Detta finns en massa klassiska svenska ordspråk. Avsikten med ordspråk har kanske varit att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap, en värdering eller visdom som de flesta människor i världen kan ställa sig bakom, oberoende av kulturella skillnader och ibland används de för att ge en extra tyngd i en argumentation. Ordspråken kan sällan spåras till en viss person. Antalet vedertagna ordspråk är väsentligt mycket färre till antalet än talesätten som hela tiden ökar i takt med att språket utvecklas och ofta har en lokal förankring i en viss kultur. Gamla talesätt försvinner successivt eller omformas efter modernare språkbruk och ofta förvanskas genom missuppfattningar av ursprunglig betydelse, till skillnad från de flesta ordspråk där det ytterst sällan tillkommer nya och ändras i mycket liten grad med tiden. En specialform av ordspråk är ordstäv. Alla är vi barn i början.
Här får du några på A:
Alla goda ting är tre.
Alla känner apan, men apan känner ingen.
Alla sårar, den sista dödar.
Alla sätt är bra utom de dåliga. (eg. alla sätt är bra utom de tråkiga, ursprungligen från Voltaire)
Alla vägar bär till Rom.
Allt är inte guld som glimmar.
Anfall är bästa försvar.
Arga katter får rivet skinn.
Att försvara ett fel är att fela igen.
Av barn och dårar får man höra sanningen.
Av skadan blir man vis.
Avundsjukan vilar aldrig.
Vilka av dessa kan du tänka dig att använda för att föra livet framåt?
2 kommentarer:
Inget av dessa för mig framåt, de flesta ordspråken har använts för att visa sig bättre och för att få den lilla människan att krympa. Har folk inget bättre att komma med än ordspråk så kan de vara tysta en stund.
HH
Får mig osökt att tänka på "höll jag på att säga" när man redan sagt det?!?! När är det berättigat att säga det?
-Vad tjock och ful du har blivit, höll jag på att säga, näää 'skoja bara! Du ser skitbra ut, mer skit än bra eftersom det är det stärkande prefixet före bra, höll jag på att säga, men äh, du hajar vad jag menar liksom, typ...
Språk är svårt:)
R.S
Skicka en kommentar