09 januari 2010

Igår var det David Bowies födelsedag

Och idag är det min. Vad kan passa bättre än en kombo i form av detta fantastiska klipp?

Och självklart kommer även Life on Mars snart på denna blogg.

Funderingar kring födelsedagar


Jag förstår att födelsedag är den dag då en person är född. Jag inser att en födelsedage anses som viktig för många, åtminstone i Europa och så kallade Västländer.  Har även varit observant och insett att det ofta firas med fest eller kalas. Barn missas aldrig, gamla missas sällan och jämna tio- eller 25-tal år hyllas. Jag tycker att det 'är småtrevligt att den som fyller år ofta kallas födelsedagsbarn, även om hon eller han är vuxen.

Många så kallat vuxna jag känner blir mycket glada över uppvaktningar och gratulationer. Jag tycker att det är ytterligare ett tillfälle att hylla de vi gillar eller känner. Det sitter i en känsla och ej i presenter eller i att det är just födelsedagen.

Jag har haft en fantastisk sådan upplevelse i en asiatisk stad. Ingen av personerna i kunde något för mig bekant språk och de skulle av någon anledning fira mig. De sjöng något som jag än idag förutsätter var Happy Birthday.

De hade skaffat en jättegräddtårta med hundratals ljus, säkert ej ätbar. De satte glatt igång med den repetetiva och något monotona texten. Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, Appy Bith Ay, ... och så vidare. De tittade förvånat och osäkert på varandra och detta pågick under iver och med glädje under några minuter. När alla ljusen runnit ned i grädden, de hade slutat att sjunga ovan text till en helt okänd melodi och slutat applådera i alla tänkbara takter så satte de på asiatisk disco och det hela nämndes ej mer.

Fantastiskt nyttigt.

08 januari 2010

Happy Birthday David Bowie!!!!

Stor dag idag. David Bowie fyller 63 år. Tro det eller ej, 63 år. Hipp Hipp!

Om de flesta av oss hade varit hälften så coola eller snygga så hade vi varit glada och nöjda.

Alvin & Gänget 2


Missade helt den första versionen av Alvin och gänget. Gud ske lov, så har jag nu sett uppföljarenn.

Fem syskonbarn och jag knallade iväg på denna tecknade barnfilm en söndag efter jul. Jag fick en snabbversion av vad som hänt i den första filmen av det äldsta syskonbarnet när vi slagit oss ned i de sköna biofotöljerna. Så, väl förberedd tog jag mig ann Alvin & Gänget 2.
Varje gång jag ser en tecknad film så är det slående för mig med dessa små och fina budskap som de tecknade barnfilmerna oftast innehåller. Så även denna gången.

Jag vill absolut ej berätta hela handlingen ifall du skall se den. Kan dock avslöja att det är tjejer på gång för de tre popstärne-brödra-jordekorrarna. Och hör och häpna, det är tre popstjärne-systra-jordekorrar som är en del av storyn. Och de har Alvin och hans bröders gamla skurkaktige agent i släptåg.

Gissa om kärlek uppstår och att allt blir bra?

07 januari 2010

Kalle Anka


Läste en färsk Kalle Anka för några dagar sedan, under julhelgen. Tror att senast jag läste en Kalle Anka från pärm till pärm var någon gång på 80-talet.

Det var skönt att inse att Kalle Anka förändrats en hel del. Språket, ämnena, karakärerna, stilen och miljöerna. Det är helt enkelt en moderna Kalle Anka.

Jag vet inte om Kalle Anka-tidningar fortfarande säljs mycket eller är attraktivt bland unga. När jag frågat några vänner så sägs det så. Det var dock mycket skönt att att det var kul att läsa och att tidningen utvecklats och förändrats.

När läste du en ny Kalle Anka senast?

Heaven med Talking Heads


Talking Heads har alltid varit ett av favoritbanden och kommer alltid att vara det. Om du aldrig har sett filmen "Stop Making Sense" så är det dags. Och har du sett den så är det dags att se den igen.

Här bjuder jag på ett klipp från den i form av detta klipp från YouTube med den enormt vackra "Heaven".

Enjoy!

06 januari 2010

REA


Stod för några dagar sedan och tog en Espresso i några kompisars butik i södra delen av Avlånga Landet.

Jag stod och observerade alla människor som var hos dem på första dagen på rean. De flesta gick fram och plockade ihop ett par tre grejer utan att egentligen titta så jättemycket på dem. De andra plockade lika resolut ihop sina saker och gick och ställde sig i kö för att prova plaggen.

Så klokt egentligen. Klokt att handla på rea.


Jag frågade de som äger butiken vem det är som kommer på rean första dagen. De svarade att det var de som brukade vara inne någon gång per säsong och gilla grejerna, men som tyckte att det var för dyra grejer. De var alltid på plats första dagen på rean och visste oftast precis vad de vill handla. Saker som annars kostar över två tusen handlades för runt tusenlappen etc.

Jag tycker att det låter dyrt ändå samtidigt som jag blir imponerad av att personer kan vänta nästan ett halvår för att köpa en relativt dyr sak för halva priset.


Personligen skulle jag föredra att köpa fler basplagg och ha några få saker som syntes mer som till exempel skor, bälte, scarfs och väska.


Everlasting Love

Jag minns och vet att jag har sågat dem i deras nuvarande skepnad. Men på denna tidens U2 kommer jag aldrig att tröttna. Detta är en fantastisk B-sida. Everlasting Love.

05 januari 2010

Internet kanske inte är någon fluga...

Kolla vad som händer på nätet nu. Ledsen att den är i Flash. Jag vet att 20% av alla besökare på MrRaRe kommer via mobil och iPhone. Hoppas att du kan kolla via din Mac eller PC senare.



Här är en länk till bloggen där jag tog den från samt där du kan läsa mer om detta http://www.personalizemedia.com/the-count/

Relativ reklamfilm om Abolut?


Reklam kan vara effektiv.

Repetition sägs vara inlärningens moder.

Det finns en reklamsnutt som säger att allt är relativt och något om att allt är Absolut.

Jag har hört och sett den massor av gånger och det jag minns är att det är en man som ser ut som en skådis och att han går på en lantlig väg och gör reklam för Absolut.

Någonstans i bakhuvudet finns att det egentligen är en reklam för ett försäkringsbolag... Men det kan det inte vara eftersom de ej påstår att de gett den mest långsiktiga avkastningen av alla. För det brukar ju alla försäkringsbolag göra.

Lustans Vackra djur gör fula saker

Jag förutsätter att du känner till dem och gillar dem. Här fick de faktiskt till en video rejält.

04 januari 2010

Björn Ranelid


Jag har aldrig läst någon bok av Björn Ranelid och känner honom inte. All min erfarenhet av honom baseras på att ha sett två avsnitt av programmet med kändisarna på Thorskogs slott. Jag såg ett par avsnitt av detta program förra året då Scheja, Gardell och några andra var med. Gardell gjorde att det var pinsamt att titta och jag döpte programmet till "Fånarna på Slottet", tycket det var passande då.

De två avsnitt jag sett denna säsongen har imponerat på mig. Inte den komplexfyllda dottern eller mannen som nog tyvärr har alkoholproblem eller någon annan sjukdom. Däremot hon som tyckte att mamma var lik sin mamma, Kjelle Bergqvist och denne Ranelid.

Det var som Kjell Bergqvist sade igår. Ranelid är en person som gör att han får enorma öron och blir helskärpt och att det Ranelid säger är briljant.

Jag skall se till att läsa några böcker av Ranelid till sommaren. Och på det sätt han gjort intryck så skall jag se till att läsa dem i ordningsföljd från först skrivna och framåt.

Personer som Ranelid är enligt mig otroligt viktiga för kulturen Sverige. Skärpan är spännande. Jag har respekt för och förstår om det finns flera som retar sig, det finns många som är osäkra. Kanske är Ranelid själv en av de som är osäkra. Dessutom kan kanske vissa bli osäkra för att det inte är en sådan person som de är vana vid. Han är kaxig, men visar känslor. Han gör sig manlig och verkar feminin. Och så vidare. Kanske är han bara en modern person i spännande tappning. Kan även vara så lurigt att han är en person som håller på att utvecklas.

Inte fasen vet jag, vet dock att jag gillar vad jag ser och hör.

Om du kan lika lite som jag om Björn Ranelid så kanske detta kan vara en bra början.

http://www.bjornranelid.se/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Björn_Ranelid

Intriger av Reeperbahn


Jag hittade en singel med Reeperbahn tidigt. Precis när den kommit ut. Det var singeln Havet ligger blankt. Glatt punkpoppigt. Efter det missade jag inga singlar eller skivor och därmed var nyfikenheten för Olle där för alltid. Deras sista skiva Intriger är en platta som ofta snurrar i min iPhone.

“Peepshow” släpptes i början av 1983 och “Intriger” följde bara 8 månader senare. Båda är grymt bra. Många medlemmar hade kommit och gått. Basisten Peter Ivars hade begått självmord och Intriger blev Reeperbahns avskedsalbum. Reeperbahn bestod vid det sista albumet av Olle Ljungström på sång och gitarr, Eddie Sjöberg på gitarr, Fralle Holmqvist på keyboards, Latte Kronlund på bas, Fred Asp på trummor och systrarna Irma och Idde Schultz som körade.
Intriger är fylld av finurliga melodier och funkigt sväng. Titelspårets roande pastisch på meningslösa såpoperor är en höjdpunkt på plattan:
“Frank har just skjutit Bill
Bill ringer från en mack till Pete
Pete har precis satt på Pat
Pat håller på att missa ett möte med Jane
Jane röker hasch tillsammans med John
John förlorar tio dollar till Sam
Sam betalar av en skuld till Mike
Mike är på väg för att skjuta Frank”

Vackert eller hur!
albumet innehåller även den drömska “Utanför din dörr”. “Nåt speciellt” låter som som asiatisk disco, “Rider i takt” är vacker och sensuell på samma gång. “Vackra minnen (klär bäst i rött)” är gungig, och balladen “Små druvor” är just bara vacker.

Det känns löjligt att räkna upp låtar, “Intriger” är en skiva som det bara går att tycka om. Reeperbahn är helt oförtjänt lite bortglömda idag och jag kanske var det redan då. Vi var nog inte så många som avgudade plattorna. Och om vi var få då så är vi säkerligen inte fler idag. För mig spelar det ingen roll. Me like!

En sak till. Idde Schultz bedårande skrik efter 1.46 i den smått geniala“Upptäck din kropp” kan vara en av de absoluta höjdpunkterna i svensk musikhistoria.


Intriger var Reeperahns femte och sista album. Det spelades in i O.A.L Studio i Sollentuna under oktober månad 1983. Det gavs ut i november 1983.
Låtlistan bestod av:
Billy Boccia
Rider i takt
Utanför din dörr
Nåt speciellt
Det var länge sen
I krigets hjärta
Alla vackra ord
Upptäck din kropp
Små druvor
Vackra minnen(klär bäst i rött)
Intriger
Boccia Billy

Samtliga låtar av Olle Ljungström utom "Små druvor" av Fred Asp och "Vackra minnen (klär bäst i rött) med text av Olle Ljungström och musik av Eddie Sjöberg.


03 januari 2010

Stolthet för Leeds


Så fantastiskt skönt att alla trogna supportrar får uppleva lite framgång och att vi kanske fick några nya supportrar idag. Själv är jag barnsligt stolt.

Manchester United - Leeds 0-1 i FA Cupen. Målskytt för Leeds var Jermaine Beckford.

Vet att LMS med flera håller med om att det är ett skönt besked för oss som varit supportrar sedan början av 70-talet och nästan har skämts sedan klubben "blåste" alla framgångar genom allt för vidlyftiga spelaraffärer en period i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Samt att vi skämts för supportrars beteende vid alltför många tillfällen.

Stolt!


Varför gör du det alltid så svårt att komma nära?


Den frågan fick du för ett tag sedan och jag vill att du skall fundera på svaret. Inser att det säkert är svårt att svara varför det är så när det inte är något du är medveten om själv eller tror dig ge andra känslan av att vilja.
Jag lovar dig att jag skall fundera. Funderingen började när du fick frågan. Funderingen kommer fortgå och pågå tills jag har ett eget svar. Och svaret behöver ej eller kommer kanske ej komma från dig. Än så länge har jag inget svar för det är inget som jag tror är avsiktligt. Jag vet att du brukar skoja att du kan göra vad som helst för vem som helst så länge det inte är känslor inblandade. Jag tror att det bara är ett skämt, även om jag inser att repetition är inlärningens moder.

Emmanuelle Béart


Flickan på bilden heter Emmanuelle Béart. Hon blev känd för sin roll i Mission Impossible tillsammans med den korta religiösa killen.


Emmanuelle är  född i Saint-Tropez, Frankrike. Julen 2006 var Emmenuelle HM:s underklädesmodell och har bland annat varit med i filmen 8 kvinnor.


Hon är en snäll och trevlig tjej.