24 april 2010

Tomteskur

Det finns bevis för att det var sämre förr. Detta är en reklamfilm, som gjorde reklam för Tomteskur, ett rengöringsmedel. En vit kvinna hade en stor balja med tomteskur och skurade. Plötsligt kom en svart man och ville pussa på henne. Kvinnan blev helt förskräckt och drog sig undan honom. Mannen blev då också skrämd och backade undan. Rätt ner i baljan backade han, dessutom med hjälp av Tomteskurs Tomte. När han reste sig upp, så var han helt plötsligt vit. När kvinnan såg att han var vit, så blev hon så glad att hon rusade för att krama honom. Reklamen avslutades med texten "Tomteskur- så effektivt att t.om. negrer blir vita".
 

Celia Kritharioti

Sprang på ett par kul grekiska tjejer i Milano och frågade dem om grekiska modemärken. De kom upp med varumärket Celia Kritharioti.

Du kan kolla in det på Celia Kritharioti

Skriv gärna ditt första intryck på kommentarer.

23 april 2010

Brigitte Bardot

Jag satt och skrev en dag och fick för mig att skriva om Brigitte Bardot. Jag har alltid tyckt att de svartvita bilderna på henne är fantastiska och då är jag inte en person som har direkt förkärlek för blonda och storbystade så kallade sexbomber. Tycker att de är billiga. Fast BB i svartvit har jag tyckt sett cool ut.

Jag satt och surfade och lästa om henne på nätet förra helgen och insåg plötsligt att jag inte alls hade lust att vare sig publicera bilder på eller skriva något bra om henne. Jag hittade nämligen något jag ej gillade.

Jag läste mig till att hon har gjort flera politiska uttalanden riktade mot invandrare och särskilt muslimer, vilket har lett till att hon flera gånger fällts i domstol för hets mot folkgrupp.

Därmed blir det inga snygga svartvita bilder på henne och mitt intresse för att skriva om henne tar härmed slut.

Djurrättsaktivist och rasist... Väx upp kärring eller håll käften!

RA-RE för barnen

Du kommer förhoppningsvis ihåg att klädintresse och klädsmak kan stimuleras tidigt och att det är en förälders viktigaste uppgift att hjälpa till med tryggheten och självkänslan hos barnet.


Besök RA-RE The Kid

22 april 2010

Nyfiken?

Är du en nyfiken person?

Var går gränsen för din nyfikenhet?

Frågar du handikappade hur det känns att vara handikappad?

Pratar du med den rullstolsbundne om hur det är att sitta i rullstol?

Går du fram till en ligamedlem eller en nynazist och frågar varför de gjort det val de gjort?

Eller var går gränsen?

Affischvägg

Affischer på vägg i Milano

The Clash - Rock The Casbah

21 april 2010

Kul Stolar

Tog bilden på stolarna på hotell Nhow i Milano

Heinz Liljedahl

Heinz Liljedahl är en svensk musiker som fanns med och påverkade i flera av de grupper, band och konstellationer som jag gillat och gillar. Heinz är en av originalmedlemmarna i Ratata och var dessutom tillsammans med Olle duon Heinz & Young som släppte en platta, Buzz Buzz Boys. Heinz har också spelat i grupperna Lustans Lakejer och Mockba Music. På Olle Ljungströms sex första soloplattor så var Heinz Olles huvudpartner.

Och det är oftast Heinz som suttit bredvid Olle på oändligt antal akustiska spelningar av varierande kvalitet.
Det finns väldigt lite klipp med och foton på Heinz Liljedahl men jag väljer att du får njuta instrumentalt av No matter at all från plattan med Heinz & Young plockad från YouTube. Den sålde säkert urdåligt men hela plattan är riktigt bra.

Jag tror även att Heinz tillsammans med sin hustru och en till är de som skapat Körslaget för TV4. Har aldrig sett det och är ganska säker på att jag rankar allt han gjort tidigare högre.

Oj, vad vacker....

Det är enormt skönt att börja en mening med orden...

Oj, vad vacker...

Stod inne i en butik och en god vän till affärsinnehavaren kom in och köpte en jacka. Vi småpratade lite och plötsligt insåg jag hur vacker hon var och sade: Oj, vad vacker du är. Hon var skolad eller tränad och svarade artigt och glatt tack.

Hur länge sedan är det du har börjat en mening med de tre orden?

Oj, vad vacker..

