11 mars 2010

Bakat med kärlek...

Läste på ett brödpaket att brödet var bakat med kärlek...

Menar de att brödet verkligen är bakat med kärlek...?


Eller menar de att det är välbakat och nyttigt?

Är det kärlek istället för deg...?

Eller är det att det är bakat på rätt sätt och vad är rätt sätt?

Hittade en artikel med Mats-Eric Nilsson "Den Hemlige Kocken" där han reder ut begreppen och ger tips på hur du ska välja.

"Trots att det finns så många olika brödsorter i en vanlig livsmedelsbutik är det svårt att hitta något som är bakat på riktigt sätt.

Egentligen vet man i de stora brödfabrikerna, som för varje år bara blir färre, att vi konsumenter helst skulle vilja att vårt dagliga bröd hade bakats med traditionella metoder i riktiga bagerier. Därför säger sig Pågens, ”baka med kärlek” samtidigt som Skogaholms intygar sin stora ”bakglädje”. Det är också förklaringen till sådana produktnamn som ”Skördeglädje” och ”Farfarsgrova”.

Istället för att låta degen jäsa på traditionellt sätt pressar man in luft och vatten i degen med hjälp av höghastighetsmixrar, dubblerar jästmängderna, tillsätter kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett. Surdegen ersätts med vitt pulver. Somliga av de tillsatta ämnena räknas som så kallade processhjälpmedel och behöver därför inte anges i innehållsförteckningen.

Leta i livsmedelsbutiken efter bröd från Saltå, Kung Markatta (om du gillar fullkornsbröd) eller lokala bagerier. På sajten http://www.aktavara.org/ finns en Sverigeguide där många pålitliga småbagerier är listade."

Tack till Mats-Eric Nilsson och Aftonbladet för detta...


2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul skrivet!

Anonym på riktigt

Unknown sa...

Tack

MrRaRe på riktigt?