19 juli 2011

Topographie Des Terrors

Mitt i Berlin ligger Topographie Des Terrors.

Mellan 1933 och 1945 hade den otäcka nazistiska terrorapparaten sina högkvarter cirka 1,5 kilometer söder om Brandenburger Tor. Detta område ligger vid gatan som fortfarande heter Wilhelmstrasse. Här befann sig de avskyvärda Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS och Reichssicherheitshauptamt. Delar av nedan kursiva text är från en pressrelease från Tyska Turistbyrån AB. Jag har tagit mig friheten att förkorta och förenkla den.
På ett före detta hotell i Prinz-Albrecht-Strasse 9, hade SS-chefen Heinrich Himmler sitt högkvarter och i grannbyggnaden Prinz-Albrecht-Strasse 8 (idag Niederkirchnerstrasse 8) höll Gestapo till. I resterna av den sistnämnda adressen befann sig sedan 1987 utställningen Topographie des Terrors, som informerar om den nationalsocialististiska terrorapparaten. Med mer än 500 000 besökare per år är Topographie des Terrors ett av de mest besökta museerna i Berlin. Man försöker med utställningen att bevara spåren av den historiska platsen vilka till stor del består av källarväggar och fundamentrester. Själva byggnaden förstördes i andra världskriget. Utmed husets källarväggar kan man på 15 stationer informera sig om platsens och områdets historia. 

Sedan november 2007 har det byggts ett dokumentationscentrum i anslutning till utomhusutställningen. I denna byggnad, som kommer att invigdes den 6 maj 2010 kan man med hjälp av fotografier, dokument, kartor och ett bibliotek informera sig om nazisternas kontroll- och terrorverksamhet. Byggnaden innehåller ävenkonferensrum, kontor och ett café.

Jag gick under en morgontimme i gassande sol och tittade på området och utställningen Topographie des Terrors i början av juni. Jag erkänner villigt att jag mådde pyton och blev förbannad på mig själv och resten av mänskligheten när jag gick igenom utställningen. Vilke ofattbar ondska. Jag är i ett läge I livet där jag bestämt mig för att vara öppen och granskande till vad jag får för information om hur saker gått till och där jag vill att jag själv är bra mot andra människor och ärligt intresserad av de jag möter. Det är allt annat än vad denna utställning säger mig om mänskligheten. Det finns flera saker som kan förklara hur det kunde få ske. Det fanns ett hat och en ondska mot judar, det var tragiska tider och att massor av människor I massor av länder höll med om nazisternas tilltag. Precis som människor gjort under kommunismens, diktaturers och religiösa flaggor. För mig är det oförlåtligt och för djävligt. Tyvärr eller förmodligen kan det hända I Europa igen, eftersom vi låter det hända på andra platser här och nu.

Nyttigt och bra att gå igenom denna och få näst intill samma otäcka känsla och rysningar som jag fick av att besöka Auschwitz för många år sedan. Jag kommer göra allt för att extremism inte tar överhanden bland de som jag kan påverka. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Läste nyligen om Ivar Kreugers "död", kan vi kalla det. Gick förbi de vanliga "konspirationsteorierna" tack vare en mängd obeskridliga fakta. På hela taget tecknade den en ytterst obehaglig kuliss (och kanske förklaring) till åren före dessa dårars övertagande!
Du vet att jag gillar när du petar i detta alltmer nedhyschade ämne!
R.S