20 april 2010

Snyggt även när butiken är stängd

Viktigt att butiken är skyddad OCH snygg även när den är stängd
Milano

Nolita's annonser som upprörde


Ville visa sitt lidande genom bilderna i kampanjen för Nolita. Fotografen Olivero Toscanis bilder. Foto: IBL

Bilderna på den nakna, anorexisjuka 27-årige Isabelle Caro chockade och upprörde under modeveckan i Milano, jag tror att det var 2007. Bakom bilderna stod Nolita som ville starta en debatt om modebranschens skuld till att tjejer drabbas av anorexi. Bilderna på den då 27-åriga fransyskan var ett inlägg i debatten om sjuka krav på modeller som ska vara ”size zero”, det vill säga smalare än storlek 34. Efter några kända sydamerikanska modellers död i sviterna av anorexi krävdes det att modeföretagen skulle ta större ansvar för sina modellers hälsa.

Kända modedesigners som D&G och Armani protesterade mot bilderna på Isabelle Caro, de menade att anorexi inte har något med mode att göra utan är en psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Isabelle Caro vägde då 31 kilo och hade haft anorexi sedan hon var 13 år gammal. Hon är inte fotomodell men tycker att modebranschen har ett ansvar för vilka ideal de visar.

Isabella sade själv -"Jag gjorde uppoffringen att visa min kropp, vilket jag hatar, så att unga kvinnor och modevärlden kan se vad kravet på smalhet kan leda till. Att vara överdrivet smal kan döda och är allt annat än vackert, det är faktiskt det motsatta. Jag ville visa mitt lidande. Det finns inget värre för en anorektiker än att visa sig naken eftersom man ligger i krig med sin kropp som man känner är för tjock. Jag insåg inte hur smal jag var förrän jag vägde 25 kilo.Reklamkampanjen ville visa modets verklighet på samma sätt som om modeller visade sina kroppar utan kläder. Jag hade samma storlek som de modeller som designer vill ska bära deras kläder – size zero, det vill säga mindre än storlek 34. En del fotomodeller från Östeuropa svälter sig själva för att försörja sina familjer. Designer är oansvariga. De exploaterar unga kvinnor som är beredda att göra vad som helst för jobbet. Det är skandalöst och brottsligt att uppmuntra unga kvinnor att sluta äta för att tillfredsställa en fantasi om extrem smalhet. Anorexi är en sjukdom, inte en livsstil. Även i mina svåra perioder av anorexi, när jag var mellan 13 och 15 år, då jag fortsatte att tänka att jag var tjock hade jag definitivt blivit påverkad av en så störd bild. Jag hade sagt till mig själv: ”Jag vill inte se ut som hon... en ung kvinna med en trött gammal kvinnas kropp.” Jag hoppades att denna annons kunde hjälpa, även om det bara hjälper en person.

Läs hela ovan intervju i Expressen

Annonskampanjen blev bannlyst i flera länder.

Joy Division - She´s Lost Control

19 april 2010

Kom ihåg... vs Glöm inte...


Genom åren har jag fått svårare och svårare för negationer, reaktiva texter, människor och uttryck. Skillnaden mellan riktade och agerande saker relativt otydliga reagerande saker börjar bli enorm.

Kolla skillnaden

Glöm inte att släcka ljuset ikväll
Kom ihåg att släcka ljuset ikväll

Glöm inte att skorna inte skall stå innanför dörren
Kom ihåg att ställa skorna på skohyllan

Glöm inte mötet
Kom ihåg mötet
Vet med mig att jag har mycket lättare för meningar, åsikter, argument, tillsägelser med mera som inleds med Kom ihåg...

Hur är det med dig? Vad säger du till andra, dina barn, vänner, dig själv, kollegor med flera?

Bitch Boys

Vill börja med att "varna" för att detta kanske är det längsta inlägg som någonsin publicerats på denna bloggen. Och detta om ett band som inte fanns så länge...
"Sex Pistols var ett jävligt bra rockband. Det ska vi också bli."


Bitch Boys bildades liksom en rad andra svenska punkband på hösten 1978. Bandet bytte medlemmar och skivbolag mellan lysande live-energi-urladdningar. Jag såg dem live flera gånger. Lagom till den första LP- inspelningen lånades Alien Beats Pelle Lidell på trummor och Thåström häcklades duktigt i slutet av H-Son produktion. Bitch Boys bästa studioinsats gjordes på EPn med det Konsumbojkottade skivomslaget. Tyvärr blev det också sista plattan sångaren Frobbe medverkade på.

