08 februari 2010

Viktor Frankl - "Livet måste ha en mening"

Viktor Emil Frankl föddes 1905 och dog 1997. Hans födelsestad blev även staden han somnade in i, Wien. Samma stad som satan själv föddes i.

I grunden var Viktor Frankl neurologist och psykiatrier och dessutom var han överlevare från nazisternas förintelseläger. Viktor Frankl var även grundaren av logoterapi, som är en form av existentiell analys. Hans bäst säljande bok var "Man's Search for Meaning". Andra gången den publiceras så hette den "From Death-Camp to Existentialism, och orginalet från 1946 hette "Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager".

Boken "Livet måste ha en mening" är bland det absolut bästa jag någonsin läst. Den är som böcker skall vara, den har påverkat hela mig. Och inte bara för stunden. Den är mycket lättläst och det bara flyter på när jag läser den. Viktor Frankl's fruktansvärda erfarenheter gör honom mer än trovärdig och ger hopp till läsaren att det alltid går att finna ljus hur mörkt det än må vara. Boken är bland det bästa som skrivits om förintelsen, men den är lika givande ur teologist och psykologiskt perspektiv. Jag har läst om denna bok gång på gång och alltid hittat nya funderingar och tankar utifrån och gällande mig själv.
Viktor Frankl hade i stort sett slutfört sitt manus som beskrev hans idéer om logosterapin när han blev deporterad till koncentrationsläger. Hösten år 1942 fördes Viktor Frankl tillsammans med sin fru och sina föräldrar till koncentrationslägret Theresienstadt och sedan vidare till Auschwitz-Birkenau. När kriget äntligen tog slut var Frankl den enda överlevande i sin familj. Frankl ansåg att han hade överlevt för att han lyckats hitta en mening i lidandet. Frankls personliga mening var att rekonstruera sitt eget manuskrift rörande logosterapin som nazisterna hade tagit ifrån honom vid ankomsten till Auschwitz. Detta blev ett mål som gav honom psykologiska verktyg att härda ut i det helvete som lägret innebar.

I lägret insåg Frankl att också i värsta tänkbara miljö, finns möjligheten för människan att upphöja sig över det fruktansvärda. Likaså förstod han att existensiell ångest i högsta grad kunde få en människa att släppa taget om sig själv och förlora hoppet. I lägret kallades dessa människotrasor utan hopp för muselmaner. De såg ingen orsak att leva vidare och dessa personer var så att säga "levande döda" och snart gav också deras kroppar upp. I Auswitch-Birkenau insåg han betydelsen av sina teorier då han noterade vilka som överlevde och vilka som tynade bort och dog under tortyr och fångenskap. De som överlevde var de som hade - eller fann - en mening.

Frankl överlevde och slutförde sitt manus och startade därmed en ny terapiform - logosterapin. En terapeutisk metod som inte bara betraktar människans psyke som en maskin, utan accepterar och räknar in en andlighet som ligger utanför männsikan. Något som är större - och kan ge meningsfullhet. Logosterapin är eller sägs vara en väg mellan Freud och Jungs teorier och hävdar till skillnad mot nämda två att människan alltid har möjlighet att ta ansvar för sitt liv och sin mening - oavsett situation. Freud och Jung betonar i detta avseende samhällets påverkan på människan och hennes sociala uppväxtmiljö. Frankl hävdar att dessa aspekter självklart spelar roll, men att de inte är statiska. Hans människosyn är på så sätt mycket optimisktisk. Logosterapin härstammar från det grekiska ordet för mening och denna terapiform har blivit flitigt utnyttjad efter kriget. Jag uppfattar Frankl som en i allra högsta grad unik människa! Han verkar ha sett möjligheten att reflektera kring sitt olycksaliga öde och hjälpa andra människor i deras lidande.

"Livet måste ha en mening" är en mild, diskret och lugn bok - som samtidigt är upplysande, upprörande, omskakande och inspirerande. Frankl förmedlar kunskap med minimalt fokus på sitt eget lidande. Han övertygades att sätta ut sitt eget namn som författare till boken, då han inte ville stjäla fokus från dess egentliga syfte. Hans egna tanke var att ge ut den under sitt fångnummer. Fokus ligger på att få läsaren att förstå och känna vikten av att hitta en mening och att en mening alltid finns för alla - men att den kan vara svår att finna.
En riktigt bra bok är en bok som stannar kvar, förändrar en och inspirerar en.

Läs mer om Viktor Frankl på Wikipedia 

Inga kommentarer: