07 februari 2011

Nacka

Den 8 juli 1975 avled Lennart "Nacka" Skoglund på Söder, han var då endast 45 år gammal… Nacka avled i sin kökssoffa i den lägenhet där han även föddes. Ett liv som varit en balansgång mellan beundrad bolltrollare och alkolist var till ända.
Enligt många så var det bara var en tidsfråga – han sags ha varit på väg dit med reafart ända sedan sitt snabba genombrott som 20-åring. Enligt andra så var det fel på hans omgivning för att de inte nog eller i tid hejdade hans stundande undergång. Han skulle ha fyllt 80 år på julaftonen 2010. Det kunde han väl ha unnat sig? Fast du som laser ofta här vet att jag gillar att skriva om personer som aktivt slacker sina liv för tidigt och som tycks ha någon inneboende kraft eller rastlöshet som skjuter dem framåt mot problem och slutet. Jag kände inte heller denna person men ser snarlika monster mot Sid, Elvis, Jim Morisson, Ian Curtis och andra som har stängt till för tidigt och för brutalt.
Historien om "Nacka" har berättats I alla dess former och det känns som att det är en hel del myter och tugg som cirkulerar kring denna legend. Nacka föddes på julaftonen 1929 på Allmänna BB i skuggan av Stockholms stadion. Men detta var en utflykt i en verklighet långt ifrån hans egen. Familjen bodde på Katarina Bangata på Söder. 1929 sägs detta ha varit tuffa trakter och kvarter. I det närmaste slum enligt mina släktingar och familjemedlemmar.

1950 förändrades massor eller allt för Nacka. Och detta under några få sanslösa månader. Nacka lämnade på hösten 1949 under kontroversiella former sitt Hammarby, vilket alla tycks ha glömt idag. Idag pratas det oftast om hur illojala alla spelare var och att det var batter förr, minns de som idag pratar om Nacka som Bajen personifierad detta? Han lämnade sitt Bajen i division tre för spel med AIK i Allsvenskan. Myten eller skrönan säger att Nacka lämnade Bajen för en tusenlapp och en ny kostym. I maj 1950 lämnade en spelare återbud till Pressens lag i en match mot det tänkta VM-laget och Nacka fick chansen och en plats I Pressens lag. Och nog tog han den alltid. Nacka blev uttagen till VM-laget i Brasilien samma sommar. Där imponerade Nacka så till den grad att Inter skrev kontrakt. På plats i Italien och Serie A började Nacka leva La Dolce Vita.

I sin debut gjorde han två mål, varav det ena var det avgörande,  och Inter besegrade Milan med 3-2. De nio åren han spelade I Serie A var tidvis eller mestadels lysande. Han vann två scudettos och gjorde en bejublad hemkomst vid VM 1958.
Tillbaka i Italien började sammanbrottet. Han skilde sig från sin fru italienskan Nuccia. Det talades också om ständig oro, stress och ängslan bakom den skojfriska masken. Och att mixen av sprit och tabletter bara skar sönder honom. Slutet i Italien blev ovärdigt och tidvis miserabelt. Efter tre ganska hyfsade år med Sampdoria så  såldes Nacka till Palermo. Han tyckte att Palermo var so matt vara I Afrika och han tycks ha varit vid vägens slut. Klubben litade inte över huvud taget på Nacka. Det sags att klubben stängde in Nacka i en betongcell på stadion klockan 22 varje kväll.
Efter Palermo så flyttade Nacka hem till Söder för de sista 10 åren I sitt liv. Det sista aktiva fotbollsåret blev 1968 i Kärrtorp, som tränades av hans bror. Efter det var det bara Länkarnas startelva.

Vid begravningen sa prästen: "Nu får du komma till himlen. Det finns nog en plats att lira på där för dig också, Nacka."

Inga kommentarer: