10 december 2011

Bleisure - Ett bra ord

Det är skojigt att springa in i nya ord och uttryck. Förra året dök det upp ett par ord för första gången för mig. Och som många ord och uttryck idag så är det svensk engelska. Idag får du ett...
Bleisure, är en blandning av engelskans Businessoch Leisure. Och när det gäller hur vi idag agerar och gör med vårt beteende via online så är det ett fantastiskt bra ord. Alltid uppkopplad och ett liv som är en välsmakande soppa mellan jobb och privat, bara på gott. Du kanske anger var du är, slänger upp en grej på din bildblogg, läser ett traditionellt email, får en alert från CNN. iPhonen och online har blivit en totalt integrerad del med din hjärna och dina behov och din lust att göra kul saker. Det finns en hel generation med karriärister som går under namnet "Generation Bleisure". Tidigare är det flera generationer som levt med tanken och mottot att du aldrig ska mixa jobb och privat och att du aldrig någonsin ska göra business med vänner eller viktiga privata personer. 


Men är business och pleasure synonyma med varandra? Jag tycker att tanken och realiteten av kombinationen smakar utomordentligt, men så har jag heller aldrig haft ett jobb där jag inte trivs eller känner att det är jobbigt att gå till. Kanske har jag därmed per definition aldrig haft ett jobb, enligt kutym. Så jag tycker att Bleisure är ett magiskt bra ord. Idag lever vi via och genom våra devices och smartphones, med konstant multi-tasking och en äntligen och härligt utsuddad gräns mellan så kallat jobb och privatliv. 


Tiderna förändras och några av oss med dom, och denna vackra iWorld är en njutning.


Här har du en beskrivning som jag hittade  

Trend 191: Bleisure

Bleisure, a term coined by The Future Laboratory, describes the blurring of business and leisure. In the 80s, business was about competitive advantage and using left-brain characteristics. In the 90s, it was about knowledge economics and using the right-side of our brain. But now it is about firing up both sides of the brain, and mixing and merging left (work) with play and creativity (right). Bleisure people are tech savvy, with every gadget imaginable almost becoming an extension of their body. They multitask, talk, listen and type and text. And their priorities are simple: they come first.
Often work was considered as something you do to get money to buy leisure. But that is a false way to look at it now. If you are doing something that you enjoy doing and you are getting paid for it, it becomes a profitable hobby rather than drudgery.
Boutique design hotels are the new business hotels. People are more mobile today than ever, and they want a homey and welcoming experience when they arrive. It is called “effervescence”. Business travelers are no longer content with a grey drab room.

09 december 2011

Concrete tapet från Mr Perswall

Den ska upp, gillar den skarpt! Du hittar den på fantastiska Mr Perswall. Där finns det mer i skattkistan. Just denna heter Concrete



08 december 2011

Depeche Mode - I feel you

Det är inte mycket att snacka om, bilderna börjar kännas gamla men låten är fortfarande raketgodis. Du får den även i annan version med vår egen drogliberala Kate hårt arbetandes för parfymtillverkare.
Depeche Mode
Kate Moss featuring Depeche Mode

Det är inte mitt fel att du är tråkig

Satt med Stylisten och J och käkade middag och vi lurade och bollade kring det svåra i att komma ihåg alla man träffar. Jag beskrev att jag var grym på det fram till för några år sedan men att olika arrangemang och sammanhang jag fått vara med i gjort att det började vara svårt att veta säkert... Tänker på mer publika sammanhang. Såväl Stylisten som J höll med och det hela avslutades med instämmande nickande från oss alla tre. 


Sedan gled vi vidare till att prata om att vissa personer alltid var svåra att komma ihåg beroende på att du träffat dem på jobb men när du senare mötte dem så var det på en invigning eller vid en mjölkdisk eller annat och att det var svårt att få ihop dem, ansiktet och sammanhanget. Jag poängterade för Stylisten att det faktiskt var några som reagerade att vi inte gått runt och hälsat på alla när vi var på en middag för ett tag sedan. Då sa Stylisten att hon inte ville för att hon inte kände alla... och så höll vi på mer eller mindre förnumstigt...


Mitt i allt detta så sa J att om det är så att de tar illa upp att jag inte känner igen eller kommer ihåg dem så vill jag säga... "Fast egentligen... Det är ju inte mitt fel att du är så tråkig så att jag inte kommer ihåg dig...!". 

07 december 2011

Advent

Vi ska inte vara med i Svenska Kyrkan för att det blir för dyrt, vi ska dock alla drömma om lyckliga och utvecklande äktenskap och drömma om ett liv i monogami. 
Och denna fundering började med att det var första advent förra söndagen. Varför ska jag och alla andra känna att vi ska följa en "ärvd" kristen tradition och se till att det är uppiffat till just denna söndagen? Kan vi kanske se till att den värme och ombonad som jultankarna ska projicera finns något mer tillgängliga hela året, varje dag i varje situation? Eller tänker du nu säga att det är för att vi är så djävla goistiska och har det tråkigt resten av året som vi upskattar julen så mycket?


Min fina pappa var inte kristen över huvudtaget, men han levde efter något som kan liknas vid god etik och moral och skulle nog kunna sagts ha levt efter kristna värderingar. Förhoppningsvis så gör jag detsamma. Och jag är fortfarande med i Svenska Kyrkan, lite beroende på att jag alltid missar att skicka in lappen som gör att jag kan gå ur. Men mest för att jag tror att de åstadkommer en del bra saker, oaktat att jag faktiskt inte klarar att definiera vilka. 


Tillbaks till detta med advent. Advent är enligt Wikipedia den inledande perioden på det västerländska kyrkoåret. Advent kommer, även detta enligt Wikipedia, av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst, även om en vanlig missuppfattning, framför allt bland barn, är att ordet betyder "väntan". 

