25 juli 2010

Svenska Stasinamn bör publiceras

En professor vid namn Birgitta Almgren har fått rätt att få läsa Säpohandlingar med uppgifter om svenskar som ska ha arbetat åt den östtyska spionorganisationen Stasi. Det har Regeringsrätten sagt i en dom.

Materialet, som hon under mycket stränga restriktioner och bara på villkor får ta del av, är upprättat av Stasi och ingår i den svenska delen av det så kallade Rosenholzarkivet, det mest topphemliga spionmaterial som fanns i DDR. Birgitta Almgren får bara läsa handlingarna i Säpos lokaler och eventuella minnesanteckningar måste hon förstöra inom ett år.

Regeringsrätten gör en annan bedömning än kammarrätten, som helt gick på Säpos linje och inte gav Birgitta Almgren tillstånd att läsa en enda stavelse av Säpos uppgifter om Stasiagenter.

Birgitta Almgren, som är professor i tyska vid Södertörns högskola, gav förra året ut boken Inte bara Stasi–Relationerna Sverige-DDR 1949–1990. I den beskrev hon främst det mycket nära samarbetet mellan DDR och den socialdemokratiske skolpolitikern Stellan Arvidson och hans hustru Britta Stenholm och deras beundran för den socialistiska diktaturen.

Rosenholzarkivet visar de verkliga identiteterna och inte bara täcknamnen på alla spioner och agenter som chefen för Stasis utlandsspionage Markus Wolf hade utanför DDR. De flesta agenterna fanns i Västtyskland. Vad som skedde med Rosenholzarkivet direkt efter murens fall i november 1989 vet bara de invigda. Men namnen som fanns på magnetband, hamnade hos den amerikanska underrättelseorganisationen CIA. De akter som nu finns hos Säpo kommer från CIA, som så småningom gav varje land som hade medborgare i arkivet utdrag om dessa personer. När dokumenten passerat Stora Landets så kallade säkerhetstjänst så finns det i och för sig stora tvivel om äkthet enligt mig.

Sverige har inte publicerat eller öppnat dokumenten och för mig är det självklart att det borde göras i Avlånga Landet, vi påstår alltid att vi är så öppna. Om Birgitta Almgren får se det under restriktioner så borde alla andra få se det under restriktioner. När alla fått göra det så kan det lika gärna publiceras... Så det enklaste vore att publicera det. Publiceringen skulle kunna ske med den inledande meningen "Enligt Stasi...".  Nåväl... Publicera!

1 kommentar:

Anonym sa...

Och givetvis är det en total slump med vilka som hamnade på bilderna? Antar att du inte alls insinuerar något? :):):):)

När jag läste din blogg ikväll så insåg jag att det förmodligen är så att många som brukar vara snälla och kommentera din blogg förmodligen är på semester så beslutade jag mig för att skriva en kommentar för första gången. Bloggen är jättebra, speciellt de långa inläggen du gör om relationer och andra tankar. Kul att du bemödar dig att blanda med lite olika ämnen.

Tack för bra blogg och hoppas att du har semester. Vad jag förstått så hör inte det till dina vanor annars!

Klas A