28 november 2010

Varför är bolag strukturerade på samma sätt?

Varje gång det startas ett nytt bolag eller en sammanslagning sker så håller jag andan. Ska det ske något nytt? Kommer det bli ett bolag som är strukturerat eller organiserat på ett helt nytt  sätt eller som kommer med en ny affärsmodell, eller som bara tar ett litet nytt eller äkta grepp för att förändra?
Som mest förväntansfull var jag när två varumärken som jag alltid varit fylld av beundran för skulle dra igång ett gemensamt bolag ned ett nytt fokus. Fantastiska och svenska Ericsson med sin anrika historia skulle bilda Sony Ericsson tillsammans med det enorma Sony.

Det skulle vara en hälftenägd juridisk enhet med ett nytt och modernt varumärke som verkligen skulle börja från noll. De skulle ta det bästa från två enormt kompetenta utvecklingsbolag med enorm erfarenhet och bygga detta nya. Vad hände då? Jo, det blev ett bolag som periodvis gått upp och periodvis ned och som därmed imponerande snabbt blev precis som många andra bolag.

Men det som jag undrar över och är ledsen över är att det byggdes upp enligt precis samma modell som alla andra bolag alltid byggts. Alla begreppen och alla titlar, avdelningar, belöningssystem, divisioner och begrepp blev desamma som det alltid varit.

Varför tog ingen chansen? Tog chansen att strukturera det helt annorlunda? Att kunderna eller de anställda skulle kopplas hårdare eller att betalningsmodellerna skulle se annorlunda ut? Gick det för fort? Var agendan fel eller samma som den alltid är? Varför finns det en R&D-avdelning? Varför finns det Key Account Managers?

Om någon har svaret på bara en av dessa frågor så skulle jag vara enormt tacksam.

Är det så att bolagsstrukturer från början har sitt ursprung ur religion eller militär organisation? De organisationerna skapades ju knappast för att det skulle finnas initiativfyllda individer eller tänkande människor. Var kommer organisationsstrukturer och organisationslära från annars? De är ju helt ineffektiva.  Och vem fasen var det som började rita bolag som pyramider med en kvadrat med VD:n högst upp och sedan fler och fler boxar som blir större desto närmre riktig nytta du kommer?

1 kommentar:

Anonym sa...

Därför att det inte är viktigt med långsiktighet utan bygger på kontroll

A Wall