23 juni 2010

IS Halmia

Många av oss fastnar för olika typer av saker vi gillar genom åren.

Häromveckan var jag och tittade på ett gammalt favoritlag, IS Halmia. IS Halmia är en fotbollsklubb i Halmstad som är grundad den 16 juni 1907.

Halmia var det första laget Halländska laget som gick upp i Fotbollsallsvenskan 1932, och är en gammal ärkerival till Halmstads BK som numera är störst i Muzak City. Publikrekordet på de båda lagens hemmaarena Örjans Vall 20 381 åskådare sattes i kvalspelet till Allsvenskan 1962 mot Landskrona BoIS, där Halmia vann med 3-0.

Halmia har ägnat elva säsonger åt Allsvenskt spel. Det senaste besöket i Allsvenskan var 1979, och då tog Halmia bara nio poäng och blev sist i tabellen. Under större delen av klubbens existens har Halmia medverkat i näst högsta divisionen, och det var nu senast 1998.

Ljungbergs kompis Abner Hintsa har de senaste åren varit Halmias viktigaste spelare. I år spelar Halmias herrlag i fjärde högsta serien som heter Division 2 Västra Götaland och damlaget i spelar i Division 2.

Matchen jag kikade gjorde nog framförallt att Allsvenskan plötsligt blev enormt underhållande. Fast som all fotboll är, det finns kul grejer på alla nivåer. Det var väl värt entrén att se några av Halmianerna. Peter Lindau med meriter bland annat från Ayr United, Partick Thistle, Strømsgodset och i Kongsvinger. Han missar knappt något och gör i princip vad han vill som spelande tränare. Några unga och pigga spelare med Bujar Mazreku i spetsen var kul att se. Bujar har hur mycket touch som helst och i övrig t alibispringer han mest, men skit kul att se.
I andra halvlek fick jag njuta lite av Abner Hintsas känsliga fötter.


Om du har vägarna förbi Halmstad under Allsvenskans paus, kolla in Halmia. De har dessutom en mer aktiv klack (och större?) än HBK. Hur mycket folk det var... 212 stycken varav de flesta var mer än äldre män som klagade mycket på domaren. Division fyra och lite kul.
Muzak City's största popidol Per Hessle är Halmiasupporter.


Länk till Halmia

1 kommentar:

Anonym sa...

Var Freddie där?