31 januari 2009

Vad de menar

Har alltid funderat på det där med att vissa säger ”att det var ju bara ett skämt” eller ”jag bara skojade”. Jag vill inte anklaga någon, fast ofta så kan jag få en magkänsla av att det är ett sätt i detta avlånga land att slippa ta ansvar för vad de egentligen tycker eller har sagt. Kan vara så att det är ett uttryck vissa tar till när de dragit en kass lögn och märker reaktionen.
De kan ha varit ärliga och ser hur snett det mottogs eller bara allmänt trampat i klaveret. Skulle ge mycket för att veta om det på vissa och många kan stämma.

En annan växande fundering jag har gällande att de jag tycker är riktigt roliga individer kanske är riktigt allvarliga. Kanske går det bara att vara riktigt rolig förutsatt att du menar det du säger?

En sista sak är en kluring kring de som säger ”allvarligt talat” och ”ärligt talat”. Jag brukar fråga om de har skojat om allt innan när vi samtalat vid den första kommentaren och när de säger sig vara ärliga frågar jag alltid om de varit oärliga tidigare under dialogen.

30 januari 2009

Tre brunchställen i Göteborg

På relativt kort tid så har jag med vänner varit på tre lika bruncher i Göteborg. De tre ställena har varit Parkbaren (som egentligen heter något finare nu för tiden), Ritz och Gothia.
Kan börja med att konstatera att inget av ställena får alla rätt.
Gothia
Tänk dig en jättelokal som påminner om Stena eller Viking Line med en ganska gapig pianist, trött personal och med smaklös dåligt tillagad mat och massor med gäster av Kronérordinärt slag. Så är det på Gothia.
Ritz
Skön lokal med en buffé som ser kunde ha sett snygg och smaklig ut men som inte vare sig smakar något eller ser inbjudande ut. Lika lite som vi såg till någon personal smakade de bitar som erbjöds. Och om det var personal vi såg så verkade de inte speciellt sugna på att ha någon kontakt med oss. Dessutom är det så att om du namnger en restaurang till Ritz, så finns det lite att leva upp tilll. Får du då panik med att få dit publik så förklarar det att stället är sunkigt och mer än relativt ostädat.
Parkbaren
Trevlig lokal och en särklassig mat. Klart bäst av dessa tre. Enda nackdelen är att det skulle öka upplevelsen rejält med en riktigt trevlig och pigg värdinna eller värd som skulle vara intresserad av gäster och service. Om det var tänkt att den vi attackerades av var till för gästerna så måste det ha varit så att hon trodde at vi tillhörde personalen.

Så om du skall gå till något av dessa ställen så är det helt klart så att du skall gå till Parkbaren. Fast om du går dit så se till att vara hungrig prick klockan 12 eller prick klockan halv tre. Du får dock stå ut med brist på intresse från någon i personalen eller att du innan vet att du kan råka ut för den vi fick förmånen att träffa.
Om du nu inte trivs bättre med riktig ”Bingolotto-Färja-Svenssonskänsla” på Gothia, för det verkar ju onekligen vara många som tycker det är fantastiskt.

27 januari 2009

Vi skall komma ihåg

Vet inte vilken kanal jag hade på men vet att jag till en början låg och småjobbade på hotellrummet. Efter en stund trängde den där tyske dårens otäcka tal igenom och jag tittade upp från min Mac. Ännu ett program om andra världskriget sade min hjärna samtidigt som det dök upp en liten vän dam som med lugn stämma berättade om en promenad på någon snö- och blodtäckt väg. Sedan var jag fast. Damen berättade om sin tid på Auschwitz, om Doktor Mengele, sina upplevelser och sitt starkaste minne. Minnet hon berättade om var hur solen apelsinfärgad hade stått vid horisonten en gång och varit så gudomligt vacker, samtidigt som röken stod tjock och mörk ur skorstenen från ugnarna. Detta i samma stund och vy. Denna bild beskrev hon som så extremt paradoxal och konstaterade att hur jorden och livet kunde visa sådan enorm skönhet och samtidigt vara kopplad till denna ondska i ett och samma ögonblick på denna jord....det övergick hennes förstånd.

Måtte vi människor se till att för alltid komma ihåg vilken skit människor då, nu och i framtiden är kapabla till!

26 januari 2009

Prova att säga grattis!

Jag tror att det finns många tillfällen då vi skall säga grattis till människor. Jag har sett många rycka till när de fått ett grattis när andra kanske ser ledsna ut och inte vet hur de skall bete sig. Det första som skall sägas till någon som säger upp sig är kanske grattis, det första som du säger till någon som tar ett steg åt ena eller andra hållet i sin relation eller i andra sammanhang är kanske grattis. Det är skönt att säga grattis till andra och de flesta tycker att det är skönt med ett grattis! Grattis! Skönt va?

Byt ämne och sätt fokus!

Så var då en ny tid här, en tid då vi alla skall säga att det är svårt och tungt istället för lätt. Och alla på en gång. I tider när det inte finns något särskilt att prata om kan vi människaor alltid välja att prata om vädret. Just nu har vi alla förfärat oss över en lång, olöslig och extremt komplex gränsstrid, en perfekt president alla har drömt om och framförallt har vi och kommer att lägga massor med kraft och fokus på konjunkturen i världen. Denna konjunktur har ett enormt genomslag i allt från media till vardagliga diskussioner. I och för sig skönt att slippa vädersnack men jag vette sjutton hur bra det är med denna konjunkturdiskussion och framförallt med allt fokus på den.

Mr RaRe har tre synpunkter på och om konjunkturen:
- Den kommer vara värre än vad alla tror och vill
- Den kommer vara längre än alla gissar och hoppas
- Och framförallt går den ej att påverka i stort, vilket gör att den är tämligen meningslös att fokusera på.

Jag hoppas att alla individer, organisationer, grupper och varumärken fokuserar på sin egen kvalitet och bryr sig om andra. Det kan vi alltid påverka. Att se till att tänka igenom hur alla vill vara när omvärlden är annorlunda är viktigast. Det är så vi skall ta våra beslut och det vi skall agera efter.

Att bankerna äger allt i detta landet i en eller annan form kan vi ej förändra just nu.

Hur vi själva är och uppfattas, det kan vi alltid påverka.
Att bry oss om hur det är med andra och hjälpa till, det kan vi alltid prioritera.

Be RaRe! Satsa din kraft på det du kan påverka!