02 juli 2011

Är ni med i smeten?

Jag har en direkt fråga till er och den är mycket enkel... Är ni med i smeten?
Jag vet att några hos er läser denna bloggen ibland, ert IP syns i GA och ni är en av mina mest frekventa besökare. Och jag känner att det är lika bra att fråga. Hur kommer det sig att varenda innerstadsbo vet var de bor, vad de äger och vem som gjort vad? Vet ni inget av det vi vet? Ser ni inget av det vi andra ser? 
  
Ni börjar få ett rykte att ni är med i smeten, och jag försvarar er baserat på att jag känner några få av er. Även jag börjar tvivla. Jag börjar tro att ni är med i smeten.


Om ni är det så har det skett förut i andra länder och kulturer. Om ni är det så säg upp er, ni är anställda av filket för att "tjäna oss".  

01 juli 2011

Heders Kajsa Grytt

Jag känner inte Kajsa Grytt. Jag såg ditt band spela sent sjuttio- eller tidigt åttiotal och sååå punkiga var ni inte. Du är dock ett namn som cirkulerat bland bekanta och som jag bara hört bra om. Såg dig i ett tv-program, som var på när jag vaknade i sommarhuset på Midsommardagen. Tror att det hette Sommarkväll. Där verkar det vara en ny programledare varje gång och tre inbjudna gäster som petade i lite käk lagad av en av alla dessa kockar. I just detta programmet tror jag att de satt på Djurgårn någonstans, och de hade bjudit in Kajsa, Evy Palm och Maria Marispiani. Evy var det sunda förnuftet själv och är ganska småkul. För första gången tyckte jag att det var kul att höra en del av vad Maria Marsipiani fick ur sig. Men det som stack ut var du Kajsa! När Maria M berättade en enfaldig och ganska korkad berättelse, om sig själv och att hon stoppat ett rån i en matbutik i USA, bara hoppade jag till... Och det gick inte många sekunder innan du frågade det som kan förändra sunkiga kulturer. Du frågade varför hon sade att det var en "stor svart man..." och undrade inemellan om hon skulle sagt att det var en stor vit man om det varit det... Fantastiskt sunt och skönt. Mera, mera, mera... Jag njuter allitd av att säga att jag gillar den vita killen på mittfältet i Liverpool, landslagsman, liten, vit... Dessutom var den gamla dängen i version med din som apbra. Heders Kajsa, du gjorde intryck!

30 juni 2011

En bilfabrik går i graven

Allvarligt talat, har du trott att Saab skulle överleva och blomstra?

Jag känner inte Dr Jekyll and Mr Hyde Müller men tycker att det stått ganska klart från starta att han har haft en annan form av agenda än det sagts utåt. Jag har haft och har känslan av att han gillar full fart och är mer av en halvrumsren och charmig "bedragare" än något annat. Han har aldrig haft någon business som officiellt har tjänat pengar och han verka vara en individ som gillar uppmärksamhet och fokus på sin person. Svårare än så är han säkert inte.

Dessutom finns det förhoppningsvis ingen som trott på hans kalkyler eller finansieringar eller alla de spår med fantasisiffror som han gladeligen och vältaligt har spridit.

För dig som bara vill ha ditt jobb kvar så att månadslönen kommer har jag enorm och djup respekt och kan även vara lite pissed på Müller. På press, granskande myndigheter, stat och leverantörer kan jag möjligen vara enormt besviken för att de levererat utan normala kontroller eller brister på sann logik. Jag har uppfattat det som att den sittande regeringen agerat proffsigt och möjligen varit för snälla, tänk om Mona Sahlin had efått som hon ville, vad hade det inneburit…?

Känslomässigt är det alltid tråkigt när varvsarbetare byter yrke, fiskare går på bidrag eller bilbyggare börjar bygga annat.  Men det kommer alltid andra saker eller så går samhällen och människor under.

29 juni 2011

Har du kollat källan? Är det sant?

Det är så komiskt med dagens behov av källa till vad du säger eller påstår i tal eller skrift. 
Jag brukar fråga vänner, kunder och bekanta om de tycker att Wikipedia är en trovärdig källa. Ofta kommer motfrågan om vad trovärdig betyder. Mitt svar är alltid att det är upp till var och en. 


Jag brukar vara noga med att säga att det finns många saker som citeras som vi inte har en endaste aning om det är de eller vem som skrivit. En del lever efter religiösa skrifter som Bibeln, Koranen och annat. En del hänvisar till citat, essäer och annat. Kanske är Wikipedia mer trovärdigt för att vi kan kolla källan, det går ju faktiskt inte alls på några av ovan nämnda skrifter. Vi har ju egentligen ingen aning om vad som är trovärdigt. Är CNN och det vi ser i nyhetsprogram trovärdigt? Vad tycker du? Min förhoppning är att Perceptionisten ska lägga sig i och tycka till i detta ämnet.

