10 juli 2010

4711

Kanske minns du den från föräldrars, mor- eller farfäldrars hylla. Den fanns hos alla ett tag, 4711.

4711 Äkta Eau de Cologne är ett av de äldsta varumärkena från Köln och välkänt över hela världen. Sedan mer än 200 år tillbaka sägs den hålla sitt löfte: Användningen av den unika kompositionen verkar välgörande för kropp, själ och ande. Ännu i dag uppskattas det hemliga receptet för 4711 Äkta Eau de Cologne i hela världen och gör ”aqua mirabilis” till en klassiker utan dess like.

Flaskan – Vem har inte redan sett den? Pratar om den berömda molanusflaskan med sin typiska design.

Fram till början av 1800-talet fylldes 4711 Echt Kölnisch Wasser i så kallade rosoliflaskor. Dessa flaskor kunde endas lagras liggande och hade begränsade transportmöjligheter. 1820 uppfann destillatören Peter Heinrich Molanus den flaska som sedan uppkallats efter honom. Den speciella sexkantiga flaskmodellen underlättar förvaring, användning och transport och möjliggör dessutom användningen av de stora etiketter som används än idag. Huset Muelhens fortsatte med denna uppfinning 1822 men placerade mellan flaskhals och lock ett bågformat kragstycke, en s.k. "struma". Den möjliggör att ett starkt alkoholhaltigt innehåll kan expanderas vid värme. Fram till idag säljs 4711 Echt Kölnisch Wasser i denna "molanusflaska".

Men inte bara flaskan, utan även den berömda ornamentiketiketten i bremerblått och guld är ett riktigt blickfång. Den sitter runt flaskan och skyddar på så sätt mot ljus. Etiketten har en yta som är större en genomsnittet, vilket ger ett stort intryck på hyllan. Medaljerna på etiketten är endast ett litet urval av de talrika utmärkelserna som förvärvats från utställningar runt om i världen.

Designen avrundas med det röda sigillet på den dyrbara gyllene korken.
Historiken plockad från Wikipedia
1803 köpte Wilhelm Mülhens licenser och företagsrättigheter av en medlem av en familj Farina i Italien. Denna Farinafamilj hade dock inga förbindelser med den familj Farina i Italien som drev parfymtillverkning. Fram till 1835 sålde Mülhens licenser och rättigheter till mer än 20 personer men förbjöds sedan att göra detta och alla de sålda rättigheterna ogiltigförklarades. Mülhens son köpte senare rättigheterna att använda namnet Farina av en annan familj Farina i Italien, återigen en familj utan kopplingar till parfymtillverkaren.
1881 ålades Mülhens att aldrig mera använda företagsnamnet Farina. Han valde då sin fastighetsnumrering som firma- och varumärkesnamn, 4711. Fram till 1990 var firmanamnet Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockengasse No. 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mülhens in Köln am Rhein, företaget bytte då namn till Muelhens GmbH & Co. KG. 1994 köptes familjeföretaget av Wella och verksamheten skedde efter 1997 under namnet Cosmopolitan Cosmetics GmbH, även om Mülhens GmbH & Co. KG fortfarande används i vissa sammanhang. 2003 köptes Wella AG av det amerikanska tvättmedels- och kosmetikföretaget Procter & Gamble.

Du hittar 4711's site här

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej mister! Köp den gärna men använd den inte... I så fall kommer jag vara sjuk den dagen. Slå en signal när du blir ledig. Kram Ebba