14 augusti 2010

Moské vid Ground Zero

Läste för ett tag sedan att den myndighet i New York som bestämmer och avgör vilka byggnader som har ett tillräckligt kulturellt värde har beslutat om och gett klarteckan för ett muslimskt byggprojekt av en moské i närheten av den plats där World Trade Centers båda skyskrapor stod.

Byggprojektet har fått kritik från grupper som ansett det olämpligt med en moské så nära platsen för historiens värsta islamistiska terrordåd.

Rätt eller fel har jag inga synpunkter på. Förmodligen är det briljant.

Börje Salming

Börje Salming... Jag har alltid tyckt att detta är en oerhört lockande och intressant person och kanske skall jag fortsätta att tycka det... Han är en ikon och har lyckats hålla sig attraktiv och intressant genom åren. Han är dessutom en djäkligt kul person att bubbla med.

Jag är dock tveksam efter att ha sett honom ta emot ett pris som årets företagare inom idrotten som delades ut i Båstad och efter att han gått med på att ge ut en grillbok. Givetvis inte hans fel att han får det priset, men gällande grillboken så är jag tveksam... Om han tjänar rejäla pengar på att den ges ut oavsett vad den säljer så ok... Han får vara kvar på piedestalen ett tag till...

13 augusti 2010

Om femton år...

Om någon kommit fram till dig 1995 och sagt att den kunde spå människans beteende om femtion år och sagt att halva svenska befolkningen kommer sitta framför TV:n och titta på ett program där svenskar handlar billigt i Ullared. Hade du trott den personen då?


Vad tror du att samma person kommer säga till dig att vi kommer titta på 2025 om du träffar samma spåman imorgon?

Vad heter den vita killen?

Vad svårt det är att komma ihåg vissa fotbollsspelare. Vad är det t.ex. den vita killen som spelar på Liverpools mittfält heter? Han spelar i engelska landslaget också. I landslaget spelar han med den andra vita killen som normalt spelar i Chelsea, vad sjutton är det nu han heter? Det är bara så himla svårt att komma på vissa spelares namn ibland.

12 augusti 2010

Vad är en vinnarskalle?

Jag hör ofta kända och okända uttala sig om vilka individer som är vinnarskallar. Jag hör föräldrar, vänner, reportrar, sportkommentatorer och andra uttala sig om att den eller de har vinnarskallar och att de fyller på med att de hatar att förlora som förklaring till deras i mina ögon och öron dåliga beteende, omogna eller arga stil. Enligt dessa så verkar definitionen på vinnarskalle vara samma som i min värld är att vara en dålig förlorare eller att ha reaktivt psyke. I media ser och hör jag hur de så kalade "vinnarskallarna" hyllas och där de som det sägs ”hatar att förlora” och det tycks vara den viktigaste egenskapen för att bli en vinnare.

Om ”hatar att förlora” är definitionen på en vinnarskalle så är dagis, dåliga företag, lag och världen fullt av vinnarskallar. Det exempel jag vet på framgångsrika personer som enligt mig är vinnarskallar lägger inte kraft på saker de ej kan påverka. De är individer som tar tag i saker, triggas av problem, värderar situationer, drar med sig kollegor och lagkamrater och driver saker framåt.
Det är det som är som för mig är skillnaden mellan att agera och att reagera. Det finns däremot rader av exempel på individer som varit reagerande och som lärt sig att det är kraft som skall riktas på rätt saker och därmed blivit riktiga vinnarskallar genom att agera.

Jag hatar fotboll

En vän till mig sade för några dagar sedan att den hatade fotboll. Alltid lika kul att höra personer som tycker sig hata fotboll. De där som verkligen inte alls är likgiltiga till fotboll utan verkligen hatar fotboll. Det brinner minst lika mycket i dem som de som avgudar fotboll.


Min vän hade tre, i sina ögon, mycket sakliga argument:


Anledning 1:
Som många andra har jag som barn gillat att sparka boll med polarna, som vuxen kan det någon varm dag vara enormt roligt att spela på en strand eller i en park. Men jag kan inte minnas en enda gång då fotboll på lek inte slutar i ett jävla snoppmäteri om vem som egentligen är bäst och dom som inte har spelat fotboll hela sitt liv får snällt titta på och beundra finterna.


Anledning 2:
Aftonbladet och Expressen, två tidningar jag gillar att läsa och båda har i mitten en en bilaga som kallas Sporten och där det bara står saker om fotboll. Dessa bilagor borde heta Om Fotboll och lite annat. Varenda huvudrubrik handlar om fotboll. Slutar alltid att köpa tidningar över huvudtaget under mästerskapen för att varenda lite rad i tidningen är fylld överbetalda halvtränade pojkar som Rooney, Ronaldo, Svennis och andra tomtar jag inte bryr mig ett skit om.


Anledning 3:
Hur många matcher är egentligen värda att kolla på? Om jag ber en fotbollsfanatiker att rabbla de tio bästa matcherna de sätt så nämner de VM-finaler eller annat som jag är tveksam till om de ens minns eller så pratar de om något derby de varit på i Sverige där sanningen egentligen är att de enda som bidrag var de två stora klackarna för de konkurrerande lagen som såg till att upplevelsen blev stor.


Skönt att umgås med olika vänner med blandade känslor för många saker.

11 augusti 2010

Emma Gren bör få hjälp

Som idrottsutövare så är alla som tittar på TV eller läser tidningen dina potentiella kunder eller sponsorer. Så även alla de som träffar dig i verkliga livet.


Jag är glad för såväl Sverige, svensk idrott som för Emma Green för att hon tog en silvermedalj vid EM och hon kan säkert vinna fler titlar och få bra jobb i andra branscher.


Tror dock att det hade varit en enorm fördel om hon hade lite mer att berätta och om hon kunde känna sig mer komfortabel i media. I mina öron är hon helt intetsägande. Hjälp henne att komma ut bättre!!!

Karin Fossum - Jonas Eckel

Jag vet inte mycket om Karin Fossum eller hur hennes böcker brukar vara, När jag fick syn på Jonas Eckel blev jag nyfiken när det ej var en deckare som jag har förstått att hon oftast ägnar sin skrivtid till. Deckare är förlegat och förutsägbart. 

Detta är en roman som är lite som en psykologisk thriller. Det är en bok om en mycket märklig medelålders man, en kuf, en konstig ensamvarg. Han heter Jonas Eckel, med E. Så säger han så ofta han kan för att se reaktionen. 

Boken är lätt- och snabbläst och jag rekommenderar dig att läsa denna annorlunda bok. Jag skrev om fobier på bloggen för några dagar sedan och efter att ha läst denna så känns det möjligt för en individ att utveckla en fobi för vad som helst. 

Så om Jonas Eckel … med E…


Den handlar om kufen och lagerchefen Jonas Eckel som lever ett mycket strukturerat och planerat samt stillsamt singelliv. En dag kommer Lillian intraskande på lagert och frågar efter ljusblåa stearinljus. Efter detta första möte blir Lillian och Jonas snart ett par. Men flera saker ter sig märkliga. Efter ett tag beskriver boken att Lillian börjar visa märkliga sidor, som att skolka från en av jobbet betald datakurs, hon dricker för mycket och bantar. I övrigt håller hon mest på med håret och handlar second hand-kläder, ... Beskrivet ur Jonas Eckel's hjärna...

Berättelsen är ovanlig, komisk och gripande. Jonas tankar och få handlingar är försök att nå sin sin hustru, som drar sig undan och försvinner från honom. I ett sista försök som ska hjälpa dem att  hitta tillbaka till varandra åker paret på en solresa. Där blir olikheterna och söndringen ännu mera tydlig. 

Lägg några timmar på Jonas Eckel, det är den värd!

10 augusti 2010

Fredrik Ljungberg

Jag har alltid tyckt att jag har förstått tanken bakom varje val Fredrik Ljungberg gjort i karriären tidigare. Tyckte valet från England till US var mycket smart, men stadsbytet i US... från Seattle till Chicago... denna gången förstår jag inte. Måste vara något annat som styrt än hur tidigare klubbval har gjorts och att vi inte kan hela planen. Nu har han varit i ordning i kroppen så länge att jag skulle bli förvånad om vi inte kommer få se honom i Europa igen i januari 2011. 

Bankerna bör ifrågasättas

Jag tycker att det börjar bli dags att ifrågasätta om bankerna har den funktion vi som kunder vill att de ska ha.

Får vi hjälp med det vi behöver när vi behöver det?
Tycker du att det är bra för dig som kund att bankerna får vara noterade på börser?
Ska de få låna kundernas pengar hur de vill utan att betala ränta till?
Bör de få låna ut pengar till personer med säkerheten att banken äger allt om de som lånat ej klarar av att betala för räntorna?
Är det sunt att de får betala ut bonusar?
Innefattar deras licens att de ska stimulera nyföretagande?

09 augusti 2010

Norman Mailer - En amerikansk gåta

Vissa böcker ska bara läsas. Jag vet att det är uttjatat med Kennedymordet och ändå är denna bok värd att läsa. 


Om du tror att du skall läsa En amerikansk gåta för att lösa mordet eller få reda på om det var Lee Harvey Oswald eller någon annan så är svaret bestämt nej. 


Den beskriver mycket mer vem Lee Harvey Oswald var och varför han anhölls han för mordet på president Kennedy. Boken tar sitt avstamp i det forna Sovjetunionen, dit Oswald hoppade av 1959. Norman Mailer tillbringade spenderade sex månader i Ryssland 1993, där han intervjuade dem som känt Oswald och kom över mycket KGB-material. Kanske har han funnit nyckeln till gåtan där. Norman Mailer ställer rakt igenom boken frågan "Vem var Lee Harvey Oswald?", för bara genom att besvara den förra kan vi närma för bara genom den frågans svar tycker han att vi kan närma oss frågan "Vem mördade president Kennedy?"


En amerikansk gåta rekonstruerar Lee Harwey Oswalds liv. Lee Harwey var gift med ryskan Marina. Du får en uttömmande skildring om Jee Harveys år i Minsk, och Mailer har pratat med den KGB-officer som övervakade Oswald och han har gått igenom utskrifterna av de samtal mellan Oswald och hans ryska hustru Marina som noggrant avlyssnades. 


Mailer beskriver Oswalds barndom, hans år i marinkåren och om de händelser som från hans återkomst till USA 1961 ledde till hans död i Dallas 1963. Det porträtt som tonar fram förvånade mig som trott mig förstå att Lee Harvey Oswald var en olycklig enstöring som var socialt bortkommen och utan förmåga att uttrycka sig, en förlorare. 


Norman Mailer har själv skrivit att hans Oswald-porträtt är beroende av "många små avslöjande bitar som kommer från olika håll". I boken fick jag möta bland annat Rimma, en glödande patriotisk Intotourist-guide som tog emot den 19-årige Oswald vid hans ankomst till Sovjetunionen; Igor och Stepan, de allvarstyngda KGB-agenter som fick i uppgift att kontrollera varje rörelse Oswald gjorde; den viljestarka och trotsiga Marina, som gifte sig med Oswald för att öppna sina horisonter. I Det Stora Landet har Mailer hämtat stoff från Oswalds myndiga mor Marguerite, den charmerande och svårgripbare baron George De Mohrenschildt och så den patetiske Jack Ruby, vars motiv Mailer analyserar på ett strålande sätt. 


En amerikansk gåta är enormt bra, och uppenbarligen ett resultat av minutiöst forskningsarbete och lysande journalistik. Journalisten i det här fallet är en av världens bästa och mest framstående författare, som förenar nykter respekt för fakta med romanförfattarens förmåga att gjuta vibrerande liv i det faktiska. 


Norman Mailer föddes 1923 i Long Branch, New Jersey, och växte upp i Brooklyn, New York. Efter examen vid Harvard tjänstgjorde han som skyttesoldat i Stilla havet under andra världskriget. Han gav ut sin första roman, The Naked and the Dead, 1948. Oswald's Tale (En amerikansk gåta) är hans tjugoåttonde bok. Mailer erhöll National Book Award och Pulitzerpriset 1968 för Armies of the Night belönades återigen med Pulitzerpriset 1980 för The Executioner's Song. Han var ordförande i amerikanska PEN-klubben 1984-1986. 2007 avled Norman Mailer. Jag kommer tillbaka med mer om Norman Mailer.

2 1/2 män

Dåligt men bra... Så tänker jag varje gång jag ser serien 2 1/2 män. 
Den går flera ganger om dagen och är faktiskt värd att titta på. Jag såg den första gången när jag låg febrig i soffan någon helg. Vet att många jag umgås med avskyr den men jag erkänner villigt att den är oförargligt kul och larvig. Den hade premiär 2003 och har nu visats i sju säsonger och frågan är om det blir någon mer säsong, Charlie Sheen har gått ut under våren och sagt att det är nog nu, efter 161 avsnitt.  Serien visas i Avlånga Landet på TV3 och TV6.
Serien utspelar sig i Malibu och i centrum står bröderna Charlie och Alan Harper. Charlie är förmögen ungkarl vars liv är bekymmersfritt — han har mycket pengar, ett hus vid stranden och olika tjejer varje dag. Han jobbade de första åren som jingelskrivare för olika reklamfilmer, men sadlade under början av säsong fem om till att spela in och framföra sånger för barn. Alan är helt tvärtom, spänd och nervös. Han är skild från sin fore detta fra Judith (som han tror är lesbisk), förlorade då sitt hus och tvingades flytta in hos sin bror. Så oftast så bor även Alans son Jake där på helgerna, vilket Charlie sällan uppskattar. Charlie och Alan har ständigt konflikter. Konflikterna kryddas av den stalkande granntjejen, den fastighetsmäklande mamman och Alans exfru samt att många kändisar gästar programmet. 
Några av de som inte tycker om den säger att den är grabbig och att den har för lite story, och jag håller med, men det är själva poängen. Andra säger att Charlie Sheen är en skit för att han behandlat sina ex illa. I och för sig kanske flera av de som säger detta lyssnar på och gillar Michael Jackson...

08 augusti 2010

HELL - U can dance


Hittade Hell featuring Bryan Ferry's låt U can dance på YT. Schysst?

Som vän och man...

Det verkar finnas grundlagar ibland... När du är vän till en kvinna och är man kan vara ett bra exempel... och jag förutsätter att det är samma sak när du är vän till en man och är kvinna...

Plötsligt ska det finnas massor av påståenden och saker som gör att det inte kan vara riktigt naturligt. Så kan det tydligen vara, synd och onödigt. Här behöver omgivningen inse att det är sig själva de pratar om.