28 juni 2011

The Gents - Vertige de l'amour

Så här såg kommentaren från R.S. ut... "Nu har jag något ännu ballare och hittills oupptäckt för den stora massan!
Det ska vi råda bot på... polarna i Paris har "teamat" upp i "The Generous Thieves (aka The Gents)"!
 Supergitarristen Lol och supersångaren Tomas Windriff, med kumpaner...en liten länk i väntan på att Mr. RaRe gör dem till "dagens rubrik"!

Nu är de en sådan, kolla in det supercoola nedan och imponeras.

27 juni 2011

Läkare med socialt intresse?

Sjukvården är förlegad och försöken till att modernisera det genom privatiseringen är bara ytterligare ett sätt att aktörer ska sko sig på kort sikt. Detta är läkarna de första att utnyttja i alla dess former.

Sjukvården i Sverige sägs vara bra, skicklig och bra för folket. Jag har dock delat upp den lite mjukt och kategoriskt. Nej, det är inget speciellt som har hänt. Jag menar som gör att detta inlägg just berör denna rubriken. Det var bara så att en av mina bestämda åsikter dök upp när jag la mig på soffan i Paradiset.

All sjukvård är omodern utifrån sitt sätt att se på oss som kunder, det hjälper inte mig att de allra flesta andra näringar är ganska dåliga på det också, de ser oss verkligen inte som kunder. Det hävdar i alla fall näringslivet att de gör, alltid en bra start för relationen.

Alla läkare är ointresserade av människor (ett undantag: Leif Svärd i Little Village) .Alla läkare lägger mycken tid och flertalet år på att skaffa sig en utbildning. Innan dess läser de det som hette Natur. Efter Natur gick de tidigare någon slags militärtjänst där de tjänstgjorde som avancerade sjukvårdare. Inte ett enda ämne eller en enda kvalificering har handlat om människor och hur människor fungerar. Desstuom är det så att det närmast bara har varit de introverta som har stimulerats till elller lockats av detta yrke.

Mer än tacksamma ska vi vara över sköterskorna, de som ser till att vi tas om hand och som kommer ihåg vår historik. De som ser till att de ambulerande läkarna, inhyrda som anställda, har något att berätta efter att ha fått en snabb brief i korridoren på språng.

Läkare med socialt intresse sökes, känn på den annonsen… Kanske skulle vara något. Finns det sådana alls? Var finns de? Jobbar de fortfarande som läkare eller gömmer de sig bakom forskning?  Min känsla, ska se till att ta reda på siffror, är att de flesta läkarna har eget företag eller är frilans. Att de heslt inte vill vara praktiserande läkare utan forskande eller administrativa. Min åsikt är att den främsta förmågan förutom medicin alltid behöver vara människor. Hur många sjukdomar eller krämpor konstateras vara det vid första besöket i allmänvården? Hur många är det som egentligen behöver prata, vila eller motionera istället för att få tabletter, piller och sjukskrivningar?

Sjukvården är militärt alternativt religiöst organisared. Precis som alla andra organisationer så har de byggt sin organisation hierarkist och bakstrukturerat, det vill säga att alla beslut kommer från hur de egna trupperna har det och med mycket lite hänsyn till andra.

Jag löser inte allt detta idag och bedömmer mest utifrån det som är så svårt att förstå som läkare, företagare eller politiker… Självupplevda saker utanför de skyddade miljöerna.

26 juni 2011

När samlar du kraft?

När samlar du kraft, hur kan du vara så tänd jämt? 
Jag får den frågan av vänner ibland. Det har hänt ofta de senaste åren och jag har skrivit om det förut här. Nu har jag fått den frågan mycket de senaste dagarna från personer som är viktiga. Jag gillar frågan och tar den enbart som beröm och någon enstaka gång som en höjd fråga. Varje gång den kommer i skurar så tar den plats några dagar i form av vad kraft egentligen är, vad vi gör av den och om vi kan samla på den. 


Jag samlar eller återhämtar den genom umgänge och då förlagt till helgerna. Några helger så stänger jag av allt tänk och kopplar av allt. Eller så väljer jag umgänge med en annan typ av personer, i en annan miljö och genom att variera platserna jag samlar den på. 


Och mitt i dessa funderingar så dyker det upp tankar om jag egentligen haft ett arbete eller ett jobb som har känts som annat än umgänge, förtroende och att ha det roligt socialt. Och att jag har ett beroende av att komma i situationer som enligt kutym skall vara jobbiga, de ger extra kickar som betyder mer. 


Det mesta handlar om vanor och hur vi själva beslutar kring svaret på denna fråga. Människan anses ju vara ett vanedjur och det är precis vad jag anser att vi är, vanedjur. Dessutom är jag säker på att vi beslutar om våra vanor och därmed om hur vi svarar oss själva på denna fråga och säkert många fler frågor som Hur mår du? Vem är du? Är du glad? etc. 


Jag vet att någon sade till mig en gång i tiden att alla frågor vi ställer till någon annan för att hjälpa dem, skall först ställas till och besvaras av oss själva först. 


Puss alla fina!