13 januari 2010

Vad gjorde Ebbe och gänget egentligen?

Under ett antal år så fanns det en central person i Sverige som hette Ebbe Carlsson. För några dagar sedan såg jag en film som heter Ebbe-The Movie.

Den handlar om Ebbe Carlsson och hans person som blev en affär...

Ebbe the movie hade premiär på Göteborgs filmfestival 2009 och är en dokumentär om Ebbe. Jag kan konstatera direkt att jag tycker dokumentären var intressant men att de "grävde" för lite. Den gav ingen känsla av att den ville "reda ut" hur det eggentligen låg till med hela Ebbes bakgrund och hans motiv. Det tassades lite kring hur han kommit fram och vad han gjort för saker under åren fram till "fallet".


För mig lockades mycket intresse fram för att få reda på och få veta varför dessa maktens män backade upp varandra så mycket. Varför fick Ebbe dessa resurser? Fanns det hållhakar på vissa individer?

Här hade vi en svensk som med presslägg och vad som verkar ha varit ett rejält munläder tog sig rakt in i Rosenbad med full access. Hans ställning verkar ha varit att han drev såväl regering som polisledning framför sig och skapade sin "egna" hemliga utredning av Palmemordet. Det spår som drevs var endast det mer än diffusa PKK-spåret till gåtans förmodade lösning. Och kanske lockade även belöningen på 50 miljoner kronor, vem vet?

Hela hans operation var konstaterat olagligt och när delar av sanningen exponerades så blev hans fall hårt.
Detta var den dåvarande regerigens sätt att driva en fråga. Och inte vilken fråga som helst, det var en utredning om vem som dödat statsministern. Varför intervjuades inte Hans Holmér? Varför pumpades ej Ingvar Carlsson på svar? Varför var alla intervjuer och frågor så neutrala?

Jag tycker dock att den är värd att se. Kolla in den på SVT Play. Ligger där till den 5 februari.
http://svtplay.se/v/1837073/k_special/ebbe_-_the_movie

Här finner du trailern från YouTube.


Gör en till och gräv och pumpa lite mer i den... För vad gjorde Ebbe och gänget egentligen???

2 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud! När hinner du skriva? Senaste veckorna har du sprutat ur dig texter.

Vilken tid är det de kommer varje dag? Känns som att de kommer runt 9 på morgonen?

Kul att du orkar dela med dig från din aktiva hjärna Coach!

Får ses snart igen!

Jonas

Anonym sa...

Såg den oxå. Håller med, sådär.

Skulle vilja höra sanningen!

Kidda