02 mars 2010

Helen Keller

Denna bilden tog jag på en toalett. Den satt på insidan på toalettdörren. Numera åker allid iPhonen upp och dokumenterar och detta blev resultatet denna gången. Jag blev kanske ej helt frälst av citatet, men jag blev nyfiken på att Helen Keller är ett namn jag hört många gånger men att jag inte har en aning om vem det är. Så vid nästa sittning med dubbel espresso blev det lite surfning efter kunskap om Helen Keller.
Det visade sig att Helen Keller var en amerikansk författarinna. Hon var även politiskt aktiv och föreläsare. Helen Keller var den första dövblinda person som tog en akademisk examen. Hon skrev och fick tolv böcker publicerade samt dessutom ett stort antal artiklar publicerades. Hade det varit idag så hade hon kanske haft en helenkeller.com och varit bloggare. Hon var politiskt aktiv och verkade för kvinnors, funktionshindrades och arbetstagares rättigheter.

Vid 19 månaders ålder drabbades hon själv av en eller någon febersjukdom. Den tidigare livliga och glada flickan förvandlades till ett terroriserande vilddjur som föräldrarna hade svårt att tackla. Föräldrarna tog kontakt med den icke helt okände Alexander Graham Bell, som arbetade med döva barn. Helen var även blind, och Alexander Bell rekommenderade föräldrarna att kontakta Perkins Blindinstitut.
Vid institutet fick den då endast tjugo år gamla lärarinnan Anne Sullivan den delikata uppgiften att vara ansvarig för Helen Keller. Samarbetet dem emellan fortsatte i 49 år. Även Sullivan var synskadad och fick Helens pappas tillstånd att isolera dottern från den övriga familjen i en liten avlägsen stuga. Sullivans första mål var att få fram disciplin i den mycket bortskämda Helen. Det andra steget var att Sullivan ritade symboler i Helens hand för olika föremål.
När Helen Keller var tio år gammal hörde Sullivan om en norska flicka som hade lärt sig tala trots att hon var blind och döv. Detta genom en metod som innebar att man rörde vid läpparna på varandra medan man talade och på så sätt kunde uppfatta vibrationerna. Helen Keller försökte lära sig att tala med samma metoder, men hennes muntliga språk var otydligt i hela hennes liv.

Efter sin collegeexamen gjorde Keller det till sin uppgift att arbeta för de sinneshandikappade i världen. Keller var aktiv socialist och hade bland annat kontakter med misstänkta kommunister, vilka ofta var föremål för FBI:s till synes mycket märkliga utredningar. Ni vet den där J. Edgar Hoover & Kompani...

1960 skrev Helen Keller boken "Ljus i mitt mörker". Hon avled 1968. Hon avled trettio år efter sin lärare Anne Sullivan. Baserat på Kellers självbiografi "Mitt livs historia" skrevs en teaterpjäs som spelades på Broadway i nära två år och senare filmatiserades den även tre gånger. Den har även gått på teater i Stockholm i början av 60-talet.

Bo Burnham har skrivit en låt om Hellen Keller som heter The perfect Woman

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns en bok som heter "truly tasteless jokes" där Helen Keller förekommer flitigt i vackra anekdoter som..."Hur brände HK örat?
När hon svarade i strykjärnet!" Eller, "vilken är HKs favoritfärg?"...Manchester!?!...osåvidare, där har jag lär mig mycket om HK, och livet;)
R.S