22 november 2010

Förhör och vittnen

Har precis lärt mig vad som kan hända när en ung människa blir kallad till förhör hos polisen.  

En ung människa blir kallad till förhör för att polisen vet att personen kan ha varit vittne till ett mord. Den unga människan har inget sett, bara hört, men går givetvis till det lokala polishuset för att polisen kallat till förhör. Utanför polisstationen möter den unga personen storväxta killar som står lite nonchalant i bredd vid parkeringen och som plåtar den unga människan samtidigt som de håller ett hyschande finger för munnen utan att säga ett ljud eller ge en min.

Den unga människan går föbi och blir givetvis lovligt nervös. Vem skulle inte blivit det?


Detta var inte precis vad den unga personen trodde att den skulle mötas av utanför ett polishus. Den unga personen hade faktiskt aldrig förut varit kallad till förhör. Så när den unga människan väl passerat de fotograferande männen och kom fram till polishuset så bultade hjärtat rejält och skallen snurrade. När den unga människan frågade polisen om detta innan förhöret så förklarades det för den unga människan att det kanske kändes konstigt att bli plåtad men att det faktiskt var en allmän plats. Och att polisen inte kunde göra något åt det hela. Dessutom fick den unga människan reda på att de som plåtat dem med största sannolikhet kunder få fram deras namn och personnummer. Kul att gå på förhör med de insikterna. I detta fallet var det förmodligen tur att den unga människan faktiskt inte sett vem mördaren var. Kan någon förväntas säga vem mördaren är under denna typ av omständigheter? Hade du sagt sanningen under dessa förutsättningar? Och vad är det för samhälle när det fungerar på detta sättet? Kunde polisen inte ha förhören på annan plats, informera i förväg eller ta in vittnen en annan väg?

Vad jag vet så är mördaren inte gripen och vad jag minns så var det helt enkelt ingen som såg mördaren alls,  trots att det var flera hundra personer runt det som skedde och dessutom fanns såväl vakter, personal som poliser i närheten...

Inga kommentarer: