02 januari 2010

Jämföra




Vi väljer alla hur vi vill göra med vår kraft, vår tid och vad vi känner. Det jag syftar på är hur vi upplever det att vi har det. Det finns dock ett hinder baserat på tradition, historik och vad som sägs och tycks i institutionerna. Och det är jämförelser.
Många påverkas för mycket av att jämföra mycket med hur andra har det. Vi kan råka ut för att andra lär oss att vi skall följa strömmen och vara som andra. Vi påtalas att följa traditioner, mönster och regler som många ej kan redogöra för eller bevisa vem som kommit på eller skapat.

Vi har en ganska kort tid på klotet och den är till för att må bra. Gör det du vill och har lust med! Bara baserat på vad du tycker och känner. Annars är du egentligen outhärdlig att vara två med.

Detta kallar jag en trailer

Helt fantastiskt. En riktig trailer. Kanske såg du den på någon svensk TV-kanal nyss. Jag såg den och säkert var det 25:e gången jag såg den. Jag vet att det inte är många kommentarer i hela filmen, men tyvärr är det så illa att jag kan kommentarerna och konversationerna utantill.

Hittade den gamla trailern till "High Plains Drifter" med Clintan på YouTube, för bra för att undanhållas...



Bara speakerrösten gör att du vill se den igen, eller...?

01 januari 2010

Mod hos de som opponerar sig



Varje gång jag ser demonstrationer ifrån icke-demokratier så blir jag imponerad. Som de kravaller och protester som jag såg från Teheran för några dagar sedan. Det är ändå ett ganska definitivt beslut att bestämma sig för att gå med i en demonstration mot regimen i Iran.



Undrar just hur illa en person har det när den bestämmer sig för att gå ut i Teheran och protestera när de vet vad som finns i potten om de blir identifierade eller gripna.

Misstänker att det är omöjligt att sätta sig in i när jag är uppvuxen i Mellan-Europa och i Sverige. Oavsett hur mycket jag rest i alla världsdelar så kan jag nog aldrig föreställa mig hur Keyvan, Mahdad och andra iranska ungdomar tänker när de går ut på gatorna.

New Years Day

På denna tiden fanns det inga tvivel vare sig kring deras ego eller deras drivkrafter. It's New Years Day.

31 december 2009

TACK & Gott Nytt 2010



Ett magiskt år är snart till ända och ett än mer magiskt är på väg att starta.

Det som är tydligast för mig med året 2009 är att jag haft och har förmånen att ha så riktiga och bra människor runt mig.

Det är så jag upplever det. Kanske har jag haft det hela livet och först under detta året insett det.

Sanningen är förmodligen en kombination av det förra och det senare.

Jag vill säga TACK till alla som jag får vara nära och ha nära mig och alla som ger mig tid och utrymme. Vet att flera av er som skall ta åt er läser här, så ta åt er.

Nu kommer ännu ett magiskt år där åtminstone jag kommer vara än mer noga med att säga allt jag tänker på till alla i min närhet. Om jag dessutom kan vara på tårna med att vara nyfiken på alla jag möter så kommer 2010 bli mer än magiskt.

TACK & GOTT NYTT 2010!

Lärde vi oss något 2009???


Jag tycker att det känns som att det finns ett hinder för lärdomar. Hur är det möjligt att det inte har dragits mer eller fler lärdomar av vad som hänt ekonomiskt på klotet de senaste åren? Eller har det dragits sådana?

Har det förts en aktiv debatt om nackdelarna med kortsiktigheten i ekeonomin?

Har det starkt ifrågasatts om en lånebaserad och spekulativ ekonomi är bäst långsiktigt?

Har alla bonusar ifrågasatts rejält?

Har det blivit fler kvinnor i viktiga roller?

Undrar vi varför det fortfarande pågår krig i Irak och varför det är oroligheter i Iran och vad det har med USA:s ekonomi att göra?

Har vi analyserat varför priset på guld går upp och vem det är som handlar guldet?

Eller är det så djävligt att vi hoppas att det blir som förut med samma inbyggda problematik?

Antar att vi vet att vi i så fall hoppas på att samma skit skall gå i repris.

I så fall, vem blir näste Maddoff? Vem skall ha "oturen" att bli påkommen?



30 december 2009

2009 års enda fotbollsexpert i TV


Med jämna mellanrum delas det ut lite utmärkelser av mig. Denna gången är det en enkel utmärkelse, 2009 års enda fotbollsexpert i TV. Det är mer än enkelt att utse vinnaren i denna kategorin.

Vad än populistiska individer tycker så är han den enda expertkommentatorn som är oberoende och objektiv. Han har varken som spelare, ledare eller yrkesman fastnat i någon av de grupperingar som finns av historiska skäl. Han har alltid utgått från vad som är tanken och funderat.

Pelle har dessutom visat mod genom att ha viljan och orken att ställa frågor och ifrågasätta saker som fler borde ifrågasätta. Detta blev väl symboliserat när han efter den sista kvalmatchen mot Danmark vågade säga som det var. Dessutom vågade han trycka tillbaka på en av GIH-tränarnas favoriter när han tycket det var orättvist att Sverige förlorade.

Du skall ha all heder och respekt för vem du är, det du gör och vad du står för.

2009 års enda fotbollsexpert i TV. Detta enligt MrRaRe!

Do you feel lucky

Fanns en tid då jag tyckte att detta var en hård och tuff scen. Författaren, Ljusmästaren, Direktören och många andra har tillsammans med mig haft denna scen med en ung Clintan som en favoritscen. Håller den än idag?

Idrottsgalan – Ingen tvekar om vem ettan är

Helt meningslöst med en omröstning eller att ens spekulera i vem som är nummer ett i Avlånga Landet. Att det kan vara lite spekulation huruvida Sarah Sjöström eller någon annan skall bli tvåa kan jag förstå.


Det finns bara en etta och det är Zlatan Ibrahimovic. Utan tvekan och någon som helst konkurrens.



Det kan vare sig alla smygrasister eller GIH-tränare säga emot.


GRATTIS!, å du Zlatan Ibrahimovic!

29 december 2009

aveny.se/jolin

Har hittat en blogg med en ung tjej från Little Village som jag vill rekommendera dig. Det som kommer fram på skärmen från hennes tangenter är mycket läsvärt, vackert och lite skrämmande. Me like!

http://www.aveny.se/jolin

Läs!

Aktuellt citat från Hans Alfredsson


Hittade ett citat från Hans Alfredsson som känns aktuellt och dubbelsidigt klurigt.

"Sverige är vackert på vintern, hör man ofta.

Hur vet man det?

På vintern är ju Sverige täckt av snö"

28 december 2009

Lägg av med raketerna - av alla skäl


Många gånger skall vi så kallade svenskar visa vår godhet och duktighet. Vi skall vara omtänksamma, medmänskliga, väl utbildade och ta ansvar.

Det finns dock en sak som retar mig mer just nu i dessa dagar. Just i dessa dagar retar jag mig mer på det än ointresset vi faktsikt har för andra människor och kulturer, smygrasism, att vi ej vet var pengar kommer från och allt annat jag kan komma på i dessa dagar.

Vi lever i Avlånga Landet och vi brukar gilla att vara Bror Duktig. Vi brukar hävda att några av sakerna ovan är vad vi står för. Hur är det förenligt med att vi varje år smäller av raketer och annat för belopp som vi istället borde använda till människor som ej ens har en bostad, missbrukare, sjuka och annat. Vi säger att vi värnar om miljön och att Kaninen och hans park är fin för barnen. Ändå skjuter vi bly land och rike runt och Kaninens Liseberg och Gröna Lunden är föregångare och skjuter mest. Tävlingen i att skjuta mest bly är hård mellan kommuner, stater, privatpersoner, hotell med flera.

Allt annat än att detta av alla miljöförstöringar blir förbjudet är orimligt i landet som tar sådant enormt ansvar.

Skäms alla ni som köper och skjuter. Ta ansvar och väx upp!

Hur kan

Elvis var ganska cool ändå

Han har funnits där hela uppväxten och i olika omgångar. Detta var en av de första singlarna jag fick av min pappa efter någon resa han hade varit på och därför gillar jag i alla fall denna låten. Mer känslor än så finns inte riktigt för Elvis än att han var ganska cool trots allt sitt tramsande. Jag tycker att alla dessa jämförelser, funderingar, teorier och myter kring avlidna och före detta musiker och artister har en sak gemensamt. Vad onödigt att bränna bort det korta livet vi har.

27 december 2009

9 1/2 weeks

Detta var en film som påverkade en hel generation. Den var mer än annorlunda när den kom och påverkade allt från vår klädsel, hur vi gillade att ha det i lägenheten till musiksmak och annat. Som kille är det lätt att komma ihåg hur det såg ut i Mickeys garderob när Kim gluttade i den. Jag läste även boken och den var inte fullt lika glamorös och bitvis var den mer än skrämmande. Nåväl, filmen 9 1/2 weeks var en klassiker och både Mickey Rourke och Kim Basinger var snygga på den tiden.


Här får du ett litet provsmak.



Personligen har jag alltid gluttat på deras filmer efter 9 1/2 weeks. Mickey har gjort flera fantastiska filmer som till exempel: Barfly, Harley Davidson & The Marlboro Man, Sin City, White Sands med flera. Kim är jag mer osäker på vilka hon har varit fantastisk i, även om jag sett en djäkla massor.

Ok, du får trailern på 9 1/2 week också...

När vi ändå är igång med denna nostalgitrip så får du trailern också...



Kanske är dags att se den igen?
Många som skriver och tjatar om att jag skall skriva mer och visa fler clip och bilder av och med Emmanuelle Béart. Lugn, det kommer. Du får hålla till godo med en bild på henne så länge. Redan nu kan jag dock säga att det ej kommer bli några bilder jag tagit privat. Och jag kan meddela att allt är bra med henne...

Tack för förtroendet

Ibland når vänskap och relationer nya nivåer. För mig har det alltid att göra med när förtroende infinner sig från den ena personen till den andra. Tidigare har jag skrivit en del om förtroende. Som jag skrev senast om förtroende så finns det bara två varianter av förtroende. Antingen har du förtroende för någon eller ej.
För några dagar sedan gav en av de närmaste mig sitt förtroende för mig. Han berättade om sin bakgrund och sin uppväxt. Jag, som ibland kan vara lite snabb i mitt lyssnande, hörde vartenda ord. Jag har alltid tyckt mycket bra om personen som berättade. När jag nu gavs förtroendet så är det ett faktum att vi har chansen att bli vänner för livet. Så är det bara.

Tack för förtroendet!