23 mars 2010

Joe Strummer - 1952 till 2002

Joe Strummer dog alldeles för tidigt. Joe Strummer var en av mina idoler och förebilder.

Joe Strummer som var allt det Bruce Springsteen säkert har försökt att nå upp till men aldrig haft vare sig öra, talang, trovärdighet eller röst att bli.
Egentligen hette Joe John Graham Mellor. Han föddes 1952 i Ankara, Turkiet. Joe var förgrundsfigur i Clash, en enormt bra låtskrivare, musiker och sångare som även medverkade i en del filmer.

Joe spelade först i ett band som hette The Vultures. Detta band gjorde inte mycket väsen av sig, och det har aldrig hittats någon inspelning med dem. Strummers nästa band var mer framgångsrikt. Bandet hette The 101'ers. De släppte en singel som hette The Keys to Your Heart, som var en Strummer-komposition och fick bra recensioner. Efter att bandet upplösts gavs LP:n Elgin Avenue Breakdown ut. Ytterligare senare har en CD getts ut, Elgin Avenue Breakdown. Värd sitt pris.

Om hur Strummer hamnade i Clash finns många historier. En säger att Mick Jones och Paul Simonon såg Joe Strummer knallandes på gatan, och att den sistnämnde gjorde sig redo att försvara sig eftersom han trodde att han skulle bli överfallen av dem. I själva verket spanade Jones och Simonon in Strummer för att de var intresserade av att få över honom till Clash. Innan Strummer lämnade 101'ers för Clash, hade han bytt namn från "Woody" Mellor - som han kallade sig - till Joe Strummer. Strum åsyftade hans energiska gitarrvevande.
Clash har jag skrivit om tidigare och med tanke på min nytändning med Clash så kommer det mer om dem. Jag fick detta tips en lördag liggandes zappande och hittade ett minnesprogram på History Channel. Tack för tipset R.S!

Efter Clash spelade Joe Strummer med vilsna irländska punkarna/folkrockarna The Pogues. Joe Strummer gjorde även filmmusik till Alex Cox filmer Walker och Straight to Hell. 1989 spelade Joe med i Jim Jarmuschs film Mystery Train. Dessutom gjorde Strummer låten Love Kills till filmen Sid & Nancy.

De sista åren av sitt liv spelade han in skivor och turnerade med kompbandet The Mescaleros. Kolla in dem på YouTube.
Joe Strummer dog för tidigt och avled av en hjärtattack i december 2002. Bara någon vecka tidigare hade Joe återförenats på scen med Mick Jones i en stödgala för brandmän. En av de tre sista låtarna de spelade tillsammans blev den de alltid tvekade att göra, White Riot... Här ytterligare en av de tre sista...


Om du vill läsa mer om Strummer så finns denna minnessajten http://www.strummernews.com/ och givetvis hela underbara nätet och framförallt YouTube.
R.I.Punk

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. R.I.Punk Joe!

Anonym sa...

Grymt tips. Har alltid trott att jag kunde det mesta om Clash men hade ej koll på Mescaleros. Skitbra. Hittade massor av kul klipp på you tube.

Ser fram emot mer om Clash.

Jocke