Början
2. Havet Ligger Blankt
3. En Hel Nat
4. Ljuset

5. Be-Bop
6. Inget
7. Lycklig
8. Apparaten Som Visste För Mycket
9. Förnedringen
10. Vackra Livet
11. Venuspassagen
12. Marrakech
13. Peep-Show

Reeperbahn Remaster 4 – "Peep-Show"
1. Peep-Show
2. Gröna Tapeter
3. En Helt Vanlig Dag
4. Turister
5. Jazz
6. Marrakech
7. Det Vackra Livet
8. Älskling, Du Är Som En Pistol
9. En Okänd Plats
10. Tidsfrist
BONUS TRACKS
11. Marrakech (Radio Edit)
12. Du Roar Mig
13. Hundarna brinner (Nürnberg 47 a.k.a. Reeperbahn)
14. Spegelbild (Nürnberg 47 a.k.a. Reeperbahn)

Reeperbahn Remaster 5 – "Intriger"
1. Billy Boccia
2. Rider I Takt
3. Utanför Din Dörr
4. Nåt Speciellt
5. Det Var Länge Sen
6. I Krigets Hjärta
7. Alla Vackra Ord
8. Upptäck Din Kropp
9. Små Druvor
10. Vackra Minnen
11. Intriger
12. Boccia BillyRA-RE för henne

Här kommer lite mer lockande godis för henne. Kolla in hela vårkollektionen för henne på http://www.ra-re.it/

26 mars 2010

Reeperbahn återförenas x 6 + 2?

Idag kom världsnyheten att Reeperbahn skall återförenas för sex stycken spelningar i augusti 2010. På samma sex endagsfestivaler spelar även Jakob Hellman och Alphaville att vara med lite i skymundan av Reeperbahn. Reeperbahn, med Olle Ljungström i spetsen, har inte stått på scen tillsammans sedan 1986, men kommer nu vara med på de sex endagsfestivalerna som går unde rnamnet Forever Young.

På festivalerna är som sagt även - Jakob Hellman, med. Som ett sista komplement kommer även gamla snälla tyska synthpopgruppen Alphaville, som på mitten av 80-talet låg bakom hits som "Forever young", "Big in Japan" och "Sounds like a melody".
Forever Young arrangeras av bland andra TV 4-gruppen, Expressen och musikbolaget Talent and Brands.
Turnéplanen är:
6/8 Linköping
7/8 Varberg
13/8 Eskilstuna
14/8 Helsingborg
20/8 Gävle
21/8 Kalmar
Jag skulle gärna se varenda spelning med Reeprbahn med tanke på att Olle eller någon annan har lyckats  övertala medlemmarna i denna briljanta grupp. Det enda negativa jag ser är att de valt en del orter där det även när det begav sig var ganska få fans. Rockstjärnan skrev till mig idag att det i vissa av dessa städer under deras storhetstid kanske bara fanns 12 fans i en del av de beslutade städerna. Jag tror att Olle och Reeperbahn är mest populära i Göteborg. Kanske är en bra idé att peta in en spelning i Little Village och en i Stockholm?

Léon

Låg på soffan en kväll och plötsligt fick jag fram den gamla klassiska rullen Léon på skärmen. Gary Oldman i sin lysande roll som knarkande knarkpolis och med det mer än speciella samspelet mellan Leon och Matilda.

Numera är jag mer än sparsam med att se om filmer för att de före detta favoritfilmerna ibland blir ganska taffliga och ibland rent ut sagt dåliga.

Léon som spelas av Jean Reno är en högeffektiv yrkesmördare som lever ett tillbakadraget liv mellan uppdragen drickandes mjölk och skötandes sin blomma. En dag mördas alla i lägenheten intill av den korrumperade och knarkande knarkpolisen och hans poliskumpaner. Alla dör utom den lilla flickan Mathilda som spelas av Natalie Portman. Léon var Portmans långfilmsdebut. Mathilda kommer hem just när hennes familj blivit mördad. När Mathilda märker vad som hänt hennes familj knackar hon på hos Léon, som mer eller mindre ofrvilligt tar henne under sina vingar, med tiden blir de vänner och en ny familj för varandra. Men de korrumperade poliserna är dem på spåren.
Léon är regisserad av den franske regissören Luc Besson, som även skrivit filmens manus. Innan denna filmen hade jag bara sett Stora Blå av Besson, och det var minst sagt en temposkillnad mellan dem.

Léon som kom 1994 är till viss del en utveckling från en idé i Bessons tidigare film Nikita (1990), där Jean Reno spelar en liknande figur som kallas Victor. Besson har sagt att han betraktar Léon som en mänskligare "kusin" till Victor. I första utkastet till Bessons manus är yrkesmördarens fulla namn Leone Montana men det togs bort. Natalie Portman blev först nekad att medverka i filmen för att hon var för ung, men när hon kom tillbaka för en andra provspelning gjorde hon så bra ifrån sig att Luc Besson var tvungen att ge henne rollen.

Här följer trailern för att få dig att minnas

Här följer några taglines från filmen:
A perfect assassin. An innocent girl. They have nothing left to loose except each other. He moves without sound. Kills without emotion. Disappears without trace. Only a 12 year old girl... knows his weakness.

He moves without sound. Kills without emotion. Disappears without trace.

Revenge is a tough game, even for a Professional.

You can't stop what you can't see.

Rollistan i filmen bestod bland annat av:
Jean Reno – Léon
Gary Oldman – Stansfield
Natalie Portman – Mathilda
Danny Aiello – Tony
Peter Appel – Malky
Michael Badalucco – Mathildas pappa

Nu såg jag i alla fall Leon och den håller än. Säger som jag brukar. Om du sett den, se den igen. Om du ej sett den, se den!

Här har du en deleted scen också


Joe Strummer & The Mescaleros - London Calling

25 mars 2010

5secondFILMS

Skapades av Brian “Boss Man” Firenzi våren 2005. Reglerna är enkla 2 sekunder med inledande titlar, 5 sekunder film och en sekund med avslutande titlar.

5secondFILMS är värd att besöka varje dag. Den visar en 5 sekunder lång film varje dag som berättar en story. Kolla in http://5secondfilms.com/Vem är denna flicka?

Vem är det på bilden? Skriv in ditt namn och vem det är på bilden som en kommentar. De tre första rätta svaren får ett par strumpor från Footloose.

24 mars 2010

Pelle Blohm och Allsvenskan

Förra året utsågs Pelle Blohm till Sveriges enda expertkommentator av MrRaRe. Efter att ha tittat och lyssnat på Pelle några gånger de senaste veckorna på allt från Premier League till Allsvenskan så är det enkelt att tillstå att det känns omöjligt för halvfigurer som Överentusiasten, Efterrätt eller Ritfröken att ens kunna matcha Pelle genom att ens kunna kvalificera sig på ett enda av de kriterier där Pelle har fullpoäng. Pelle har integritet, läser på lagom, vågar tycka till och vara sig själv.

Den enda på inom TV-sport som utvecklas förutom Pelle är Patrik Ekvall och han är ingen expertkommentator. Han har känts lite nedtonad på ett positivt sätt, fokuserad, stringent och blir då lite mer lagom i den del av hans personlighet som vågar och vill vara annorlunda.

Att sedan Pelle nästan endast jobbar med Canal+ och Allsvenskan är ett hån mot oss som tycker att integritet är ett adelsmärke för en expert. Han borde sitta med i varenda analys och expertgrupp på alla kanaler. Alla de som är beslutsfattare och inte anställer den enda expertkommentatorn gör att det känns som att rån och ett hån att betala TV-avgifter och månadsavgifter när inte Pelle sitter i expertstolen.

Jag vet inte om Pelle vill jobba för Viasat men Viasat borde göra allt för att signa upp honom och ge honom huvudexpertrollen och ett eget program. Fast de gör kanske som alla andra och försöker bygga det runt Överentusiasten, Efterrätt eller Ritfröken. Eller kanske Kassan eller Målvakten. Viasat! Visa god smak och respekt för oss som vill kunna mer om fotboll och övertyga Pelle om er förträfflighet!

Restaurang Barsidan

Ibland är det så är det skönt att slinka in på ett ställe med lagom service, mat och ok inredning. Ett ställe att glida in på vilken lördag efter shoppning som helst. Prinsessan och jag har smugit in på Barsidan i Göteborg ibland. Barsidan som för ett tiotal år sedan hetta Pelikan och drevs av Magnus och Ola et consortes. Barsidan är enormt vilsamt och trevligt och har varierad, god och enkel mat. Ägarna verkar kunniga, intresserade och noga. Dessutom bör du kolla in deras lilla speciella VIP-rum med två soffor. Jag provade även deras lunch med Charlie London för några veckor sedan och den var enormt bra.

Prova en lördagseftermiddag!

23 mars 2010

RA-RE makes a sound in LA

Följ denna pronto.

HIL är en grupp på fyra pojkar, som förenas av den okotrollerbara önskan att göra äkta rockmusik. De kom till i början av 2009. HIL består av Nicoli som sångare, Lorenzo på gitarr, Carlo på bas och Marco på trummor.

Följ dem på http://www.ra-re.it/losangeles/

Joe Strummer - 1952 till 2002

Joe Strummer dog alldeles för tidigt. Joe Strummer var en av mina idoler och förebilder.

Joe Strummer som var allt det Bruce Springsteen säkert har försökt att nå upp till men aldrig haft vare sig öra, talang, trovärdighet eller röst att bli.
Egentligen hette Joe John Graham Mellor. Han föddes 1952 i Ankara, Turkiet. Joe var förgrundsfigur i Clash, en enormt bra låtskrivare, musiker och sångare som även medverkade i en del filmer.

Joe spelade först i ett band som hette The Vultures. Detta band gjorde inte mycket väsen av sig, och det har aldrig hittats någon inspelning med dem. Strummers nästa band var mer framgångsrikt. Bandet hette The 101'ers. De släppte en singel som hette The Keys to Your Heart, som var en Strummer-komposition och fick bra recensioner. Efter att bandet upplösts gavs LP:n Elgin Avenue Breakdown ut. Ytterligare senare har en CD getts ut, Elgin Avenue Breakdown. Värd sitt pris.

Om hur Strummer hamnade i Clash finns många historier. En säger att Mick Jones och Paul Simonon såg Joe Strummer knallandes på gatan, och att den sistnämnde gjorde sig redo att försvara sig eftersom han trodde att han skulle bli överfallen av dem. I själva verket spanade Jones och Simonon in Strummer för att de var intresserade av att få över honom till Clash. Innan Strummer lämnade 101'ers för Clash, hade han bytt namn från "Woody" Mellor - som han kallade sig - till Joe Strummer. Strum åsyftade hans energiska gitarrvevande.
Clash har jag skrivit om tidigare och med tanke på min nytändning med Clash så kommer det mer om dem. Jag fick detta tips en lördag liggandes zappande och hittade ett minnesprogram på History Channel. Tack för tipset R.S!

Efter Clash spelade Joe Strummer med vilsna irländska punkarna/folkrockarna The Pogues. Joe Strummer gjorde även filmmusik till Alex Cox filmer Walker och Straight to Hell. 1989 spelade Joe med i Jim Jarmuschs film Mystery Train. Dessutom gjorde Strummer låten Love Kills till filmen Sid & Nancy.

De sista åren av sitt liv spelade han in skivor och turnerade med kompbandet The Mescaleros. Kolla in dem på YouTube.
Joe Strummer dog för tidigt och avled av en hjärtattack i december 2002. Bara någon vecka tidigare hade Joe återförenats på scen med Mick Jones i en stödgala för brandmän. En av de tre sista låtarna de spelade tillsammans blev den de alltid tvekade att göra, White Riot... Här ytterligare en av de tre sista...


Om du vill läsa mer om Strummer så finns denna minnessajten http://www.strummernews.com/ och givetvis hela underbara nätet och framförallt YouTube.
R.I.Punk

Caleo - Göteborgs bästa restaurang

För att ta reda på och få veta vad det betyder att Caleo är Göteborgs bästa restaurang så behöver du bara gå dit en gång. Kanske gärna med någon som varit där förut och känner Caleo. Det ökar givetvis upplevelsen ännu mer.


För att förstå hur rätt jag har så kan det vara bra att veta att jag är en person som äter ute i princip alla luncher och middagar på vardagar och även en hel del på helgerna. Och har så gjort sedan jag var yngre och förvuxen.


Caleo är en sällsynt bra och ovanlig restaurang med bar. Ett ställe som funkar i alla lägen och för och vid alla tillfällen. Vare sig det är för första drinken, kundmiddag, vänskaplig middag, något snabbt innan matchen eller konserten. Caleo funkar i alla väder och sinnesstämningar.
Caleo har mycket bra mat, gäster och den mycket kompetenta och trevliga personalen i kombination med den trivsamma lokalen ger en totalupplevelse som ingen annan restaurang i Göteborg slår. Bara en sådan liten och självklar detalj som att ägarna alltid tar emot innanför dörren, berättar status på lediga bord i restaurangen och att de tar hand om jackan avgiftsfritt gör att restaurangen blir i princip unik i Göteborg.
Caleo ligger klockrent ovanför bedrövliga Avenyn på Engelbrektsgatan 39B. De ligger dessutom i det kvarter som håller på att bli Göteborgs nya restaurangcentrum. Snett över gatan ligger restaurang Bonn, som även den ägs av Caleo. Och runt detta området har även andra öppnat.
Menyn på Caleo består av allt från smårätter till varmrätter och har en perfekt mix för alla behov och lustar. Caleos mat är tillagad med inspiration och råvaror från Italien, Spanien, Frankrike och Grekland. Caelo är vad de vill vara, en finare variant av en italiensk trattoria, spansk tapas-bar, grekisk taverna och ett franskt brasserie. I baren finns allt smått & gott för den törstige, med viner från länderna kring Medelhavet, en mängd olika likörer, whiskysorter, grappa, calvados och cognac samt italiensk öl på flaska. Caleo bjuder på spröda tortilla-chips till ölen eller chili- och vitlöksmarinerade oliver till vinet.


Caleo är mer än prisvärt, trevligt och trivsamt. Du hittar menyn här

22 mars 2010

Urbota dumhet kontra yttrandefrihet

Det pratas en massa om en svensk konstnär som sägs vara mordhotad. Vore tråkigt om detta stämmer och för djäkligt om detta dödshot leder till fler handlingar.

Men efter att ha tänkt igenom detta lite så har jag en del synpunkter.

Skulle jag själv få för mig att göra en målning där jag porträttarerar någon som är en förebild för andra som en rondellhund?
Om många tar illa upp eftersom det känns som en kränkning är det då något att gömma bakom yttrandefrihet?

Jag är säker på att jag själv aldrig skulle få för mig att göra detta porträtt och jag skulle se yttrandefrihet som ett dåligt skydd om jag tyckte att detta var min rättighet som konstnär.

Om jag däremot var emot förebilden för andra eller om jag ville ha uppmärksamhet som var värd att riskera sitt liv för? Eller båda?

Jag kan inte sätta mig in i hur en såpass korkad person i så fall tänker eller inte tänker.

Dessutom, yttrandefrihet eller ej. Det måste ändå vara mottagaren av ett budskap som avgör om den känner sig kränkt eller ej.

Min slutanalys är att jag ej kan sätta mig in i situationen och hur ett beslut tas av konstnären att göra porträttet. Därmed betyder det för mig att personen kanske har tagit beslutet på de grunder ovan som jag ej kan sätta mig in i.

Mitt fria yttrande är; Urbota dumhet. Slut analys!

Vad vill du ha?

Y: "Vad vill du ha?"
X: "Jag vill att det blir du och jag!"
Y: "OK"
X: "Vad då OK, vill du alltså?"
Y: Tystnad...
X: "Du vill alltså att det blir du och jag?"
Y: "Nej, det var det du som ville!"
X: "Men du sade ja?"
Y: "Nej, jag sade OK!"
X: "Varför sade du OK, fattar du inte att jag blev glad...?"
Y: "Klart jag fattade att du blev glad,... jag har aldrig sett dig så lycklig!"
X: "Du är ju inte klok, vad fan menar du? Hur kan du göra så här...?"
Y: "Göra vad då, jag bara frågade vad du vill ha!!!"

21 mars 2010

U2 - One

Var på brunch med Prinsessan, Psykologen, och Ekonomen och den duktiga pianisten spelade One. Jag pratade lite med pianisten och skall ta reda på vem han är. För allt från att vara vänlig och göra en fantastisk version av Life on Mars till allt han spelade och sjöng höll mycket hög klass. Ekonomen såg ut att gå in i trans av hans version av One och därmed blev denna lilla text till. Håll tillgodo med något av det bästa de gjorde innan de blev en Sell Out! U2 och One...
 

Jag älskar dig...

Vilka och vem går det att säga till?
Går det att säga det till många och tycka det?
Vad betyder det?
Innehåller det ett löfte?
Hur ofta ska eller får det sägas?
Varför säger du det?
Måste du säga det eller märks det?
Vad betyder det när en artist skriker det från scenen?
Är det ok att andra säger det till dig?
Vem får säga det till dig?
Din kollega?
Din lärare?
En okänd person?

Jag älskar dig!