17 juni 2011

Du är viktig för din bank, men...

Då och då inträffar det en så kallad finanskris, mer eller mindre globalt. Då kommer det massor av förklaringar, beskrivningar, debatter och tankar kring hur detta kunde hända. 


Jag vet varför det händer, det händer för att det är ett osunt system. Systemet bygger på att alla ska gilla mammon och på att alla enskilda som inte förstår det ska få det lite kämpigt. Och över hela världen så gäller samma sak. Bankerna äger det mesta och sätter de flesta reglerna för inlåning och säkerheter. 


Hur många känner du som inte har en bank som huvudägare i sitt boende och för sitt leverne.? Även alla rörelser lever på bankerna i form av likviditet med mera. Bankerna i sin tur vill sprida sina lånerisker och lånar därmed av varandra. Ibland blir någon nervös eller har slösat för mycket och då blir de andra bankerna osäkra och vill ha omedelbar likvid. Och då börjar det... Mitt i alla dessa snabba vändningar så är dessutom andras och egna missar ett bra sätt att se till att förskaffa ytterligare mer ägande hos privatpersoner eller rörelser. Samt att dölja felaktigheter.


Och alla ovan har helt felaktiga system för belöning.  

Inga kommentarer: