12 september 2009

Vilket var sista året

Under tusentals år var människans huvudroll i livet fysiskt och praktiskt arbete. Det finns statistik på allt, men finns det statistik på vilket det sista året var med ovan sysslor som det de flesta ägnade sig åt?

Är det de senaste tio åren det har hänt? De senaste tre? Förra året?

11 september 2009

Restaurang Familjen är smakfull

Prinsessan och jag skulle varit på invigningen av Familjen i Göteborg i veckan. Jag var på resa så det blev dagen efter istället. För er som ej varit där än så är detta på Arkivgatan i Göteborg och har tidigare varit namngivet som The Place, Arkivgatan, Sahara m.m. De nya ägarna är några med god smak som även äger Björns Bar och Kock & Vin. Nu har de startat Familjen.

Mitt omdöme om restaurangen dröjer. Jag gillar att han som alla utom jag verkar känna kom och hälsade och fixade med oss. Jag gillade att alla viskade om hur vacker Prinsessan och min blommiga kavaj var. Fast båda de sakerna hade inget med restaurangen att göra, det visade bara hur bra smak gästerna denna dag hade.

Nåväl, förutom att vi fick trevligt mottagande av ägaren så var intryck nummer ett att de har en riktigt kulig matta. En heltäckningsmatta somk ser ut som massor av trasmattor huller om buller över hela golvet. Gjorde i alla fall mig glad.

Vi valde en meny, och dessa kommer bytas varannan vecka, som var kalasgod. Som jag vet är jag usel på att beskriva vad det var. Du får fråga Prinsessan om du vill veta detaljer.

Vi kommer gå hit fler gånger. Jag ser framför mig en helgkväll med Rockstjärnan, LMS och Den Vackra, Direktören, Stylisten, Fixaren, Ekonomen, Filosofen, Perceptionisten, Vackra Tradern och The Man, ja alla de fina...

Jag tror att detta blir en plats och ett ställe jag kommer frekventera. Förlåt Costas, vi kommer kanske vara otrogna ibland!

Åtta år sedan

Nu var det åtta år sedan två skyskrapor rammades i New York och tre rasade. Alla känner till att två torn rasade och att det var stor tragik.

Vi kan vara säkra på att det hände och att det var och är fruktansvärt. Vi kommer dock aldrig få reda på vem det var som låg bakom det och vad avsikten var.

Det blev korståg efter arabiska terrorister och ett stort motstånd mot muslimer. Det blev extremt mycket mer kontroll på flygplatser och det hände fler saker i andra Europeiska storstäder.

10 september 2009

Flyg och flygplatser

Jag har alltid rest mycket. Många är perioderna då det har kuskats på plan och tid har ägnats på flygplatser. Jag tycker båda miljöerna är fantastiska. Få saker ger mig ett sånt lugn, så mycket intryck och kontakter. Egentligen är jag nog lite beroende av dem. Jag har många gånger trott att jag skall tröttna eller tycka att det blir för jobbigt. Kanske dags att inse att så ej kommer ske. Jag är beroende.

09 september 2009

Kickar

Oj, oj, oj vad viktigt det är att komma i situationer du ej varit i tidigare. Eller mer korrekt. Det är skitviktigt för mig att komma i situationer som jag ej kan styra eller förbereda mig för. Var så radikalt felbriefad för ett tag sedan i ett sammanhang där jag alltid är extremt duktig och förberedd. Det kom ingen konstig stress eller någon skit. Det kommer någon konstig energi och vätska som bara susar och rinner genom mina ådror. Och jag är beroende av att det kommer och att detta händer med jämna mellanrum.

Nu några dagar efteråt har jag insett att det ger mig en enorm kick och att det samtidigt tar enormt på krafterna. Om jag bara jämför med mig själv så tycker jag ej att jag presterar på flera dagar efter denna typ av kickar triggade av problem.

Måtte det alltid hända och tur att jag aldrig har eller kommer att testa annan stimulantia än livet.

08 september 2009

Glad och stolt!

För några dagar sedan fick jag ett brev från en viktig person. Under några år har vi i snitt träffats ungefär varannan vecka. Jag har träffat honom och hans kollegor på föreställningssdagarna. Jag har pratat med honom innan, under och efter föreställningarna på dagarna för uppträdandena. Jag har ej sett eller besökt repetitioenerna elller varit i kontakt med honom och dem i övrigt.

Alldeles nyss beslöt han sig för att börja jobba för ett annat sällskap i en annan stad och i ett annat land. Det hade blivit slitit för de viktigaste i livet att han jobbat långt hemfrån och en före detta kollega till honom ville ha honom till sitt nuvarande teatersällskap.

Sent en kväll öppnade jag ett brev från honom som jag fått under veckan. Brevet berörde mig och gjorde mig stolt och glad. Jag hade dels inte ränkat med att han noterat att jag gillar och uppskattar honom. Det visade sig när jag läste brevet att han dock märkt att så var fallet under sin tid här. Han tyckte att det var tydligt att jag känt och tyckt mycket bra om hans och hans kollegors arbete. Han skrev att han och hans kollegor hade känt äkta stöd, rakhet och tyckte att de hade fått många och mycket goda råd.

Jag blev glad och stolt!

07 september 2009

Paradisets Portar

Det är behov som går att stilla. Behovet av lugn. Behovet av vila. Behovet av kraft. Behovet av sömn. För mig finns behovens lösning en bil- eller tågresa bort. Paradisets Portar går att öppna närhelst jag vill. Paradisets sommar, höst, vinter och vår ger lugn. Du som läser bloggen ofta vet att jag både i text och resa återvänder till Paradiset i text och rum. Denna helgen har promenaderna, umgänget och stillheten varit än mer läkande och lugnande. Det där ljudet från det ständigt närvarande havet. Ljudet från träden med dess prasslande. Den totala frånvaron av alla av männsiakn skapade ljud och dofter.

Så medveten som jag blivit det senaste för hur vitalt Paradist är för mig och hur öppna dess portar är, har jag aldrig varit tidigare.

Kommer se till att utnyttja det faktumet än mer framåt.

06 september 2009

Sista dansen kan vara givande

Det går ej att ifrågasätta effektiviteten så länge det gällt att kvalificera oss. Helt fantastiskt att vi har gjort det år efter år. Att vi sedan ej presterat är tråkigt i sig. När jag tittade senast så hoppade jag till redan när jag såg laguppställningen. Det infann sig en magkänsla som sade att vi faktiskt förberett oss under en flagga som hette vinst.

Och när matchen började visade det sig att det var beslut taget att det skulle litas på Isaksson, backlinjen och Taco. Alla andra inklusive den briljante Safari var där för att löpa och skapa offensiv. Mittbackarna skulle vara med på varenda fast situation och offensiva spelare var till för att det skulle göras mål.

Borta var det här märkliga som fanns där även mot Danmark. En match som vi skulle vinna men där känslan av att det är ett landslag som spelar för att de andra ej skall vinna var otäckt uppenbar.

I den senaste matchen var det synligt uppenbart att det fanns spelare på plan som bara körde på och skulle vinna. Det är dessutom oerhört skönt att bra, unga och internationella spelare får spela.

Av bara farten kommer detta minst bli en andraplats och kvalifikation via kvalmatcher. Det kan du vara säker på. Hoppas bara att spelarna förstår att detta är melodin. Det är förbjudet att ha några som helst krafter kvar i slutet av de kommande matcherna och att lyssna på för mycket av de sten, sax och påse troende försvarsministrarna.

Men idag hade vi tur... Nej, den här sporten fungerar så här. Precis som livet.

Hjärtat och viljan vinner alltid mot allt i långa loppet. Och det går ut på att göra fler mål än motståndarna.