Jag tycker att det är komiskt, som i år, att vi ska fixa till det hemma den sista helgen i november och sedan ska vi ha ett ljus extra brinnande varje vecka, och sedan infaller den fjärde advent sex dagar innan julafton och en vecka innan juldagen. Då är det femte advent. 


Advent är inte viktigt för mig, däremot ska jag göra allt jag kan för att förmedla den känsla som jag tror är den vi letar efter ska finnas spridd över året, värme och ombonat. Och det är något annat än den känsla av slöseri med ström och miljön som ljusstakarna i fönstren på offentlig verksamhet som advent står för idag för mig. På jobbet skapar samma ljusstakar värme för mig och den värmen och omtanken ska finnas året runt på jobbet. 

06 december 2011

Fantastisk konstnär

Det kommer komma massor av bilder med Jean Michel Basquiat det närmaste. Basquiat kom på tips från Damfrisörskan, han tyckte att jag ska köpa några Basquiat's alster. Vi får se hur det blir med det.

05 december 2011

Just nu i Preachers City

Även i Preachers City duggar det tätt med EH. Hittade en schysst fåtölj att slå mig ned i och ett skitigt stengolv att ha mina Fiorentini+Baker på. Du skymtar väskan från Delle Cose... Nu, fram med min Mac och "kör, bara kör".

Minst en glasbit inköpt

Eftersom jag skrev om Elton Basur för några dagar sedan separat och dessutom viosat minst en sak jag köpt hos dem tidigare så följer jag nu upp. Det har blivit minst en glasbit köpt och det är den i mitten. Glasbitarna är en del av Björn Ekegrens pågående utställning och kommer göra sig extremt bra i The Enormous Wardrobe.

Scarf till allt

Du kan ta en, du kan ta två, du kan ta tre. Den yttersta kan vara en halsduk och de andra kan vara scarfar. Det enda du inte kan göra är att ta noll eller fler än tre. Med noll är du naken och med fyra verkar du ju jättekonstig. Men ta på dig minst en scarf!

04 december 2011

Julklappar

Hur gör du? Köper du julklappar? Och om du gör det, varför? Firar du jul? Och om du gör det, varför?
Kände mig tvungen att kolla upp vad julkappar är och var traditionen att ge julklappar kommer från... Så jag började med att hitta detta på Wiki. Du kan givetvis kolla själv, men här kommer det i korthet, och pytte omskrivet... Efter all texten så kommer mitt eget fokus med julen.


En julklapp är en gåva som utdelas vid julen. Julklappsutdelandet kommer från att Jesus fick presenter av de tre vise männen. I Nordeuropa och Tyskland så delas julklapparna ut på julafton, medan de i många andra länder utdelas på juldagen. Och i Sverige läggs julklapparna ofta under julgranen innan de delas ut på julaftonens kväll. På vissa ställen, bland annat i Sverige, kommer jultomten för att utdela gåvorna, samtidigt som någon annan mansperson i hushållet (ofta pappan) "gått för att köpa tidningen". På andra ställen utses en familjemedlem till gåvoutdelare. I många engelsktalande länder sägs tomten släppa ned julklapparna genom skorstenen på natten mot juldagen och sedan lämna paketen i en julstrumpa i barnens rum, alternativt ovanför den öppna spisen. För det har ju alla människor… Julstrumpan verkar främst förekomma i Storbritannien.

Julen är idag en kristen högtid. Från början var julen en hednisk högtid, då det dracks julöl till gudarnas minne.  Julen firas idag av såväl kristna som personer utan anknytning till den kristna tron. Inom judendomen förekommer en iknande presentutdelning i samband med chanukka och presenter delas även ut av dem som firar kwanzaa. Det finns dock även många personer som tillhör andra religioner än kristendomen som av religiösa skäl avstår från att delta i julklappstraditionen.

Seden att ge bort julklappar kommer från en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade man ofta fäst en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser är föregångare till våra dagars julklappsrim. Det var viktigt att inte bli tagen på bar gärning under julklappsutdelandet, eftersom verserna kunde vara ganska så elaka och grovkorniga. På en del platser delades julklapparna ut av en julbock, men han och hans uppgifter har sedan slutet av 1800-talet övertagits av jultomten. Numera utdelas julklapparna i många familjer efter julaftonens TV-program med Kalle Anka.

Att givmildheten alltid varit som störst i juletid har sin naturliga förklaring. Under en kort tid fick man vila från vardagslitet och dessutom hade man för en gång skull ett överflöd av både mat och dryck. Man visade särskild omsorg om traktens fattiga och att låta bli att bjuda en besökande på något under juletiden kunde bringa otur. Då riskerade man nämligen att gästen gick ut med julen.

Allt detta ovan är i princip taget rakt av från Wikipedia. Mina egna tankar runt julen är betydligt enklare och stämmer ganska bra överens med det sista stycket. Det är fantastiskt bra att tänka på julen som givmildhetens dagar, och att vara givmild med vad jag tycker om de nära och kära. Att under just dessa dagar fokusera på överflöd av vila, värme och mat är något bra. Det behöver inte vara ovan nämnda överflöd eller extraordinärt. För ytterligare fokus så är särskild omsorg om traktens fattiga och ta kontakt med de som du inte hinner med annars något som bringar tur. Gällande julklappar så köper jag inga till vare sig vuxna eller barn privat. På jobbet är det självklart en viktig del som ett tack för en säsong. Det jag köper privat är alltid kopplat till någon form av välgörenhet om det sker vid jul. 


Då kommer gästen att komma in med julen....!