21 januari 2012

Svinalängorna

För några helger sedan satt jag och Min Lilla och tittade på filmen Svinalängorna. Jag erkänner villigt att jag inte hade en aning om vad det var för en film. Det var Min Lilla som ville se den och som ville hyra den, så det gjorde vi. Vid andra tillfällen då jag inte vet något om vilken film det är och jag ska titta, så var det en svensk film. Dessutom en film, som efter en snabb titt på Wikipedia, som visade sig vara en film som jag kanske borde haft koll på. 
Filmen visade sig vara en film som Pernilla August har regisserat. Pernilla August är en skådis som jag inte ens skulle känna igen på bild, ett sådant där namn som alltid har funnits och figurerat. Här i filmen Svinalängorna så har hon skapat en film som bara handlar om en tjejs liv, Leena. Leena (som spelas av Noomi Rapace) bor i Stockholm med sin familj i ett medelklassområde. Hon har ingen kontakt med sitt förflutna. Så på luciamorgon får hon ett par telefonsamtal från Ystads sjukhus och det andra säger att hennes mamma  har varit sjuk en längre tid och att hon bara har några timmar kvar i livet. Hennes liv spelas upp inför henne och oss när hennes man Johan (som spelas av Ola Rapace) och barn ska åka och hälsa på mamman en sista gång. Så på resan genom Sverige till Ystad så får vi följa Leenas barndomsliv från Ystad, den tid och det som fick henne att lämna den Ystad och uppväxten i total glömska. 

Vardag under hela uppväxten är att av ren vana skura rent från sina grisiga och alkoholiserade föräldrar.Och hon försöker att på alla sätt skona sin lillebror. Slagsmål och fylla hör till vardagen i de stackars barnens liv. Föräldrarna har ett enormt destruktivt äktenskap och barnen tas om hand av socialen efter ett av föräldrarnas oräkneliga slagsmål. flera gånger i mitten av filmen så rycker det bara till i mig. Det är bara så att människor kan vara extremt dumma i huvudet och bete sig för djävligt.
Traumatiska minnen spelas upp i Leenas och familjens möte med hennes döende mamma. Min huvudtanke efter fem minuter blev min tanke genom hela filmen. Fy fan för att detta är vardag för en del barn. Och jag hoppas att en film som denna kan hjälpa till på något sätt... Fast jag vet inte hur. 
Pernilla August har baserat filmen på en egen tolkning utifrån Susanna Alakoskis bok ”Svinalängorna” (se recension Dagens Nyheter).  Filmen blev belönad med Publikpriset i Venedig 2010 samt Foreign Press Award under Hamburgs Filmfestival 2010. 

Det bästa med filmen är två skådespelarinsatser, Tehilla Blads i rollen som Leena som ung och Noomi Rapace's som Leena. Lite långsamt och tjatigt är det och samtidigt så gillar jag filmen enormt mycket. Några recensioner finner du här från SvD, Expressen och DN.
20 januari 2012

GAIS - Det enda laget (Trailer)

Rambo 1, 2 och 3

Det började med att Rambo flydde upp i bergen utanför den lilla staden med redneckssheriffer och trötta gamla schäferhundar. Han repade sig och drog på pannbandet... Sedan följde Bruce den Förskräcklige i hans spår och då, som vanligt när Bruce gör något, så gjorde Lundell detsamma... Pannband på!


19 januari 2012

Olle Ljungström - Jag är både listig och stark

Det har kommit ut en bok om och med Olle Ljungström, den heter Jag är både listig och stark. Han sägs framträda i helfigur såväl som musiker och som privatperson. 

Så här står det på Nygren & Nygren´s egna sida, läs här eller nedan.

"Här skildras hans liv, från uppväxten i Stockholms skärgård till dagens tillvaro på landsbygden i Västergötland. Han berättar själv, naket och rakt på sak och med omisskännligt olleljungströmska formuleringar, om tiden med Reeperbahn och om solokarriären, turnéerna, missbruket, konsten med mera. Ett stort antal vänner bidrar dessutom med tankar kring och bilder av möten med honom. Boken är rikt illustrerad med foton och Olle Ljungströms egna teckningar och målningar. En dvd med Olle Ljungströms nyinspelade versioner av 9 låtar medföljer boken."

Och dessutom kan du kolla på boken som flipbook här.

Jag hade inte en aning om att den kommit och har inte läst den så jag får lov att återkomma 
med hur jag tycker att den är och om jag rekommenderar den. Du kan köpa den på Bokus här.  Med boken följer som sagt världens nio bästa låtar med titeln ”De 9 bästa låtarna i världen som någonsin har gjorts”. En av dessa nio låtarna är "Du var min enda drog". Och jag håller med om att detta är en världslåt!

Här finner du några andra recensioner från Expressen, SvD, Aftonbladet och GP.

Och här en intervju med Olle om boken från TV4 Play. Det visar sig att han inte läst den själv och att han ganska snabbt ändrar utseende.

18 januari 2012

Ja, det är en svindlande tanke...

Jag fick en present av Smeden för ett tag sedan. En present med en story bakom. Alla fina vänner jag har använder olika sätt i sina omtankar. Jag tror att Smeden har lagt ned massor av tid. 
Jag fick en ring med inskriptionen "Ja, det är en svindlande tanke...". Smeden hade läst Rocky#18 (som du kan köpa här)och i en sekvens sitter Rocky och en kompis på bio och universum syns på bioduken. Kompisen säger: Universum alltså... Man är bara en liten obetydlig smygis i det stora hela...". Rocky svarar: "Ja, det är en svindlande tanke att lilla jag är centrum i allt det där!" Ovanför inskriptionen blinkar det från skyn från fem stycken briljanter. 


Jag lovar att jag kommer lägga upp en bild på ringen så snart jag bett någon att ta en bra bild på den. Den är fantastisk! Boken då? Du kan säkert din Martin Kellerman, den är givetvis helt fantastisk. En killkärleksgåva från en klok man till en som är fylld av sig själv! Tack Smeden!

17 januari 2012

Tintin - Enhörningens hemlighet

Så blev det till slut att vi hamnade på bio och skulle se Tintin... Det blev med flera av de finaste och viktigaste. Bara att gå på bio och sitta mellan Prinsessan och Drottningen är tillräckligt för att jag ska tycka att en film är det bästa jag varit med om...
Filmen är kallas en animerad film och den hade världspremiär 2011, med den svenska premiären i oktober. Filmen baseras på albumen Enhörningens hemlighet och Rackham den Rödes skatt samt har även inslag från albumet Krabban med guldklorna.
Steven Spielberg och Peter Jackson heter filurerna som har bestämt sig för att göra tre filmer om Tintin. Genom filmen kändes det som jag kan Tintin lite bättre än dessa två herrar, jag hade skapat en bättre story på en av böckerna. Om du vill läsa hela handligen så hittar du den på Wikipedia här.

Nedan får du en intervju med mannen med en tendens att tycka som alla andra...

Hur var den? 
Helt ok. Roligare att läsa de tre albumen och att njuta av sällskapet och lugnet
Vad handlar den om? 
Ja du, Tintin köper billigt skepp på loppmarknad som visar sig innehålla en av tre kartor till en skatt. Träffar fyllot Haddock, lite Dupontar, flygplan, båtar, kranar, motorcyklar, fickyjuvar, skurkar som matroser, opera, en massa 3D och animeringar. Filmen slutar lyckligt.
Var det cool 3D? 
Det var fint när en käpp åkte framåt. I övrigt var den stora effekten, om du tog av brillorna, att texten var betydligt svårare att läsa.
Så du tycker den var sådär, knappt värd att se? 
Klart du ska se den och speciellt om du kan få gå med de jag fick gå på den med. 

Sex Pistols God Save The Queen

Det är svårt att överträffa och blir bara vackrare och vackrare med fler och fler år på nacken

15 januari 2012

Du kan säkert ditt Sex Pistols...

Du kan ju säkert ditt Sex Pistols utan och innan. Världens genom tiderna enda riktiga punkband som startades i London 1975.
Med den pratglade Malcolm McLaren som manager, med Vivienne Westwood’s coola kläder, med de två färgstarka förgrundsfigurerna Johnny Rotten och Sid Vicious och med den chockverkan som punken hade medialt. Detta ilskna och omtalade gäng som hade sju av sina låtar på Storbritanniens tio-i-topp-lista.

Ursprungsgänget innehöll Johnny Rotten, Steve Jones, Glen Matlock och Paul Cook. Matlock som byttes ut 1977 mot Sid, trots att han skrivit flera av bandets mest kända låtar, efter bråk med Johnny Rotten.
Pistols var bannlysta, förbjöds på radio och spelade in ett av världens mest berömda album, Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Johnny Rotten stack och la av som sångare efter en spelning I San Francisco janurai 1978. Sedan genomförde de kvarvarande projektet The Great Rock'n'Roll Swindle och filmen som regisserades av Julien Temple blev även ett dubbelalbum.

Efter det hittades Sid Vicious flickvän Nancy Spungen död på Hotel Chelsea i New York oktober 1978 och blev arresterad misstänkt för mord, han släpptes mot borgen och hittades sedan död av en överdos i februari 1979.
Sex Pistols har återförenats ett flertal gånger efter 1979. De har gett ut en nyinspelning av Pretty Vacant och en helt ny låt spelades in till Tv-spelet Skate. 2006 valdes Sex Pistols in i Rock and Roll Hall of Fame. Givetvis så vägrade Sex Pistols att komma på ceremonin och de kallade museet för "a piss stain".
Bandets orginalmedlemmar lever och den före detta managern Malcolm McLaren avled den 8 april 2010 64 år gammal. Intill döden var han och Rotten oense. 


Här hittar du Sex Pistols officiella plats online.

Citat från Filippa Knutsson

Läste i SvD att hon fått kritik för att exkludera kunder som bär på överflödskilon. På kritiken ska hon ha svarat:


- "Jag är ingen institution som ska klä hela Sverige" Filippa Knutsson


Kul svar tycker jag. Hur hon eller kläderna är, det har jag ingen aning om. Aldrig träffat henne eller funderat på att känna på plaggen.