31 juli 2010

Misha Glenny - McMaffia
Min bild har varit att kapitalismen besegrade kommunismen. Världen skulle få bli friare… men hur har det blivit egentligen? Jag har precis läst klart McMaffia av Misha Glenny.
Misha Glenny är journalist, författare och historiker. Han bevakade krigen i Jugoslavien för BBC:s räkning. Han har skrivit tre böcker om Östeuropa och Balkan.


Med denna boken tar Misha Glenny mig på en resa innehållande andra sanningar än jag tidigare hört om allt som hänt efter Berlinmurens fall. Han tar mig på en resa genom Ryssland, Balkan, Afghanistan, Nigeria, Israel, Kanade, US, och så vidare. Hela boken känns baserad på intervjuer och för en gångs skull läste jag maximalt tjugo sidor i taget innan jag lade boken ifrån mig och tog ett par steg eller ett glas vatten innan jag fortsatte att läsa nästa tjugo sidor…
Boken beskriver hur delar av de gamla säkerhetstjänsterna har blivit delar av välorganiserade maffialigor med goda kontakter över gränserna. Hur ett chockerat Västeuropa har sett nya typer av barbarisk kriminalitet, mest påtagligt kvinnohandeln, strömma in från öster och Västeuropa och FN har tillhandahållit kunderna. Mäktiga strömmar av först cigarretter, sedan vapen och kokain, har svämmat urgamla smuggelvägar via Balkan. Kontakter med de gamla Sovjetländerna, via Kaukasus och Sidenvägen ända bort till Kina och via den italiens­ka maffian till knarkkartellernas Latinamerika. De kriminella strukturerna går inte alltid att skilja från de statliga. Valda delar av de nya ländernas polis, militär och administration – till och med politiker – samverkar med skurkarna till ömsesidig belåtenhet.
Den moderna brottsligheten ligger helt enkelt långt före nationella myndigheter i konsten att operera fritt och fördomsfritt i den avreglerade och globaliserade världen. Glenny tog mig på ett skrämmande, globalt kriminalreportage om hur affärerna utvecklats från 90-talets Balkan till 2000-talets Kina.
Han förklarar att den brottsliga ekonomin idag beräknas motsvara mellan 15 och 20 procent av den totala omsättningen i världen, och dess skadliga konsekvenser överträffar med god marginal den internationella terrorismens.
Knark- och vapenligornas resurser är så stora att det är lätt för dem att köpa sig in i fattiga länders myndigheter och legala makt. Han trycker på att vi kan knappt köpa en guldring, en mobiltelefon eller ens en banan som inte någonstans i tillverkningskedjan besudlats av blod, slaveri och ren kriminalitet. Ju längre från sitt ursprung en vara har kommit, desto renare kan den te sig, men det enda som moraliskt och juridiskt skiljer många dagligvaror från droger och vapen är ofta på vilken punkt i handelskedjan smutsfläckarna tvättats bort.
Boken beskriver snabbt växande ojämlikheter, förklarar vad konsekvenser av olika sanktioner och låter oss besöka de skatteparadis där illegala pengar tvättas.
Säger som jag brukar när jag skriver om böcker, Läs den! LMS sade till mig att han inte kommer läsa den eftersom han är rädd för att bli så cynisk att han flyttar ut i skogen i en hylla. För min del så tycker jag att du och LMS ska läsa den, den gjorde att jag förstår att det som händer i Sverige just nu bara är en del av att vårt samhälle kommer att bli som resten av världen...

Nu anser jag mig förstå mer hur det skulle kunna vara negativt för kriminaliteten att Kalifornien legaliserar cannabis och hur det kan inverka negativt för samhället att en knarkkung i Mexiko dödas samt att världen är som Allsvenskan i fotboll...

Olle Ljungström - Som du


Fick lust att slänga upp texten på Olle Ljungströms varma låt Som du. 
Skyll dig själv om du ej har hört den, lätt att åtgärda genom att du helt enkelt tar och knäpper på den via Spotify.

Du var min första stjärna
Och du sa som det va
Om nånting i pudelns kärna
Du hade allt jag ville ha


För jag ville va som du
Jag ville va som du
Jag ville va som du
Och göra allting du kunde

Jag ville va som du


Du lät mig leka lite stor
Känna hur det känns
Och du var som en bror
Fick allt att stämma överens


För jag ville va som du
Jag ville va som du
Jag ville va som du
Och göra allting du kunde

Jag ville va som du
Jag ville va som du
Se ut som du

Det finns nånting som du har lärt mig
Nånting som jag kan
Jag blev större och mindre lik dig
Jag blev mera jag, du blev mera han

För jag ville va som du
Jag ville va som du
Jag ville va som du
Och göra allting du kunde


Jag ville va som du
Se ut som du
Gå som du
Jag ville va som du

30 juli 2010

Yogamormor

Verkar som vissa mormödrar är ganska pigga och starka även i åttioårsåldern.

