28 mars 2009

Fler svin än vi vill veta

Om det nu var någon som trodde att äcklet från Hitlers Österrike var ensam om att vara sjuk i huvudet så har det nog visat sig de senaste månaderna att det finns många fler svin än vi kunde föreställa oss. Jag vet att jag själv sade när jag fick höra om Fritzl första gången,"vänta bara tills de varit lite på landsbygden i US eller Ryssland". Nu har det visat sig att det efter Österrikaren har hittats liknande svin i Indiana, Storbrittanien, Frankrike, Polen och nu senast i Italien.
Lås in alla dessa dårar, äckel och deras gelikar i den där källaren i Österrike, kasta nyckeln och låt dem umgås med varandra. De har ju minst en gemensam sak att frottera kring och prata om.

Å, å, å...sommartid

1916 var den första gången som det var på gång i Sverige och initiativet togs av Danmark. Det som var drivkraften den gången var att Tyskland ändrat till sommartid och att det skulle vara enklare med synkroniseringen mellan tågtider. På den tiden var det bondekåren som enades och bearbetade regeringen stenhårt för att stoppa det. Nästa vända var runt 1974 och då var motargumentet att vi skulle komma i otakt med omvärlden. För trettio år sedan var det då dags igen och svenska fiskare och bönder protesterade med näbbar och klor för att det ej skulle införas. Ett av de vanligaste argumenen var att korna skulle ha svårt att mjöklkas på en annan tid än den de var vana vid. 1980 infördes sommartid och då för att Sverige skulle hänga med omvärlden och var rädda för att komma i otakt. Korna i Sverige har fortsatt att leverera cirka 30 liter om dagen sedan dess oavsett flytt av tider.

Nedsläckning

Jag verkligen storgillar initiativet att världen nu skall släckas en timme under lördagen. Hoppas att fler än jag kommer ägna den timmen till att i ljuset av tända ljus och kandelabrar faktiskt fundera igenom hur vi på daglig basis kan bidraga på jobbet, på stan och hemma. Använd timmen väl.

26 mars 2009

Per Planhammar

Det var riktigt länge sedan vi träffades första gången. Idag är Per en etablerad författare och skribent. Har för mig att Per är född i Norrland. Per flyttade runt en hel del under sin uppväxt och bodde bland annat i Sydafrika. Kom i kontakt med Per igen för ett tag sedan via FB och det var kul att återigen stifta bekantskap. I något mail sade Per att det nu var en massa barn, att han bodde i Göteborg igen, kanske var det hund och fåglar också. Nåväl, mycket var det. Om jag minns rätt så bestämde Per sig ganska tidigt för att han gillade att skriva, och så blev det.


Per gjort sju romaner sedan 1990: Gryningshuset, Sorgens öga, Nåden, Nattbarnet, Tims bok, Lyckliga människor och Blekaste aning


Ett antal dikter och noveller har det även blivit genom åren. Sedan vet jag att Per gjort översättningar av ett antal böcker, bland annat någon av hans gamla idol Jack Kerouac och ett par Ginsberg-böcker.


Per skriver även i Göteborgsposten.


Jag vet att några av er som känner MrRaRe även känner Per och dessutom vet jag att annorlunda bokrekommendationer är givande. Jag rekommenderar verkligen Pers böcker och speciellt de tre senare ovan.


Per! Hoppas att vi hinner ses snart!

25 mars 2009

Hur lever livet med dig?

Eller borde frågan vara hur du lever livet? Det finns mycket regler och normer i institutionerna för hur det skall levas. Jag har förmånen att få se och umgås med många som sätter sina egna regler och lever efter sina egna mål och syften.
Jag tror att det är av mycket stor vikt att låta egna ramar styra vad som är normalt, rätt, lagom, vad som skall prioriteras och tyckas.
En stor del av den stress och det illamående som framkommer hos alla människor kommer från jämförelser med av andra satta normer och regler.

118100 Vem vann Melodifestivalen?

Om du textar 118100 och frågar vem som vann Melodifestivalen så får du svaret: "Intresseklubben!". Det finns kanske hopp.

