14 maj 2011

Linjedomarens samvete

1966 spelades VM-finalen i fotboll mellan värdnationen England och Västtyskland. England blev världsmästare. Det krävdes en förlängning för att avgöra finalen. Och i förlängningen gjorde Geoff Hurst två mål vilket gav England segern, varav hans 3-2-mål än idag är omdiskuterat. Bollen gick via ribban ner på mållinjen innan tyskarna rensade undan den – eller var den inne? Efter diskussioner mellan den sovjetiske linjedomaren Tofik Bachramov och den schweiziske huvuddomaren Gottfried Dienst godkänns målet. De tyska protesterna hjälpte inte.

Tofik Bachramov har en fantastisk ishistoria som du bör läsa. Här finner du det som finns på Wikipedia på engelska. Och där kan du bland annat få reda på att det finns ett stadion döpt efter honom samt en staty.
Det sägs och ryktas att han innan han dog ångrade sig och erkände att han visste att det inte varit mål och att det var en hämnd från hans sida för tyskarnas beteende mot hans land under andra världskriget... Det var dock inte vad han skrev i sina memoarer 1996. 

Inga kommentarer: