17 april 2010

Wendelsbergs Folkhögskola

Jag var med ett par vänner i Mölnlycke utanför Göteborg och skulle äta lunch. En av vännerna rekommenderade att vi skulle äta på Wendelsbergs folkhögskola. Det visade sig var Sveriges äldsta rörelsedrivna folkhögskola. Den öppnades 1908. Att den vegetariska lunchen var fantastiskt god och att jag tycker att du skall prova den är irrelevant.


Wendelsberg uppfördes av Bruno Wendel i slutet på 1800-talet för att han och hans hustru skulle kunna ha en plats att dra sig tillbaka till på ålderns höst. Bruno Wendel, som levde 1824 till 1893, var en svensk industriman verksam i Mölnlycke utanför Göteborg. Han lät i slutet av 1800-talet bygga det träslott som sedan 1907 utgör huvudbyggnaden i Wendelsbergs folkhögskola. Wendel var på sin tid en av Sveriges absolut rikaste privatpersoner. Förmögenheten grundlade han genom Mölnlycke fabriker som bland annat tillverkade skinn och möbler. Huset byggdes i trä efter ritningar av arkitekten Adrian Petersson som jag kommer skriva ett inlägg om lite längre fram. När jag läste om Wendelsberg så insåg jag att Adrian Pettersson har ritat halva Göteborg. 1907 köptes Wendelsberg av NGTO och har därefter tillhört NTO och IOGT-NTO. Ombyggnader och kompletteringar har skett på 1930-talet, 1965 och 1985.
Wendelsberg är numera en så kallad rörelsefolkhögskola, ägd och startad av IOGT-NTO-rörelsen. Freds- och miljöarbete är viktigt för dem och de har lång erfarenhet av ledarutbildning för fritid och kultur. Wendelsberg är helt alkohol- och narkotikafritt. Deras vision är ett samhälle, en värld, där droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. I Januari varje år anordnas en nyårsrevy. Skådespelarna består av elever och lärare vid Wendelsbergs teaterlinje. Revyn är mycket uppskattad lokalt. Första revyn hölls 1989 och 2010 sattes den 21:a reyn "Storstadsdjungel" upp.

2 kommentarer:

marianne sa...

hei jeg var elev ved teater ped. linjen i 1989 og deltok i den revyen som du skriver om, altså den første da, det var en del avisskriverier og sånt, bra kritikker, og mye moro, ciao!

Unknown sa...

Hej! Kul att du hittade hot och att du skrev. Hoppas det blir fler besök från dig!

Mr RaRe