För sedan gjorde Bitch Boys en total helomvändning och blev ett "New romatic"-band med Max Lorentz som ersättare för Frobbe. LPn Continental tillhör nog ingen av de inblandades stoltaste ögonblick i livet. I mitten av 90-talet återbildades bandet och släppte en cd med nyinspelningar av gamla klassiker. De gjorde några spelningar och siktade på fler, men p.g.a. medlemsproblem hände inget mer.


Medlemmar Bitch Boys 1978-1981:
Frobbe: Sång
Henry: Gitarr
Peter: Gitarr
Moses: Gitarr
David Halvars: Bas
Danne Andersson: Trummor
Peter Ericson: Bas
Micke Thimrén: Gitarr
Micke Rahm: Trummor
Uffe Erlandsson: Trummor

De återförenades igen 1994 och spelade in alla gamla låtar på nytt på ett samlingsalbum som heter Vi är trötta på att vara bäst. Namnet på bandet var en parodi på Beach Boys. Bitch Boys ver.2.:
Max Lorentz IV: Sång, klaviatur
Hénri Michel (Mickel Timrén): Gitarr, sång
Pierre LaCroix: Bas
Uffe Erlandsson: Trummor
Låtar: Jag hatar, Jag trivs, Automobile, Svensson, Så trist, Anständigt liv, Diskotek och Dela mitt liv

Diskografi:
EP: Häftig fredag - Jag hatar - Pallar inte för trycket - Censur - Diskotek (Slick 7 - 1979)
Singel: Hela mitt liv - Impopulär (Röd vinyl Slick 11 - 1979)
Singel: Jag trivs - Konfunderad - Jogging (Marilla Ma-s 171 - 1980)
LP: H-Son Produktion (Marilla RMLP 134)
EP: A´capella Schumacher - Gyllene pistolen - Surrogat - Lördagsrebell (SOS - 1981))
Singel: Die Bahnhof café (SOS 1078 - 1981)
LP: Continental (S0SLP 040 - 1981)
CD: Vi är trötta på att vara bäst (Underground records - B Boys CD 301 -94)
Samling CD: Ny Våg 78-82: Häftig fredag (MNW MNWCD 243-244 - 1993)
Samling CD: Svenska Punkklassiker: Impopulär (MNW MNW 2012 - 2003)
Samling LP: Bloodstains across Sweden vol 3: Impopulär (1998

Deras bästa låt enligt MrRare var absolut A´capella Schumacher.

Övriga inspelningar:
Radio SR-P3 Tonkraft -81
Live: Musikverket 80-10-18, Valvaka på Verket -79, 4:an 790125

Bonus för dagen är att du får en intervju med Bitch Boys ur EXPRESSEN den 26 april 1980 Text: Erik Hörnfeldt. Foto: Åke Sandin
I källaren under Marilla Records i Stockholm, mitt bland travar av tomkartonger, töntiga omslag till töntiga Hasse Edler-skivor, råtthål och nedsuttna möbler står Bitch Boys. Gruppen håller på att repa in en ny gitarrist. Bitch Boys har haft problem med personalen. Två gitarrister och två trummisar har avverkats det senaste året. De senaste i raden heter Micke Thimrén och Micke Rahm. Micke T på gitarr kommer från Brontophobia och Micke R på trummor från Bagarmössen. Och nu hopas de båda ursprungliga medlemmana, sångaren Frobbe Froman och basisten Peter Ericson att allt ska fungera.

Inte lätt.
För det är inte lätt att låta bra om man ständigt håller på att repa in nya medlemmar. - Vi har aldrig fått chansen att utvecklas på det sätt vi vill. Nu hoppas vi att allt ska fungera. När vi blir säkrare ska vi bli rockigare och mer melodiösa. Säger Peter.