Ivar Kreuger

Hur var det egentligen? Tog han självmord? Var det mord? Alla Sveriges då och nu aktuella och flera internationella finansfamiljer hade stor vinning av att Ivar Kreuger upphörde att existera.
Som jag minns det från skolan så fick jag lära mig att det var Kreugers fel att det blev börskrasch 1929 och sedan tog han självmord. Men han hittades död med en revolver i vänster hand och han var högerhänt. Men dog han verkligen för egen vänsterhand eller vad hände? Det finns en mängd böcker om Kreuger. En del av dem är klassiska biografier som beskriver honom som snille eller bedragare i slutet. I modern tid allt färre som beskriver honom som bedragare. Sedan finns det böcker med ett kriminologiskt angreppssätt och nästan alla dessa utesluter självmord, och ser inga aternativ til mord. Den tredje kategorin fokuserar på affärerna och på vad som hände med Kreugerkoncernen efter hans död. De avfärdar i princip mangrant svindleri.
Om du gillar tänket kring detta rekommenderar jag dig att börja med att läsa sidan 115-138 i En Månpocket som heter "Historiens största mordgåtor" och efter det kommer du att via nätet och delar av böckerna i de ovan beskrivna kategorierna vara helt körd ett tag. Jag är numera bombsäker på att det jag tror sades under min skolgång är totalt fel. Börja här http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivar_Kreuger
Undrar vad familjerna Wallenberg och Stenbeck säger om hur de kom över Ivar Kreugers bolag?

24 mars 2009

118100 Något speciellt?

Om du textar 118100 och frågar om det är något speciellt alla borde göra nu får du svaret: "Köp Sju med Olle Ljungström!". Bara att instämma.

Bernard L Madoff passar bra i bur

Den grånade "gentlemannen" skall nu avverka en sådär 150 år på kåken. Knappast synd om honom.
Är det så att människor som tror att de är intelligenta dras till andra av samma sort? Den teorin har jag hört många gånger. Eller hur fasen är det med denna typ av storbluffar och människor? Läste någonstans, tror att det var på e24, att smarta och rika människor inte ställer dumma frågor till andra smarta och rika människor. Men denna gången var det ju en brottsling? En kriminell lögnare? Och bland investorerna denna gången finns ju bland annat Svenska trovärdiga bolag, så kallat intelligenta och en massa människor som anses kunniga och bra. Hur kunde en brottsling och lögnare lyckas om den nyss nämnda teorin skall vara verklig? Vad var det som gjorde att Bernard L Madoff kunde locka till sig och behålla miljarder dollar från fina investerare? Brottslingens hantverk bestod av en relativt enkel optionsstrategi och att använda sig av förfalskade papper som fick placerarna att flockas. Eller är det så att alla dessa människor lite till mans har tappat förnuftet? Eller har de aldrig haft något förnuft? Hoppas bara att ingen nöjer sig med att det skulle vara han som har varit den enda som har hållit ordning på all skit de företagit sig. In med resten också!

23 mars 2009

Feed My Inbox

Det är många grejer som underlättar för oss nu förtiden. MrRaRe reser mycket och läser och följer många sajter och mycket bloggar. Kan bli mycket roaming. Kör numera med en mailtjänst där jag taggar alla de bloggar jag följer som heter Feed My Inbox, den gör att jag får et mail med den senaste artikeln i blogen till min mailbox. Prova själv här

22 mars 2009

Sju med Olle är hos oss

Nu har den snurrat i lurarna en del. Omdömet är att den är fantastiskt avskalat vacker. Det är mycket Olle nu här, hemma och bland människor jag umgås med. TV-filmen, ”Andra sjunger Olle”, artiklar och det återupptäckta medieintresset, konserter på gång i Stockholm och Göteborg, Facebook, Spotify etc. För den som läser mina texter kommer det säkert inte som någon överraskning att Olle är en av mina husgudar. Det har jag och LMS gemensamt, och det kan aldrig Rockstjärnan ändra på.
Olle är även en av de få som har bitit sig fast bland några moderna musiker efter Sex Pistols, U2 och David Byrne/Talking Heads. Bland de där låtarna som kommer spelas på min begravning kommer en vara en låt med Olle. Att de andra kommer vara Life of Mars, What a wonderful world, Bones och My Way är redan spikat. Att den fjärde kommer vara en låt med Olle är solklart, frågan är bara vilken. Att jag vill att det är Rockstjärnan som spelar dem med sin favoritgura är det mest självklara av allt. Gud så vackert. Ibland kan det kännas som att detta kanske är sista chansen att välja en ny låt med Olle med tanke på hur han lever sitt liv.
Vare sig du gillar eller ogillar Olle så säger MrRaRe köp. Är du sedan en RaRe person så köp den absolut.
Jag vet sedan tidigare att det finns låtar på Olles plattor som jag tar till mig direkt och så är och var det även med denna platta. Jag vet också att när jag något om denna plattan nästa gång så kommer jag säga att alla låtarna är kalas. Finns alltid några som tar tid at ta till sig. Vad jag redan nu kan säga är att texterna känns mer briljanta än någonsin. Finns många artister som borde ta hjälp av Olle.
Jag vet att Heinz L sagt vid ett par tillfällen att plattorna med Olle går fort att spela in, ingen aning om det är så denna gången. Jag vet bara att det gick fort att bli ett med skivan. Sju, Tack Olle!

Leve DiLeva

Såg en repris imorse med Babbens nya program och en av gästerna var en briljant person som jag ej har haft med i hjärtat och hjärnan på länge. Den första plattan jag köpte med honom är det inte många som har, den hette Loch Ness tror jag.
Där satt han som en kunglighet och gav alla dessa självklara och mycket enkla svar på alla möjliga frågor från Babben.
Dessutom fick jag respekt för honom när han lekande lätt tog sig igenom en lek där en panel ledd av Babben och Tommy Kokain försökte få Ola Salo, en Mia och DiLeva att skratta. Han rörde ej på en min utan bara tittade sig igenom tills tiden var ute för denna leken. Hans förklaring till sin styrka i detta var att han sade att han ej var med, detta var deras grej. Bättre formulerat än så men det var andemeningen.
Det var fantastiskt skönt att få tillbaka DiLeva in i min hjärna och i mitt hjärta. När vi gjorde lite olika ärenden under eftermiddagen såg jag till att köpa de skivir med DiLeva som jag ej hade digitalt så att de kan börja rulla i iPhonen. Där kommer han vara kvar ett tag nu igen.

Livet är vackert

Vad enkla och bra vissa dagar är.
Jag har haft en RaRe dag idag. Startade morgonen med frukost i sängen och sedan en lång morgonpromenad med David & Olle i lurarna. Har sett och hejat på flera i Little Village. Har varit runt i butikerna och framförallt i Familjen Fabolous butik, där var det som vanligt Finska Pinnar och kaffe till alla. Har löpande under dagen ätit och druckit gott. Har handlat en del. Och framförallt ägnat tid med Prinsessan, alltid lika rogivande och lugnande.
Hann dessutom med att ta med lite kunder till Svenne-Arenan och kollat Gladiatorerna. Hade med mig några kunder dit och njutit av att vi har kunder som verkligen bara vill prata om annat än jobb. Kvällen avslutades som du ser nedan med Eleganten.
Nu skall det sussas i nya sängen med nya lakan.

Eleganten

I våra liv ägnar vi tid vid flera instanser och passerar flera institutioner. När jag jobbade några är på en av institutionerna lärde jag känna enormt många personer på ett sätt som gör att jag kommer fortsatt känna dem livet ut. Jag fick umgås och vara med en massa människor som, oavsett förutsättningar, försökte maximera sina förmågor. En av dem jag lärde känna där var Eleganten. Tror att jag känt Eleganten i 25 år nu och han är en fantastiskt bra person. Kanske är det bara han som med säkerhet kommer att förstå att det är honom jag skriver om nu, några andra kommer att gissa sig till det.
Han är en av de personer jag känner som ständigt utvecklas och som ökar sitt mod och sin kunskap i smyg.
Idag satte vi oss sent på favoritstället och tog ett par Cola efter att båda hade varit på Svenne-Arenan och kollat Gladiatorer. Han hade varit där med kunder och det hade jag också.
Eleganten var såväl Världsmästare som enormt framgångsrik i ett av sina tidigare yrken, men har till skillnad mot många andra inom den typen av institutioner bara fortsatt att utvecklas. Det var skönt att framföra till dig idag att du en person som bara fortsätter att utvecklas. Eleganten, Du är modig och bra!