25 december 2010

Trehundrafemtionionde dagen i år

Detta är, om jag räknat rätt, den trehundrafemtionioende dagen i år... 
Igår umgicks jag med flera av de nära och kära och det var en dag med en lagom mix mellan umgänge, samtal, tystnad och eftertänksamhet. Jag och vi var i den där vita byggnaden, som för mig inte har något med religion att göra, men som har allt med lugn och eftertanke att göra. Bredvid byggnaden så var vi och fixade runt Min kompis plats. Det är alltid lika skönt att stå där i hörnet och vila ögonen på den vackra belysta stenen. Och igår var det enormt vackert med snön, lyktan och riset som spred skuggor mot stenen. För mig spelar det aldrig någon roll vilken tid, årstid eller dag det är. Det är en vacker plats som jag mer än gärna besöker så ofta jag kan. Och jag vet att jag under detta året varit där allt oftare i tanken också. Konstigt det här med eftertänksamhet och vad som ger lugn och trygghet.


Detta år är ett år som jag kommer sätta mig ned och klura kring någon dag. Ett år som har gått som ett hundrameterslopp ur ett perspektiv. Och ur det perspektivet så känner jag mig osäker på vilka som varit åskådare och vilka som varit med i loppet. Kanske t.o.m. känner mig osäker på om åskådarna trodde att det var en veterantävling de skulle kolla på och om vissa deltagare har anmält sig till tresteg...


Ur ett annat perspektiv så har jag faktiskt tagit mig tid att prioritera en fyradagars semester över påsk i RA-RE City. Snart dags att ta några sådana dagar igen. Var även en helg i Kvällsljusets stad med Fixaren och C


Det har varit ett år med massor av fina stunder med Familjen Fabulous. För lite stunder med många av de andra vännerna, även om det blev lite spurt med några av de viktiga nu på slutet. Nästan tillräckligt med tid i Paradiset, även om jag tvivlar på att det kan bli tillräckligt. Svenne Vikings kräftgång är kul. Att gråvitt ännu ej har hängts ut som omoderna är intressant. Prinsessan kan jag aldrig få för mycket av. God mat i massor på alla möjliga etablisemang i en massa städer. Massor av bra grejer från RA-RE, oron inför året gjorde kanske att det blev än bättre. Kul inhopp från två nya märken i form av JP och Department 5. Ett bra Sendra-år och ett magiskt Fiorentini Baker-år, förbannad massa coola boots och kängor som står där på hallgolvet mitt. Och så denna bloggen då, den som ger mig ro och lugn genom skrivandet på helgerna i Paradiset och Muzak City. Dessutom hade jag sammanlagt tio dagars semester i Paradiset även om halva tiden ägnades åt en massa pill så var det rekord på många år. 


De Hängivna har varit lika kul som vanligt att vara nära. Med viktiga ljuspunkter och med en överbevisning på att det behövs mer filosofi och tydlighet. Kommer bli bra. 


Trehundrafemtionionde dagen i år är idag, hur känns det för dig?

Bowie - Pinups

Detta var den första LP jag köpte för egna pengar... Med Bowie och Twiggy på omslaget och med Bowies handstil på baksidan. Covers med studs i... Och dessutom ett av mina favoritomslag, Om du inte har den så köp den även om det inte blir samma sak som att ha ett hack i en LP 1.13 in på Rosalyn...23 december 2010

Julklappstipset: We were so turned on: A Tribute to David BowieProjektet med denna plattan startade redan tidigt 2008 och den släpptes tidigt i höstas. Det sägs ha börjat som en idé för att färska artister skulle kunna hylla mannen som har gjort en konst av att återanvända idéer, David Bowie. Du kan läsa om projektet på Wiki.
War child hjälper “krigsbarn”, barn som påverkats av krig. David Bowie berättar gärna och ofta att han stödjer War Child. Gå med i War child på FB.
Tidigt fick projektet klart med Devendra Banhart (Megapuss), Vivian Girls och Carla Bruni och sommaren 2009 började hyllningsprojektet att ta form. Då ansslöt sig legendarer som Duran Duran, ex-Slits Viv Albertine och magiska avant-garde bassisten och musikern Mick Karn. Efter detta anslöt även Warpaint, Chairlift och Edward Sharpe & the Magnetic Zeros. Till slut var det en artistlista minst lika diversifierad eller kameleontlik som Bowies egna karriär.
Du har redan förstått att We Were So Turned On är något denna blogg och jag kräver att du ska ha. Plattan har knappt uppmärksammats i Sverige alls, vilket är frapperande. Världens absolut största artist hyllas av andra artister och våra så kallade musikskribenter tävlar om att ägna sig och Håkan, Jihde och fasen vet vad… Bara att ladda ned den eller dra igenom den på Spotify.
Här har du låtarna och artisterna…

Skiva 1:
Exitmusic "Space oddity"
Duran Duran "Boys keep swinging"
Megapuss Sound + vision"
Warpaint "Ashes to ashes"
Corridor "Be my wife"
Chairlift "Always crashing in the same car"
Vivian girls "John, i'm only dancing"
All leather "Fame"
We are the world "Afraid of americans"
A Place To Bury Strangers "Suffragette city"
Tearist "Repetition"
Halloween Swim Team "Look back in anger"
Afghan Raiders "Fashion"
Polyamorous Affair "Theme from cat people"
Swahili Blonde "Red money"
Jessica 6 "I'm deranged"
Aska + Bobby Evans (feat. Moon & Moon) "African night flight"
Xu Xu Fang "China girl"
Skiva 2 :
VoicesVoices "Heroes"
Carla Bruni "Absolute beginners"
Papercranes "Blue jean"
Keren Ann "Life on mars?"
Lewis & Clarke "Changes"
Zaza "It aint easy"
Genuflex  "Soul love"
Sister Crayon "Bewlay brothers"
Marco Benevento "Art decade"
Mick Karn "Ashes to ashes"
Lights (NYC) "World falls down"
Aquaserge "The supermen"
Caroline Weeks "Starman"
Rainbow Arabia "Quicksand"
Mechanical Bride "Sound + vision"
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros "Memory of a free festival"

Köp, låna, stjäl, ladda hem den!


Dave Allen - Tankar om Adam och Eva

Detta var Min Kompis favoritshow. 

22 december 2010

Den enda svenska personen som ska stå till svars för sina föräldrar

Det stämmer eller stämmer inte att Drottning Silvias pappa vara mer, ännu mer eller mindre nazist. Ett helt folk och många andra i världen var mer, ännu mer eller mindre nazister. Precis som många svenskar.
Till skillnad mot alla andra svenskar så ska Drottning Sylvia stå till svars för sin far och för att en hel nation backade upp eller trodde på en blådåre under 20- och 30-talet.Och antingen vet hon att det stämmer att han var mer, ännu mer eller mindre nazist. Eller så spelar det faktiskt ingen roll. Om det skulle vara så att Drottning Silvia är nazist skulle jag bli upprörd och tycka att det vore en fördel om hon klev av tronen. Den diskussion som nu pågår finner jag ytterst ointressant.  
Och för det andra kan jag fundera på hur många inom den svenska adeln och bland svenskar generellt som inte vill ha en diskussion om vilka av dem som har far- eller farföräldrar som höll med Hitler om hans dårskaper. Jag har flera goda vänner, rika som fattiga, vars farföräldrar tyckte att Hitler var fantastisk på 30-talet. Jag håller ej med dem dem eftersom jag har facit på dårskapen. Jag har dock ingen lust att mina vänner döms efter sina släktingars och många andra människors dårskap.

RA-RE Fall Winter 2010

Jag blev lite osäker på om jag har visat denna förut, lika bra att lägga upp den...

21 december 2010

Vad ska du bli när du blir stor?

Det var en fråga som förr ställdes av äldre människor till barn. Kanske var det ett sätt att låtsas visa intresse eller ett försök att hitta en ingress till att påverka barnen med sin egna enorma klokhet och stora erfarenhet.  
Jag minns inte vad jag skulle bli. Säkert var det militär, tennisproffs, bonde eller fotbollsstjärna. Jag minns faktiskt inte. Jag är faktiskt fortfarande osäker på när jag kommer bli stor och om jag kommer komma på vad jag ska bli någon gång.


Jag minns dock Ebba Gröns fins punksång "Vad ska du bli?" Kanske är det på sin plats att skylla på att jag gillade den och tog för starkt intryck av den? Det sägs ju vara bra att lägga reaktivitet i fokus och lägga allt ansvar på någon annan:)


Så här lät den när det var allvar och texten finner du nedanför...
 

Vad skall du bli när du blir stor

Ska du bli som far och mor
Ska du bli en boss
En försäljare
Eller disponent någonstans
Eller kanske nöjer du dig med
Vilket jävla skitjobb som helst
Du bara bryr dig inte alls
Det får gå som det går
Vad skall du bli

Nu är du ung och rebellisk som fan
Du sätter hårt mot hårt
Du vet precis vad du vill
Och du vill inte bli en av dom där

Fortsätt fortsätt å va rebell
Fortsätt fortsätt å va dig själv
Fortsätt fortsätt å va rebell

Hur ska de bli med din framtid då
Hur ska de bli om några år
Ska du sjunka in i en fåtölj
Vad ska hända med dig
Vad ska du bli

Gå upp-gå till jobbet-jobba-jobba-äta lunch
Samma sak händer imorgon
Jobba-åka trick-hem å sätta sig å glo
Det är inget liv
Det är slaveri

Så fortsätt fortsätt å va rebell...

Och när jag ändå skriver det så frågar jag dig: "Vad tänker du att du ska bli när du blir stor?"

RA-RE Gammal kampanj

19 december 2010

Lustans Lakejer - Det verkade så viktigt då


Du kan desutom gå in på "deras" nya FB-sida och betygsätta deras nya låtar och då bland annat En enda kyss.
Dessutom finns det en Lustans Lakajer Fan Club på FB.

Herr Kinde och hans Lustans börjar kännas som något vi får leva med och gärna gör det.

Depeche Mode - Personal Jesus (Live in Barcelona 2009)

Detta är en av de där låtarna som alltid finns tillgängliga i skallen. Har aldrig gett mig på att trycka fram någon lista med världens bästa låtar men om inga Bowielåtar fick vara med så skulle denna ha en given plats på listan.