Veteraner
Bitch Boys tillhör plötsligt veteranerna på Stockholms punkscen. Visserligen tillhörde de inte de första grupperna, men idag har de ett och ett halvt år bakom sig. Nu har Bitch Boys singlar inte varit särskilt lysande, kanske mera felproducerade än direkt dåliga. Det är på scen de visar att de kan mer.
Första gången jag såg gruppen, i januari förra året föll jag direkt för Frobbes utstrålning när han sjöng "Jag hatar dig" Kompisar som aldrig brukar gilla punklarm annars berättar samma sak. Men det här speciella är något som Bitch Boys aldrig lyckats fånga på skiva.
Lämnat Slick
Nu har i alla fall gruppen lämnat sitt gamla skivbolag, Slick, som inte gjorde särskilt mycket för dem. Istället har de skrivit kontrakt med Marilla och en ny singel, "Jag trivs" som är betydligt bättre än föregångarna är på väg. Killarna i bandet är entusiastiska över Marilla, men en härdad gammal musikskribent som jag har invändningar.

Men Bitch Boys säger.
- Marilla har varit hyggliga mot oss. De satsar på oss och vi har fått spela in i en bra stdio. Problemet är mest att de har så bråttom. Vi vill ta det lugnare och vänta med att spela in en LP till hösten.

Spela ute
Under tiden fortsätter Bitch Boys att repetera och spela ute. Under våren har de brutit sig ut från Stockholms lite begränsade klubbscen och börjat spela ute i landet där publiken är väldigt entusiastisk. Bitch Boys består av killar uppvuxna på Creedence Clearwater Revival, Rolling Stones,New York Dolls, Beatles, Bowie, Yardbirds och Ramones och nya vågen och de säger:

"Sex Pistols var ett jävligt bra rockband. Det ska vi också bli."

18 april 2010

Han har påverkat Little Village

Jag var på Wendelsbergs Folkhögskola för ett tag sedan och blev intresserad av områdets och byggnadernas historia. Jag skrev om Wendelsberg för ett tag sedan på bloggen. Så jag surfade runt lite på nätet. Arkitekt till Wendelsberg visade sig vara en man jag aldrig hört talas om som i stort sett ritat halva Göteborg.


Om Adrian C. Peterson, från Wikipedia:


Adrian Crispin Peterson, född 2 september 1835 i Grava, Värmland, död 16 augusti 1912 i Vasa församling i Göteborg, var en svensk arkitekt och kommunpolitiker. Peterson ritade ett flertal kyrkor på landsorten, totalt 38 kyrkor över hela landet, varför han ofta kallades kyrkoarkitekt. Sedan 1872, då han bosatte sig i Göteborg, var han arkitekten bakom en stor mängd byggnader där.


Efter läroverksstudier i Karlstad utexaminerades Peterson från arkitektlinjen vid Chalmerska slöjdskolan 1858, studerade därefter vid Akademien för de Fria Konsterna (FrKA) i Stockholm 1861-66, där han hade professor Fredrik Scholander som lärare. Han företog därefter studieresor till Tyskland, Österrike, Frankrike och Italien. Han var arkitekt vid Kungl. Överintendentsämbetet 1866-1904 och praktiserande arkitekt i Göteborg 1872-1912.Petersons första uppdrag blev att hjälpa arkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd med inredningen av Hagakyrkan i Göteborg. Han var ledamot av Göteborgs stadsfullmäktige 1885-1904, av byggnadsnämnden 1895-1902 och av styrelsen för Slöjdföreningens skola 1874-1906. Peterson blev riddare av Kungliga Vasaorden 1890.

Adrian C. Peterson var son till byggmästare Petter Peterson och Maria Christoffersdotter. Han gifte sig 3 januari 1864 i Stockholm med Hilda Josefina, född Lundberg (1840-1911).


Byggnadsverk av Adrian C. Peterson
Nedan följer en lista över många av de byggnader som uppförts efter Adrian C. Petersons ritningar eller som har byggts om enligt dessa.


Göteborg:
Hasselbladshuset, Östra Hamngatan 1-3, stod klart 3 januari 1876
Annedals småbarnskola (1880)
Småbarnsskolan, Folke Bernadottes gata 4, stod klart 3 juni 1880
Göta Coldinu-Ordens hus, Bellmansgatan 7-9, stod klart 17 oktober 1880
S:t Pauli kyrka (1880-1882)
Handelsinstitutet, Läroverksgatan, stod klart 11 januari 1882
Eduard Magnus minne, Viktoriagatan 13, stod klart 15 mars 1882 och revs 1951
Norra Hamngatan 4 (1883)
Boije och Hjorts hus (vin- och sprithandel), Hvitfeldtsplatsen 9, stod klart 1883 och revs 1976
Kvarteret "Adrianopel", Kungsportavenyn 16-22 (1882-1884)
Sjömanshemmet, Masthuggstorget, stod klart 9 september 1886 och revs 1942
Lundby Nya kyrka, Gamla Lundbygatan, stod klar 17 oktober 1886
Epidemisjukhuset, Seminariegatan, stod klart 18 november 1886
Restaurang Trädgårn, "Konsertsalongen", stod klar 14 april 1887, nedbrunnen 1965
Wijkska/Wernerska villan, Parkgatan 25, stod klar 9 oktober 1889
Nya Elementarläroverket för flickor, Engelbrektsgatan 1, stod klart 10 april 1890
Örgryte nya kyrka, Herrgårdsgatan 2, stod klar 6 juli 1890
Landalaskolan, Molinsgatan 23, stod klar 18 juni 1892
Majornas småbarnsskola, Karl Johansgatan 50, stod klar 1 oktober 1892
Holtermanska sjukhuset, Holtermansgatan 1, stod klart 1894 och blev nerlagt 1960
Landala vattentorn, Övre Besvärsgatan (1894)
Oscar Fredriksskolan, Fjällgatan 1, stod klar 25 september 1897
Lundby kommunalhus, Ceresgatan, stod klart i oktober 1897. Polisstation 1929-1984.
Kjellbergska flickskolan, Södra vägen 23 (1898)
Slottsskogens utsikts- och vattentorn, Masthugget, i folkmun kallad "kikarn", stod klart 1899 (tillsammans med sin son Carl Crispin Peterson)
Västgötabanans stationshus, Lilla Bommen, stod klart 16 juli 1900 och revs 1965
Kvibergsskolan, Artillerigatan, stod klar 1 september 1901 och revs 1959
Götabergsskolan, Molinsgatan 6, stod klar 17 november 1906
Stiftelsen för pauvres honteux

Övriga platser:
Nolhaga slott, Alingsås (1879)
Kungshamns kyrka, Bohuslän (1879-80, brann 1901, ny efter samma ritn 1903)
Villa Elfhög, Trollhättan (1880)
Lindome kyrka, Mölndal (1880-82)
Fässbergs kyrka, Mölndal (1887)
Rensjösäterns jaktvilla, Åre (1890)
Tegneby kyrka, Bohuslän (1891)
Falkenbergs kyrka (1892)
Grebbestads kyrka, Bohuslän (1890-92)
Fjällbacka kyrka, Bohuslän (1892)
Eftra kyrka (interiörer 1893)
Vinbergs kyrka (1899)
Lysekils kyrka, Bohuslän (1897-1901)
Bokenäs kyrka, Bohuslän (1899-1901)
Högsäters kyrka, Dalsland (1900-1902)
Seglora nya kyrka (1903)
Hälleviksstrands kyrka, Bohuslän (1903-1904)
Smögens kyrka, Bohuslän (1904-05), tills m Gustaf Ameen
Edsleskogs kyrka (1905)
Westra Wermlands Sparbank, Arvika (1907-1910)
Svenneby kyrka, Bohuslän (1912), tills m Johan Uddgren
Ny kyrka, Arvika landsförsamling.
Societetshuset, Marstrand
Societetshuset, Varberg


Lite imponerande va?
Hur fasen hann karln?
Varför vet inte fler vem det är?

Travolta Kids

Travolta Kids var ett av mina favoritband under punkvågen i Sverige. De bildades 1979 i Åkersberga. Fråm Travolta Kids gick trummisen Christer Hellman och basisten Peter Bergstrand sedan till betydligt mer kända Lustans Lakejer. Dessutom hade Travolta Kids eller delar av dem ett hobbyband som hette Gigolos. Det kom aldrig riktigt fram vilka som var med i bandet. Det gjordes en singen. Idag gör medlemmarna i Travolta Kids helt andra saker, t.ex. så är Petter Nilsson advokat.

Medlemmar
Petter Nilsson (sång)
Christer Hellman (trummor)
Johan Nilsson (gitarr)
Kai Smedfors (elbas)
Claes Nilsson (synth)
Johan Hedenström (gitarr)
Peter Bergstrand (Bas)

Diskografi
1979 - Bakverk 80 (LP tillsammans med KSMB och Incest Brothers)
1979 - Veckans brott (EP)
1980 - Det känns okej (EP)
1980 - Travolta Kids (LP)
Hoppas att någon av er läsare gillar att jag gräver bland mina gamla favoritband. Det var en grymt rolig tid.