Du har ansvar för en grupp

Säg att du ansvarar för en nation, en familj, ett företag eller ett lag. Du hjälper dem att utverka sig och hitta nya sätt att bli bättre. Du hjälper hela gruppen som grupp och du hjälper individerna på individuell basis. Och resultatet blir inte så mycket bättre.

Vad gör du då?

Fortsätter du på den inslagna vägen? Börjar du ryta till då och då? Börjar du ändra? Bestraffar du? Belönar du? Blir du likgiltig? Vad gör du egentligen?

 Delar av svaret och lösningen kan säkert komma på uppstuds eller via magkänsla, men du behöver faktiskt ha tagit ett grundbeslut när du leder som redan skall vara taget.

Michael Dee - Hurra, hurra vad det är roligt i Moskva

29 juli 2010

RA-RE Höstens och vinterns kollektion

Nu har RA-RE knuffat upp delar av höstens och vinterns kollektion här
Bara att hoppa in och börja peka på vilka plagg du skall börja handla, 
de kommer snart till butik.
Dags att se fram emot skinnjacka, tröja, boots och halsduk...

Fodral till din MacBook

Fodral för din MacBook från TwelveSouth som du hittar här

28 juli 2010

Carrot Clothing

Dessa tröjor är från Carrot Clothing. Du hittar fler här


Absolut Brooklyn

Absolut Vodka har tagit fram Absolut Brooklyn i samarbete med Spike Lee. Den sägs vara en hyllning till kreativiteten och kulturen i New York. Smaken är en mix av äpple och ginger.

26 juli 2010

Hype means nothing


Det finns coola assecoarer från det franska klädföretaget Hype Means Nothing
Hype är kända för sina t-shirts med olika kändisar - allt från pedofilen och Beyonce till Brad Pitt, Marilyn Monroe och andra.
Jag gillar dessa prylarna mer. Du hittar laptopväska, fodral till iPod och iPhone .

Här hittar du grejerna.
Var det bättre förr...?

Fick ett mail av en kollega med rubriken "Var det bättre förr?" med denna texten: "Samtidigt ger det oss lite perspektiv på saker och ting vi tar för givet idag... Den är gammal, så några av er har säkert sett den, men jag snubblade på den igår när jag städade min youtubeprofil."


Tack till kollegan!

25 juli 2010

OMD- ENOLA GAY

Svenska Stasinamn bör publiceras

En professor vid namn Birgitta Almgren har fått rätt att få läsa Säpohandlingar med uppgifter om svenskar som ska ha arbetat åt den östtyska spionorganisationen Stasi. Det har Regeringsrätten sagt i en dom.

Materialet, som hon under mycket stränga restriktioner och bara på villkor får ta del av, är upprättat av Stasi och ingår i den svenska delen av det så kallade Rosenholzarkivet, det mest topphemliga spionmaterial som fanns i DDR. Birgitta Almgren får bara läsa handlingarna i Säpos lokaler och eventuella minnesanteckningar måste hon förstöra inom ett år.

Regeringsrätten gör en annan bedömning än kammarrätten, som helt gick på Säpos linje och inte gav Birgitta Almgren tillstånd att läsa en enda stavelse av Säpos uppgifter om Stasiagenter.

Birgitta Almgren, som är professor i tyska vid Södertörns högskola, gav förra året ut boken Inte bara Stasi–Relationerna Sverige-DDR 1949–1990. I den beskrev hon främst det mycket nära samarbetet mellan DDR och den socialdemokratiske skolpolitikern Stellan Arvidson och hans hustru Britta Stenholm och deras beundran för den socialistiska diktaturen.

Rosenholzarkivet visar de verkliga identiteterna och inte bara täcknamnen på alla spioner och agenter som chefen för Stasis utlandsspionage Markus Wolf hade utanför DDR. De flesta agenterna fanns i Västtyskland. Vad som skedde med Rosenholzarkivet direkt efter murens fall i november 1989 vet bara de invigda. Men namnen som fanns på magnetband, hamnade hos den amerikanska underrättelseorganisationen CIA. De akter som nu finns hos Säpo kommer från CIA, som så småningom gav varje land som hade medborgare i arkivet utdrag om dessa personer. När dokumenten passerat Stora Landets så kallade säkerhetstjänst så finns det i och för sig stora tvivel om äkthet enligt mig.

Sverige har inte publicerat eller öppnat dokumenten och för mig är det självklart att det borde göras i Avlånga Landet, vi påstår alltid att vi är så öppna. Om Birgitta Almgren får se det under restriktioner så borde alla andra få se det under restriktioner. När alla fått göra det så kan det lika gärna publiceras... Så det enklaste vore att publicera det. Publiceringen skulle kunna ske med den inledande meningen "Enligt Stasi...".  Nåväl... Publicera!