10 januari 2012

50% av världens mat slängs!?

Så sa en vän till en vän under en trevlig middag för ett tag sedan. Jag kollade upp det hela eftersom jag tyckte att det var en uppseendeväckande siffra och kom fram till nedan. Det visade sig att Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det visar en studie som FN:s livsmedelsorganisation FAO låtit göra. 


Det svenska Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB har som på uppdrag av FAO (Food and Agricultural Organisation) undersökt matsvinnet i världen.
I undersökningen skiljer man på livsmedelsförluster och matsvinn, där förstnämnda uppkommer vid produktion, skörd, lagerhantering och under förädling och främst är ett problem i utvecklingsländerna. Förlusterna beror på bristande infrastruktur, låg teknologinivå och otillräckliga investeringar i livsmedelsproduktionen.
Matsvinnet är främst ett problem i industrialiserade länder och beror oftast på att både handlare och konsumenter slänger fullt ätbara livsmedel i soporna.
Här är lite intressanta siffror från undersökningen:
Varje år slängs eller försvinner en tredjddel av världens matproduktion, d.v.s runt 1,3 miljarder ton.
Mängden livsmedel som försvinner eller slängs motsvarar mer än hälften av världens årliga spannmålsskörd på 2,3 miljarder ton 2009/10.
Industrialiserade länder och utvecklingsländer slänger ungefär lika mycket mat, 670 respektive 630 miljoner ton.
Varje år slängs nästan lika mycket mat i de rika länderna, 222 miljoner ton, som i netto produceras i Afrika söder om Sahara, 230 miljoner ton.
Frukt, grönsaker, rötter och rotknölar är de livsmedel som slängs mest.
Konsumenter i Europa och Nordamerika slänger varje år mellan 95 och 115 kg per person medan konsumenter i Afrika söder om Sahara och södra och sydöstra Asien bara slänger mellan 6 och 11 kg.

Inga kommentarer: