23 november 2010

Skönt nog 100 år sedan




Idag är det 100 år sedan den senaste människan avrättades för sina brott av myndigheter och stat i Avlånga Landet. Han hette Johan Alfred Andersson Ander. Vid 37 års ålder tog han sitt sista andetag på Långholmens centralfängelse i Stockholm. 
Under sitt liv arbetade han som kypare och värdshusvärd. Han är än så länge den enda som avrättats i Sverige med giljotin. Anledningen till separation med huvud och kropp var ett brutalt rånmord han genomfört. 


Om jag läst på rätt så var han en gosse som levde ett fladdrigt liv och var en djäkel på att göra kassa affärer i restaurangbranschen. Han drev rörelser i såväl Finland som Sverige med samma katastrofala resultat under kraftiga alkoholintags inverkan. Från och till så häktades han och befann sig även på rymmen minst en gång. Samt att han misshandlade sin fru från och till.

Så kom då dagen för rånet av ett växelkontor i Stockholm, som han aldrig erkände. En misshandel som ledde till döden samt 6000 riksdaler blev dagsverket och domen blev döden och avrättning.


Denna dom verkställdes av skarprättare (kul ord va?) Anders Gustaf Dalman med hjälp av en från Frankrike införskaffad giljotin. 


Hittade en kuriosa på nätet som sade att den onde Ander vägrade tala med fängelseprästen före avrättningen och att hans sista ord var en förfrågan till Dalmans assistent om han fick säga något före avrättningen. Vilket han dock förvägrades. Dock säger vissa källor att det inte är helt säkert att han förvägrades detta. Vissa källor hävdar att assistenten nickade jakande, och att skarprättare Dalman tolkade det som att han skulle dra i spaken, vilket han också gjorde.


Nåväl, skönt att det kanske var sista gången och att det är 100 år sedan.

Inga kommentarer: